Jadi syarat untuk aktiviti, bagaimana jika sijil vaksin tidak muncul di laman PeduliLindung?

“Sijil vaksin kini menjadi syarat wajib agar orang dapat menjalankan kegiatan mereka. Sijil boleh dilihat dari halaman atau aplikasi PeduliLindung. Lalu, apa yang harus dilakukan jika sijil tidak muncul walaupun telah divaksin? "

Jakarta - Sebagai upaya untuk mengurangi jumlah penularan COVID-19, pemerintah mengharuskan semua lapisan masyarakat melakukan vaksinasi sesuai dengan arahan dari pihak berwajib. Kemudian, orang yang telah diberi vaksin akan mendapat sijil vaksin.

Nampaknya, sekarang sijil vaksin adalah syarat wajib untuk menjalankan aktiviti. Contohnya, bekerja atau melancong, lawati pusat membeli-belah atau pusat kesihatan, dan banyak lagi. Ini dilakukan supaya orang ingin melakukan vaksinasi untuk mencegah penularan COVID-19.

Sijil vaksin ini boleh dimuat turun terus melalui laman web atau aplikasi PeduliLindung. Orang ramai boleh mencetak sijil dalam bentuk kad atau menunjukkan data secara terus kepada pegawai.

Baca juga: Vaksin COVID-19 Melalui Hidung, Adakah Mungkin?

Lalu, bagaimana jika sijil vaksin tidak muncul walaupun sudah divaksin?

Malangnya, terdapat banyak sijil vaksin yang tidak muncul walaupun vaksinasi telah dijalankan. Bukan hanya satu atau dua, beberapa orang mengalami ini sehingga sukar bergerak. Baru-baru ini, ini menjadi viral di media sosial mengetahui bahawa sijil vaksin kini menjadi syarat wajib untuk bergerak, terutama di ibu kota.

Lalu apa yang perlu dibuat? Berkaitan dengan ini, drg. Widyawati, MKM selaku Ketua Biro Komunikasi dan Perkhidmatan Awam Kementerian Kesihatan meminta semua masyarakat yang mengalami masalah ini untuk segera melakukan penambahbaikan.

Proses pembaikan itu sendiri dapat dilakukan dengan menghantar e-mel ke PeduliLindung di [email protected] Sebaiknya kandungan e-mel mengandungi maklumat dalam bentuk nama penuh, nombor pengenalan atau NIK, tarikh lahir, nombor telefon bimbit aktif, dan gambar dan kad vaksin.

Baca juga: Adakah Vaksin COVID-19 Benar-benar Menyebabkan Kemandulan dan Keguguran?

Untuk diproses secara langsung oleh pihak yang berkenaan, orang yang mengalami data atau sijil yang salah dan tidak muncul dapat memberikan maklumat ini disertakan dengan selfie sambil memegang kad pengenalan mereka bersama dengan aduan mereka.

Perlukah Dicetak dalam Bentuk Kad?

Banyak yang diedarkan, tawaran dari banyak pihak untuk mencetak sijil vaksin dalam bentuk kad. Sebenarnya, tidak ada larangan yang berkaitan dengan ini. Tujuannya hanya untuk memudahkan orang melakukan perjalanan sehingga mereka tidak perlu lagi bersusah payah mengakses aplikasi tersebut.

Walaupun begitu, anda masih perlu mengetahui perkara itu kod bar terkandung dalam sijil tersebut mengandungi pelbagai maklumat peribadi yang sangat penting dan terdedah kepada penyalahgunaan oleh pihak lain. Kemudian, di beberapa tempat, kad ini ternyata sangat tidak diperlukan kerana anda masih perlu melakukannya imbas Kod QR atau kod bar untuk membuktikan pengesahan sijil.

Baca juga: Ini adalah Keperluan Vaksinasi COVID-19 untuk Kanak-kanak 12-17 Tahun

Cara Mengimbas Pengesahan Sijil Vaksin

Sekiranya anda masih baru dalam penggunaan sijil vaksin untuk aktiviti yang lancar, anda boleh mengikuti langkah-langkah berikut:

  • Akses aplikasi PeduliLindung dan pastikan anda telah mendaftar untuk dapat log masuk.
  • Kemudian, pilih Imbas Kod QR semasa anda berada di tempat tujuan.
  • Imbas Kod QR yang telah disediakan di pintu masuk, misalnya di pusat membeli-belah dan tunjukkan hasilnya kepada pegawai yang bertugas.
  • Apabila warna hijau muncul dalam hasilnya imbas, bermaksud anda dibenarkan masuk. Sementara itu, jika warna kuning muncul, ia perlu disahkan semula oleh pegawai. Sekiranya warna merah muncul, anda belum boleh masuk.

Jadi, jangan lupa untuk segera mempunyai aplikasi PeduliLindung sehingga anda dapat melakukan perjalanan dengan lebih mudah, oke! Suka aplikasinya apa yang patut muat turundan memilikinya supaya lebih mudah untuk bertanya dan menjawab dengan doktor mengenai masalah kesihatan, membeli ubat atau membuat temu janji di hospital terdekat.

Rujukan:

detik.com. Diakses pada tahun 2021. Sijil Vaksin Tidak Muncul di PeduliLindung? Ini adalah nasihat Kementerian Kesihatan.