4 Petua untuk Burung Nuri untuk Meniru Bunyi

“Burung beo senior adalah salah satu jenis burung yang pandai meniru suara manusia. Membina hubungan baik dengan kakak dan mengajar mereka secara teratur adalah beberapa petua yang boleh anda lakukan agar burung beo di rumah mahir meniru suara anda. "

, Jakarta - Bukan hanya menjaga anjing atau kucing, memelihara burung sebenarnya dapat memberikan pelbagai manfaat, Anda tahu. Mula mengurangkan tahap tekanan untuk menjadikan keadaan kesihatan mental lebih optimum. Anda boleh memilih burung kicauan untuk anda jaga di rumah agar suasana di rumah lebih menyenangkan.

Baca juga: Pertimbangkan Ini Sebelum Membesarkan Burung Nuri

Selain burung berkicau, ada beberapa pilihan burung lain yang dapat meniru suara pemiliknya. Salah satunya ialah burung kakak tua. Burung beo dapat meniru banyak perkataan yang didengarnya oleh manusia. Nah, supaya burung nuri yang anda miliki semakin pintar meniru suara, lihat beberapa petua, di sini!

Kenali jenis kakak yang pandai meniru suara

Banyak jenis burung kicau yang boleh menjadi haiwan peliharaan di rumah kadang-kadang membuat seseorang keliru untuk menentukan jenis burung yang akan dipelihara. Namun, anda tidak perlu keliru ketika menentukan jenis burung yang akan dipelihara, salah satu burung yang cukup pintar dan dapat dipelihara adalah burung beo.

Burung beo adalah salah satu spesies burung yang paling pintar dalam meniru suara. Terdapat beberapa jenis burung kakak tua yang terbaik untuk kemampuan ini, seperti Grays Afrika, Timneh Grays, dan Yellow Napped Amazon.

African Grays dan Yellow Napped Amazon adalah dua jenis burung kakak tua yang dapat menyerap perbendaharaan kata yang paling manusiawi. Malah, Yellow Napped Amazons juga mendapat julukan penyanyi terbaik dari jenis kakak.

Bagaimana Kakak Tua Meniru Suara

Sudah tentu, kemampuan meniru suara yang dimiliki oleh kakak-kakak adalah hiburan yang sangat luar biasa. Banyak pemilik burung nuri sangat gembira dengan kepintaran dan kemampuan burung mereka untuk meniru suara manusia. Sebenarnya, burung beo tidak mempunyai bibir dan gigi seperti manusia, tetapi mereka sangat fasih menyebut kosa kata yang dituturkan oleh manusia.

Baca juga: Petua Rawatan Canary untuk Pemula

Lalu, bagaimana kakak-kakak meniru suara manusia? Adik-beradik yang lebih tua sebenarnya mempunyai pendengaran yang sangat tajam dan kotak suara yang dapat menolong mereka menghasilkan suara. Manusia mempunyai laring, sementara burung beo mempunyai syrinx. Syrinx terletak di antara laring atau trakea.

Syrinx ia sendiri mempunyai cabang dua arah dan setiap cabang ke bronkus. Udara yang keluar dari paru-paru burung nuri itu melaluinya syrinx supaya burung beo dapat menggunakan udara untuk menghasilkan suara.

Suara yang akan dikeluarkan oleh burung beo juga akan dipengaruhi oleh otot leher, panjang tekak, hingga struktur paruh. Burung nuri itu sendiri mempunyai struktur lidah yang cukup tebal, jadi ia tidak memerlukan bibir seperti manusia untuk menghasilkan suara. Semasa udara melintas syrinx, maka burung nuri akan menggerakkan lidahnya untuk meniru suara.

Petua untuk Burung Nuri untuk Meniru Bunyi

Bolehkah burung beo meniru suara manusia tanpa dilatih? Di habitat semula jadi mereka, burung beo menggunakan suara dan lagu mereka untuk berkomunikasi. Namun, untuk dapat meniru suara manusia, burung beo memerlukan latihan sejak usia dini.

Berikut adalah beberapa petua yang boleh dilakukan supaya burung beo dapat meniru suara manusia:

  1. Sebelum terus mengajar burung mengenai perbendaharaan kata, perkara yang paling penting adalah menjalin hubungan baik dengan burung kakak tua. Burung beo mesti mempunyai rasa percaya dengan pemiliknya untuk berkomunikasi.
  2. Pengulangan adalah faktor penting dalam melatih burung kakak tua untuk meniru suara. Mulakan dengan kata-kata sederhana di sekitar kandang burung nuri. Lakukan secara berkala dengan satu perkataan mudah.
  3. Anda juga boleh mengajar perbendaharaan kata sederhana dengan contoh. Sebagai contoh, anda memberikan buah sebagai melayan untuk burung kegemaran anda. Perkenalkan perkataan "buah" sambil memperkenalkan makanan yang diberikan.
  4. Setelah memperkenalkan perbendaharaan kata yang akan anda ajar, jangan lupa bercakap dengannya setiap hari. Berkomunikasi dengan baik semasa anda membersihkan kandang, bermain dengan burung beo, atau memberi makan.

Baca juga: Inilah Fakta Menarik Tentang Finch

Lakukan petua ini secara konsisten agar burung beo lebih mahir meniru suara. Sekiranya anda melihat perubahan warna atau tingkah laku burung beo, anda tidak perlu panik dan segera menghubungi doktor haiwan . Ayuh, muat turun sekarang melalui App Store atau Google Play!

Rujukan:

Eksotik Terus. Diakses pada tahun 2021. Bagaimana dan Mengapa Burung Nuri Bercakap? Burung Nuri Bercakap Terbaik dan Mengajar Burung Nuri Anda untuk Bercakap.

Sarang. Diakses pada tahun 2021. Bagaimana Burung Nuri Meniru Corak Pertuturan?

Sarang. Diperoleh pada 2021. Apa yang Membuat Burung Nuri Bercakap Seperti Manusia?