Jarang Menyikat Gigi Sebelum Tidur Meningkatkan Risiko Gingivitis

Jakarta - Gingivitis, atau lebih dikenal sebagai gingivitis adalah radang gusi yang ditandai dengan kemerahan pada gusi dan kawasan di sekitarnya. Secara amnya, keadaan ini disebabkan oleh adanya plak yang boleh terbentuk kerana sisa makanan yang melekat pada gigi. Sekiranya dibiarkan, gingivitis akan berkembang dan menyebabkan komplikasi, seperti jangkitan serius yang merosakkan gigi dan tulang gigi.

Baca juga: Keradangan gusi boleh menyebabkan jangkitan

Sekiranya ini berlaku, tidak mustahil gigi akan mudah rontok. Perkara yang perlu diberi perhatian ialah jarang menggosok gigi menyebabkan radang gusi. Sebabnya adalah bahawa plak yang berlaku kerana pengumpulan sisa makanan di permukaan gigi akan membentuk koloni bakteria di dalam mulut. Plak itu sendiri dapat dikeluarkan dengan menggosok gigi dengan kerap.

Sebelum mengeras, plak mempunyai konsistensi yang lembut. Sekiranya plak dibiarkan menumpuk dan mengeras, ia tidak hanya menyebabkan gusi meradang, tetapi juga boleh menyebabkan rongga. Ternyata, bukan hanya plak yang menyebabkan radang gusi, mengetahui sebab dan faktor pencetus di bawah!

  • Tartar

Tartar adalah keadaan yang dikenali sebagai tartar. Tartar sendiri terbentuk apabila plak makanan mengeras di dalam mulut dalam masa 10 hari. Tartar sendiri dapat dijumpai di antara celah gigi atau di antara gusi dan gigi, yang sukar dicapai oleh sikat gigi. Sekiranya ini berlaku, pergi ke doktor gigi adalah langkah yang tepat, kerana tartar tidak dapat dikeluarkan hanya dengan menggosok gigi dengan kerap.

  • Kerengsaan

Sekiranya anda jarang menggosok gigi boleh menyebabkan gingivitis kerana pengumpulan plak, menggosok gigi terlalu kerap dengan ubat gigi yang tidak sesuai juga boleh menjadi pencetus radang gusi. Kerengsaan itu sendiri adalah reaksi alergi yang disebabkan oleh mulut apabila tidak sesuai untuk bahan ubat gigi. Apabila kerengsaan muncul, mulut akan berwarna kemerahan, atau mengalami bengkak di kawasan gusi yang terkena.

Baca juga: 6 Jenis Jangkitan Gigi dan Kesannya yang Perlu Anda Ketahui

  • Melakukan Penjagaan Pergigian

Pendakap gigi tidak hanya berfungsi untuk meluruskan gigi, tetapi juga menjadi salah satu trend yang digunakan oleh golongan muda masa kini. Sebilangan daripada mereka bahkan sanggup meletakkan pendakap di tempat yang tidak sepatutnya. Akibatnya, mereka mungkin mengalami radang gusi kerana bahan-bahan pada pendakap yang tidak masuk ke dalam mulut. Lebih-lebih lagi, mereka tidak dikendalikan secara langsung oleh pakar. Sekiranya ia berlaku, lama-kelamaan gigi akan dijangkiti dan menyebabkannya sakit atau membengkak.

Lebih baik mempercayakan kesihatan pergigian dan mulut anda kepada pakar. Jangan cuai, kerana organ mulut adalah salah satu organ penting yang mesti dijaga dengan sihat. Untuk memeriksa keadaan gigi dan gusi anda, anda boleh mengunjungi hospital terdekat setiap enam bulan sekali. Sekiranya anda mengalami gusi berdarah, gusi bengkak, atau gingivitis, pemeriksaan awal disyorkan untuk mencegah periodontitis.

Gingivitis, penyakit biasa yang perlu diperhatikan

Gingivitis adalah penyakit biasa yang boleh dialami oleh sesiapa sahaja. Walaupun begitu, seseorang yang tidak menjaga gigi dan mulut mereka berisiko lebih tinggi untuk menghidap keadaan ini. Berikut adalah beberapa gejala gingivitis yang mesti anda ketahui sejak awal:

  • Gusi bengkak dan merah.

  • Gusi terasa lembut apabila disentuh.

  • Gusi terasa longgar dan beralih dari tempatnya.

  • Gusi berdarah dengan mudah.

  • Gusi bertukar menjadi kehitaman.

  • Nafas berbau.

  • Sakit gusi ketika mengunyah, menggigit, malah bercakap.

Baca juga: Merawat Gigi yang Sihat, Inilah Perbezaan Antara Gingivitis dan Jangkitan Gusi

Sekiranya tidak dirawat dengan segera, gingivitis akan berkembang menjadi periodontitis, yang merupakan jangkitan gusi yang menyerang tisu lembut dan tulang yang menyokong gigi. Bukan hanya menyebabkan gigi longgar dan jatuh, periodontitis boleh menyebabkan masalah jantung dan paru-paru jika bakteria memasuki aliran darah. Oleh itu, sentiasa menjaga kesihatan gigi dan mulut, ya!

Rujukan:

Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2020. Penyakit Gingivitis dan Periodontal (Penyakit Gusi).

Klinik Mayo. Diakses tahun 2020. Gingivitis.

Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Punca dan Rawatan Gingivitis.