4 Kesalahan di Sahur yang Menjadikan Badan Lemah

, Jakarta - Agar cukup kuat untuk menjalani ibadah puasa seharian penuh, anda disarankan untuk tidak melewatkan suhoor. Kerana, sahur adalah waktu makan yang sangat penting semasa berpuasa di mana anda dapat memperoleh pelbagai pengambilan nutrien yang diperlukan oleh tubuh anda untuk tetap sihat dan kuat semasa berpuasa. Walaupun begitu, tidak sedikit orang yang melakukan kesalahan semasa sahur yang sebenarnya menjadikan badan lemah. Ayuh, ketahui apa yang ada di sini.

1. Makan Banyak Karbohidrat di Sahur

Ramai orang berpendapat bahawa makan karbohidrat sebanyak mungkin dapat membuat mereka merasa kenyang lebih lama, menjadikannya lebih kuat untuk berpuasa. Walaupun begitu, adakah anda tahu? Karbohidrat mengandungi asid amino yang disebut triptofan yang boleh menyebabkan rasa mengantuk.

Mengonsumsi banyak karbohidrat sebenarnya akan membuat anda mengantuk, sehingga akhirnya anda menjadi kurang bersemangat untuk melakukan aktiviti harian. Oleh itu, disarankan agar anda makan karbohidrat secara sederhana dan memilih karbohidrat kompleks, seperti beras perang, oatmeal dan kentang. Karbohidrat kompleks lebih sukar dicerna oleh badan, oleh itu karbohidrat dapat membuat anda kenyang lebih lama. Dengan cara ini, anda juga dapat menjalani puasa dengan kekuatan dan semangat.

Baca juga: Banyak Daging atau Sayuran, Untuk Puasa Yang Lebih Kuat?

2. Minum banyak teh

Teh adalah salah satu minuman kegemaran orang Indonesia. Semasa sahur, banyak orang Indonesia memiliki kebiasaan minum teh manis hangat yang terasa enak dan dapat menyegarkan badan. Namun, teh sebenarnya adalah minuman berkafein yang dapat meningkatkan kekerapan membuang air kecil.

Daripada mengatasi rasa dahaga, minum banyak teh pada waktu subuh sebenarnya akan membuat anda lebih dahaga, bahkan berisiko mengalami dehidrasi. Kesannya, badan akan merasa lemah sepanjang hari ketika berpuasa. Oleh itu, jika anda ingin minum teh, hadkannya hanya 1-2 cawan dan tanpa menambah gula.

3. Minum air sebanyak mungkin

Selain itu, kesalahan pada waktu subuh yang juga sering dilakukan adalah dengan meminum air sebanyak mungkin sebelum Imsak agar tidak kehausan ketika berpuasa. Namun, minum air terlalu banyak sebenarnya boleh menyebabkan asid perut naik, jadi anda akan merasa kembung dan mengalami gangguan pencernaan. Perut yang tidak selesa akhirnya akan membuatkan badan anda terasa lemah sepanjang hari.

Oleh itu, minum air secukupnya pada waktu subuh, iaitu sebanyak dua gelas. Anda juga boleh makan makanan yang mengandung banyak air, seperti tembikai, tembikai, atau tomato untuk meningkatkan pengambilan cecair pada waktu suh dan bukannya mengambil banyak gelas air sekaligus.

Baca juga: Ini adalah peraturan untuk minum air ketika berpuasa

4. Tidurlah sejurus selepas sahur

Anda boleh tidur lena selepas makan makanan juga merupakan kesalahan pada waktu subuh yang boleh menjadikan badan lemah, anda tahu. Ini kerana tidur selepas makan boleh memicu asid perut naik dan kembali ke kerongkongan, menyebabkan anda mengalami GERD. Gejala GERD yang paling biasa adalah: pedih ulu hati , sakit terbakar di bahagian tengah dada anda, di belakang tulang dada anda. Mengalami gangguan pencernaan ini bukan sahaja membuat anda tidak dapat tidur lagi, tetapi juga merasa tidak selesa sepanjang hari.

Oleh itu, setelah makan sahur, ada baiknya anda meluangkan masa dengan berjalan-jalan di sekitar kompleks sambil menunggu waktu Fajr. Sekiranya anda ingin tidur semula, pakar pemakanan mengesyorkan menunggu kira-kira 3 jam selepas makan terakhir.

Baca juga: Perut Panas Tiba-tiba Semasa Berpuasa, Apa Yang Perlu Dilakukan?

Nah, itu 4 kesalahan pada waktu subuh yang harus anda hindari kerana boleh menjadikan badan lemah ketika berpuasa. Sekiranya anda sakit atau mempunyai masalah kesihatan tertentu, jangan ragu untuk menghubungi doktor melalui aplikasi iya. Anda boleh meminta nasihat kesihatan doktor melalui Panggilan Video / Suara dan berbual, bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Rujukan :
Makan dengan Baik. Diakses pada tahun 2020. 10 Kesalahan yang Boleh Anda Lakukan Semasa Berpuasa Berselang Selang.
Yayasan Tidur. Diakses pada tahun 2020. Makanan & Tidur.
Hidup bersemangat. Diakses pada tahun 2020. Betapa Buruknya Tidur Sejurus Setelah Anda Makan?