Ini adalah kaedah yang betul untuk merawat parut jerawat

, Jakarta - Walaupun ukurannya relatif kecil, jerawat sering membuat seseorang merasa tidak selesa, malah dapat menurunkan keyakinan diri. Selain itu, tidak sedikit wanita yang menjadi gugup apabila bekas jerawat tidak hilang.

Jerawat itu sendiri boleh timbul disebabkan oleh pelbagai perkara, mulai dari masalah hormon hingga bakteria. Masalahnya, menangani jerawat memerlukan perhatian dan kesabaran tambahan. Kerana kadang-kadang orang begitu "teruja" sehingga tidak sedikit orang yang tidak tahan memerah jerawat yang muncul di wajah mereka. Sebenarnya, ia sebenarnya akan menimbulkan masalah baru. Contohnya, menyebabkan luka dan meninggalkan parut.

Baca juga: Ketahui 5 Fakta Mengenai Jerawat

Jadi, bagaimana anda merawat parut jerawat?

1. Pengisi dermal

Pengisi kulit boleh menjadi cara segera kepada doktor untuk menghilangkan bekas jerawat. Pengisi kulit atau suntikan wajah dilakukan untuk mengembalikan kelembutan ke pipi, melicinkan kedutan dan lipatan, dan menebalkan bibir.

Bukan hanya itu, fungsi pengisi kulit, prosedur ini juga dapat digunakan untuk memperbaiki parut, termasuk menghilangkan parut jerawat. Prosedur ini tidak memerlukan sayatan dan tidak mengakibatkan pendarahan atau kecederaan.

Prosedurnya agak mudah, hanya dengan menyuntikkan cecair dengan komposisi tertentu ke beberapa bahagian wajah yang memerlukannya.

2. Dermabrasi

Dermabrasion bertujuan untuk menghilangkan lapisan atas kulit menggunakan alat khas atau laser. Selepas rawatan ini, biasanya wajah akan menjadi merah dan bengkak untuk beberapa lama. Walau bagaimanapun, keadaan ini akan bertambah baik kemudian. Dermabrasion juga dapat menyamarkan bekas jerawat yang ada.

Baca juga: Jangan cuai, ini adalah cara yang tepat untuk merawat luka

3. Pengupas Kimia

Cara menghilangkan parut jerawat juga dapat melalui kulit kimia . Pengupas kimia ini mirip dengan dermabrasi, "mengikis" lapisan atas kulit dengan menggunakan bahan kimia perengsa. Selain tidak agresif seperti dermabrasi, kesannya juga tidak begitu baik dan tidak bertahan selagi dermabrasi.

Kulit kimia Ini dilakukan dengan menggunakan cecair kimia yang telah diformulasikan di makmal pada kulit wajah dan leher. Secara amnya, bahan asas cecair adalah asid glikolat atau asid trikloroasetik. Nanti bahan ini akan membunuh tisu kulit dan membuang sel kulit mati. Nah, inilah yang akan membuat kulit mati terkelupas, dan diganti dengan kulit baru yang lebih lembut, bersih, dan lebih sihat.

Selain dapat menghilangkan parut jerawat, parut, dan cela kulit, kulit kimia Ia juga dapat mencerahkan wajah yang kusam.

4. Rawatan Laser dan Suntikan Pengisi

Cara menghilangkan parut jerawat juga boleh melalui teknologi laser pecahan. Prosedur ini akan merangsang pembentukan kolagen kulit. Nah, dengan cara itu permukaan kulit dan parut jerawat kelihatan lebih sekata. Rawatan laser terbahagi kepada dua, ablatif dan bukan ablatif.

Baca juga: Terapi Laser untuk Menghilangkan Titik Gelap, Adakah Berkesan?

Prosedur rawatan laser ablatif dengan "menembak" laser pada bekas jerawat, menghasilkan permukaan kulit yang lebih halus. Sementara yang tidak ablatif adalah cerita lain. Prosedur ini akan membantu mengaktifkan pengeluaran kolagen tanpa mengganggu permukaan kulit.

Sementara itu, suntikan pengisi digunakan untuk mengisi parut jerawat yang mendalam. Biasanya, suntikan ini memerlukan beberapa pengulangan.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai cara menghilangkan parut jerawat? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Anda boleh bertanya terus kepada doktor melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!