Tidak terganggu oleh arwah, ini adalah penyebab gangguan berjalan kaki

Jakarta - Gangguan Sleepwalking ( somnambulisme adalah keadaan yang membuat penghidap tidur. Gangguan ini lebih kerap berlaku pada kanak-kanak berbanding orang dewasa. Penghidapnya tidak hanya tidur, tetapi boleh bangun dan duduk di atas katil sambil melihat sekeliling bilik dalam keadaan tidak sedarkan diri. Penghidapnya juga boleh bercakap tidak masuk akal, tetapi tidak bertindak balas terhadap apa yang orang lain katakan. Selain itu, penghidap juga dapat menutup pintu dan juga memukul kerusi. Tingkah laku berjalan sambil tidur biasanya berlangsung beberapa minit dan kemudian kembali tidur.

Kenali Gejala Gangguan Tidur Berjalan

Orang yang mengalami gangguan tidur memejamkan mata dengan pandangan kosong. Walaupun begitu, pesakit sebenarnya masih dalam keadaan tidur sehingga dia tidak dapat menanggapi kata-kata orang lain. Dalam keadaan ini, penghidap cenderung sukar bangun. Walaupun terbangun secara paksa, penderita akan kelihatan bingung dan tidak mengingati keadaan sebelumnya.

Baca Juga : Jangan Meremehkan, Gangguan Berjalan Tidur Boleh Mengancam nyawa

Punca Gangguan Tidur Berjalan

Sleepwalking diklasifikasikan sebagai parasomnia atau tingkah laku yang tidak diingini semasa tidur. Banyak faktor boleh menyebabkan tidur berjalan, termasuk kurang tidur, tekanan, demam, dan jadwal tidur yang terganggu. Kadang-kadang sleepwalking juga dipicu oleh keadaan seperti:

  • Mengalami gangguan pernafasan, seperti apnea tidur yang obstruktif.
  • Penggunaan ubat seperti hipnotik, ubat penenang, dan lain-lain yang mengganggu jiwa.
  • Pengambilan alkohol yang berlebihan.
  • Mengalami sindrom kaki resah atau penyakit gastroesophageal reflux (GERD).
  • Bangun tiba-tiba dari tidur nyenyak kerana dia mahu ke tandas.
  • Bangun secara tiba-tiba kerana tersentuh, jatuh, atau terdengar bunyi yang kuat.

Baca juga: 4 Tabiat untuk Mengelakkan Gangguan Tidur Berjalan

Faktor Risiko untuk Gangguan Tidur Berjalan

Faktor genetik meningkatkan risiko gangguan tidur malam. Penyakit ini boleh diturunkan dalam keluarga. Ibu bapa yang mempunyai sejarah tidur tidur mempunyai risiko yang lebih rendah untuk anak mereka daripada ibu bapa yang tidak mempunyai sejarah gangguan yang sama. Sebagai tambahan kepada faktor genetik, usia berperanan dalam penyakit ini. Sleepwalking lebih kerap berlaku pada kanak-kanak berbanding orang dewasa. Remaja atau orang dewasa dengan gangguan tidur tidur biasanya dikaitkan dengan keadaan yang mendasari.

Komplikasi Gangguan Tidur Berjalan

Gangguan berjalan kaki sebenarnya bukan keadaan serius yang perlu dirawat. Perkara yang menjadi perhatian adalah, orang yang mengalami gangguan berjalan kaki terdedah kepada kecederaan akibat kemalangan. Kesan berikut boleh berlaku akibat gangguan tidur malam:

  • Cedera jika pesakit berjalan di dekat tangga atau peralatan rumah tangga, mengembara di luar rumah, dan memandu kereta atau memakan sesuatu yang tidak sesuai semasa gangguan tidur.
  • Gangguan tidur yang berpanjangan menyebabkan rasa mengantuk pada waktu siang sehingga boleh mempengaruhi produktiviti dan aktiviti.
  • Malu atau mempunyai masalah dengan hubungan sosial.
  • Berpotensi mengganggu tidur orang lain.

Baca Juga : Bagaimana Gangguan Tidur Berjalan?

Sekiranya anda mengalami gangguan jalan tidur, jangan malu untuk berbincang dengan doktor anda . Tanya doktor anda tentang apa yang boleh anda lakukan untuk merawat gangguan tidur. Anda boleh menggunakan ciri Hubungi Doktor apa yang ada dalam aplikasi untuk menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual , dan Panggilan Suara / Video . Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store atau Google Play!