Inilah sebab mengapa orang yang cedera sering kehilangan kesedaran

, Jakarta - Rawatan pertama bagi orang yang mengalami kecederaan dan pendarahan sangat penting. Jika tidak, terdapat bahaya kejutan hipovolemik. Kejutan hipovolemik adalah keadaan kecemasan seseorang yang jantungnya tidak memenuhi keperluan darah yang mencukupi untuk seluruh badan. Ini menjadikan jumlah darah dalam badan menurun dan pesakit mengalami kekurangan darah sehingga dia kehilangan kesedaran.

Biasanya, bekalan darah yang berkurangan disebabkan oleh pendarahan. Pendarahan berlaku kerana pendarahan luaran yang disebabkan oleh luka atau kecederaan dan pendarahan dalaman seperti bahagian usus yang cedera atau organ badan yang lain. Tidak hanya pendarahan, penurunan volume darah di dalam tubuh dapat disebabkan kerana tubuh kekurangan banyak cairan, seperti dehidrasi.

Darah mengandungi oksigen, jadi ketika seseorang mengalami kekurangan volume darah di dalam tubuh mereka, tentu saja mereka juga kehilangan oksigen yang diperlukan oleh organ tubuh dan tisu lain untuk berfungsi dengan baik. Apabila bekalan darah dan oksigen tidak dipenuhi dengan betul, organ dan tisu badan tidak berfungsi dengan optimum. Ini menjadikan seseorang mengalami kehilangan kesedaran dan dalam kes yang teruk boleh mengakibatkan kematian.

Gejala Kejutan Hipovolemik

Gejala utama kejutan hipovolemik adalah penurunan tahap darah yang drastik. Suhu badan seseorang yang hipovolemik juga mengalami perubahan yang cukup drastik. Di samping itu, terdapat beberapa gejala lain yang terdapat pada orang yang mengalami kejutan hipovolemik:

 1. Biasanya, seseorang yang mengalami kejutan hipovolemik akan berpeluh berlebihan. Bukan hanya itu, wajah dan badannya menjadi pucat, dia juga merasakan badannya lemas.

 2. Pesakit akan merasa sakit di dada disertai dengan pening atau sakit kepala. Kadang-kadang sakit dada membuat penghidap merasa sesak nafas dan berdebar-debar.

 3. Nadi boleh melemahkan jika pesakit tidak dirawat dengan baik. Lebih buruk lagi, penghidap dapat mengalami kehilangan kesedaran.

Pengendalian Pertama untuk Pendarahan

Lebih baik mengetahui rawatan pertama pada pesakit yang mengalami pendarahan. Ini untuk mengelakkan pesakit kehilangan kesedaran akibat kejutan hipovolemik. Kejutan hipovolemik adalah keadaan kecemasan yang dialami oleh orang yang mengalami pendarahan berat. Oleh itu, pesakit harus dirawat dengan betul. Terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk menolong penderita:

 1. Jangan masukkan cecair ke dalam mulut pesakit.

 2. Apabila pesakit cenderung mengalami kecederaan pada satu bahagian badan, jangan ubah kedudukan pesakit ketika cedera. Kecuali kedudukan pesakit dalam kedudukan yang cukup berbahaya.

 3. Sekiranya pesakit tidak cedera, letakkan badan pesakit di permukaan rata. Sekiranya boleh, angkat kaki. Posisikan kaki anda lebih tinggi daripada kepala anda.

 4. Tekan tempat pendarahan untuk mengurangkan jumlah darah yang terbuang.

 5. Jadikan suhu badan pesakit tetap normal sehingga pesakit dapat mengelakkan hipotermia.

Selepas rawatan pertama, anda harus menghubungi pasukan perubatan agar bantuan perubatan dapat dilakukan agar pesakit dapat dielakkan dari keadaan kekurangan darah dan kehilangan kesedaran. Berhati-hatilah semasa melakukan aktiviti dan jangan lupa untuk selalu memenuhi keperluan pemakanan dan pemakanan untuk kesihatan. Gunakan aplikasinya untuk bertanya secara langsung kepada doktor mengenai kesihatan badan. Ayuh muat turun permohonan sekarang melalui App Store atau Google Play!

Baca juga:

 • Sama tetapi tidak sama, ini adalah perbezaan antara kekurangan darah & darah rendah
 • Ini adalah Manfaat dan Kesan Sampingan Menderma Darah
 • Inilah Bahaya Pembekuan Darah untuk Kesihatan