Cara Mengetahui Anjing Haiwan Anda Berat Badan

, Jakarta - Obesiti bukan hanya masalah yang dapat terjadi pada manusia, tetapi juga binatang peliharaan. Ramai pemilik haiwan berpendapat bahawa jika anjing peliharaan mereka gemuk, ia akan kelihatan lebih manis. Walaupun begitu, jika berat badannya berlebihan, banyak gangguan berbahaya dapat terjadi.

Oleh itu, anda harus mengetahui beberapa cara yang boleh dilakukan untuk menilai sama ada anjing peliharaan anda gemuk atau tidak. Dengan cara itu, anda dapat menyesuaikan corak diet yang dapat menjadikan anjing anda lebih sihat. Berikut adalah beberapa kaedah untuk mengetahui!

Baca juga: Ketahui 6 Fakta Ilmiah mengenai Anjing Haiwan Peliharaan

Mendiagnosis Obesiti pada Anjing Haiwan Peliharaan

Anjing yang mempunyai berat badan berlebihan adalah salah satu masalah yang sering berlaku pada haiwan peliharaan. Sama seperti manusia, anjing gemuk dapat menghadapi banyak masalah kesihatan, seperti penyakit sendi, pernafasan, diabetes, barah, dan masalah jantung. Di samping itu, keadaan ini juga boleh memburukkan lagi penyakit yang sudah ada.

Sebilangan pemilik anjing sering merasa sukar untuk menentukan sama ada anjing peliharaannya gemuk atau tidak dipengaruhi oleh faktor, seperti jenis baka dan mantel. Dengan mengesannya lebih awal, lebihan berat badan yang ada di sana lebih mudah dikurangkan. Oleh itu, anda harus mengetahui beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk memastikan sama ada anjing peliharaan anda gemuk atau tidak. Berikut adalah beberapa cara:

1. Memeriksa Bentuk Tubuh Anjing

Salah satu kaedah paling mudah untuk menentukan sama ada anjing peliharaan gemuk atau tidak adalah melihat bentuknya. Sekiranya anda melihat dari atas dan kelihatan sedikit montok dan berbentuk bujur, maka anjing itu gemuk hingga gemuk. Sebaliknya, jika anda melihat bahawa anjing anda mempunyai pinggang yang tegas di belakang dan badan lurus di sisi, kemungkinan besar dia tidak mempunyai berat badan berlebihan.

2. Rasa Tulang rusuk

Cara lain untuk memastikan anjing anda gemuk adalah dengan merasakan tulang rusuk. Sekiranya tulang rusuk anjing anda tidak melekat terlalu banyak dan anda dapat merasakannya dengan mudah tanpa menekan dengan kuat, maka anjing itu sihat. Walau bagaimanapun, jika jari anda sangat sukar untuk merasakan tulang rusuk kerana simpanan lemak di dalamnya, maka anjing peliharaan anda berlebihan berat badan.

Baca juga: Ketahui 7 Cara Betul untuk Merawat Anjing Sakit

Sekiranya anda masih mempunyai soalan lain untuk memastikan kesihatan haiwan kesayangan anda, doktor haiwan dari boleh tolong. Ia sangat mudah, hanya secara sederhana muat turun permohonan , anda boleh mendapatkan kemudahan kesihatan untuk haiwan dan juga manusia. Muat turun aplikasinya sekarang!

3. Melihat Perubahan Tingkah Laku

Anjing yang berlebihan berat badan dan gemuk biasanya tidak aktif dan menghabiskan banyak masa untuk mencari makanan. Sekiranya anda menyedari bahawa anjing anda sukar berjalan, mudah letih ketika berjalan, terlalu banyak berbaring, dan malas untuk bergerak, kemungkinan dia berlebihan berat badan. Salah satu tabiat memberi makan anjing peliharaan tanpa batasan setiap hari dapat mendorong kegemukan.

4. Menimbang Anjing

Kaedah terbaik untuk mengetahui sama ada anjing anda gemuk atau berlebihan berat badan adalah membawanya ke doktor haiwan. Doktor haiwan boleh mengetahui sama ada berat badan sesuai dengan saiz dan keturunan atau tidak. Perkara yang perlu diketahui ialah berat badan setiap baka anjing boleh berbeza. Doktor akan memberikan skor yang berkaitan dengan keadaan badan, satu hingga sembilan yang menggambarkan bilangan minimum yang sangat kurus dan jumlah maksimum yang sangat gemuk. Berat standard antara empat hingga lima.

Baca juga: 8 Tanda Anjing Haiwan Anda Tertekan

Sekarang anda tahu cara yang baik untuk mengetahui sama ada anjing peliharaan anda gemuk atau tidak. Dengan melakukan semua perkara ini, semoga anda dapat mengelakkan anjing peliharaan anda mengalami kegemukan terlalu lama. Masalah-masalah ini boleh menyebabkan banyak masalah berbahaya jika dibiarkan.

Rujukan:
Kelab Kennel Amerika. Diperoleh pada tahun 2020. Cara Mengetahui Sekiranya Anjing Anda Bentuk Atau Berat Badan berlebihan.
Hills Pet. Diakses pada tahun 2020. Cara Beritahu jika Anda Mempunyai Anjing Berat Badan.