4 Syarat yang Memerlukan Pemeriksaan Retina

, Jakarta - Tidak ada salahnya untuk selalu menjaga kesihatan mata, terutama retina mata. Retina adalah lapisan nipis di bahagian belakang mata dan mengandungi berjuta-juta sel sensitif cahaya. Retina juga mempunyai sel saraf yang menerima dan mengatur maklumat visual di otak melalui saraf optik.

Terdapat beberapa cara untuk menjaga kesihatan mata, salah satunya adalah tindakan saringan retina. Pemeriksaan Retinal adalah pemeriksaan retina untuk mengesan masalah kesihatan pada retina mata. Masalah retina menyebabkan gangguan penglihatan seperti penglihatan kabur, gangguan penglihatan periferal atau penampilan bayang-bayang atau bintik-bintik dalam penglihatan. Sudah tentu keadaan ini boleh mengganggu aktiviti harian anda. Jadi tidak ada salahnya melakukannya saringan retina sekurang-kurangnya sekali setahun.

Baca juga: Pemeriksaan Retina Hanya untuk Gangguan Mata yang teruk, Benarkah?

Bukan hanya untuk memeriksa kesihatan retina mata anda, saringan retina mesti dilakukan dalam keadaan berikut.

1. Glaukoma

Pemeriksaan retina adalah wajib bagi penghidap glaukoma. Glaukoma adalah salah satu penyakit mata yang paling biasa. Penghidap glaukoma mengalami kerosakan saraf yang menyebabkan gangguan penglihatan menjadi buta.

2. Detasmen retina

Detasmen retina, juga dikenali sebagai detasmen retina, memerlukan proses saringan retina. Gangguan mata ini tidak menyakitkan, tetapi jika tidak diperiksa boleh menyebabkan gangguan penglihatan menjadi buta. Kenali beberapa gejala yang timbul akibat keadaan detasmen retina seperti penglihatan kabur secara tiba-tiba, kilatan cahaya tiba-tiba ketika melihat ke sisi, kawasan gelap di bidang penglihatan, pelampung atau kepingan hitam pada penglihatan.

3. Retinopati diabetes

Keadaan mata ini berlaku pada penghidap diabetes. Pada mulanya, keadaan ini menunjukkan gejala ringan, tetapi lama kelamaan, jika tidak dirawat dengan betul, keadaan ini boleh menyebabkan kebutaan. Terdapat beberapa pemeriksaan yang perlu dilakukan oleh doktor untuk mengesahkan keadaan ini, salah satunya adalah dengan: saringan retina. Pemeriksaan awal dapat menjadikan rawatan lebih mudah sehingga tidak menyebabkan komplikasi lain pada kesihatan mata.

Baca juga: 6 Penyakit Ini Boleh Diketahui Dari Pemeriksaan Retina

4. Degenerasi makula

Dengan bertambahnya usia, tentu saja kesihatan tubuh juga menurun, salah satunya adalah mata. Degenerasi makula adalah gangguan mata yang disebabkan oleh peningkatan usia. Keadaan ini menyebabkan gangguan penglihatan. Lebih buruk lagi, ia boleh menyebabkan kebutaan pada seseorang. Degenerasi makula adalah gangguan mata yang dapat dirawat jika dikesan lebih awal saringan retina supaya keadaan ini dapat dikesan lebih awal.

Banyak masalah mata kecil berubah menjadi keadaan kronik kerana kita tidak menyedarinya. Tidak ada yang salah dengan merasakan gangguan pada mata atau penglihatan anda, anda harus memeriksakan mata anda untuk melihat kesihatan keseluruhan mata, terutama retina. Pemeriksaan saringan Pembedahan retina boleh dilakukan di hospital dan dilakukan oleh pasukan perubatan atau pakar oftalmologi. Selain pemeriksaan kesihatan mata secara berkala, anda boleh rajin makan makanan yang mengandungi vitamin A untuk menjaga kesihatan mata.

Tidak ada salahnya bertanya kepada doktor melalui permohonan itu untuk mendapatkan maklumat mengenai kesihatan mata anda. Ayuh, muat turun permohonan sekarang melalui App Store atau Google Play!

Baca juga: Pemeriksaan Retina Harus Dilakukan Secara Rutin, Inilah Sebabnya