Hati-hati dengan HIV, ini adalah kaedah penularan yang tidak boleh diabaikan

, Jakarta - Penyakit HIV mungkin sudah biasa bagi anda. Penyakit ini dikenali sebagai penyakit kelamin kerana sering disebabkan oleh seks yang tidak selamat. Namun, penularan HIV bukan hanya melalui hubungan seksual, anda tahu. Terdapat pelbagai cara lain untuk menyebarkan HIV yang tidak boleh anda abaikan. Ayuh, lihat penjelasan di bawah.

Human Immunodeficiency Virus (HIV) adalah virus yang menyerang sistem imun, sehingga melemahkan kemampuan tubuh untuk melawan jangkitan atau penyakit. Sayangnya, hingga kini belum ada ubat atau kaedah yang dapat menyembuhkan HIV sepenuhnya. Namun, dengan menjalani ubat-ubatan tertentu, orang dengan HIV dapat memperlambat perkembangan penyakit dan menjalani kehidupan normal.

Sekiranya tidak dirawat, HIV boleh menjadi AIDS ( sindrom imunodefisiensi yang diperoleh , di mana badan tidak lagi mempunyai kemampuan untuk melawan jangkitan yang ditimbulkannya.

Fahami bagaimana HIV ditularkan

Perlu difahami bahawa virus HIV baru dapat menyebar ketika darah, air mani, atau cairan vagina dari orang yang dijangkiti memasuki tubuh anda. Di Indonesia sendiri, penularan HIV paling sering terjadi melalui hubungan seks yang tidak selamat, seperti tidak menggunakan kondom atau mempunyai beberapa pasangan.

Namun, selain daripada hubungan seksual, ada beberapa cara lain untuk menyebarkan HIV yang juga perlu anda perhatikan, iaitu:

  • Melalui Transfusi Darah. Dalam beberapa kes, HIV ditularkan melalui pemindahan darah.
  • Melalui jarum suntik. Menggunakan jarum yang tidak disterilkan semasa mengambil ubat atau mendapatkan tatu juga boleh membuat anda berisiko lebih tinggi dijangkiti HIV.

Baca juga: Ketahui Bahaya Jangkitan Kulit akibat Tatu

  • Melalui Kehamilan, Melahirkan, atau Menyusui. Ibu yang dijangkiti HIV dapat menyebarkan virus kepada bayinya semasa mengandung, melahirkan, atau menyusui. Namun, risiko penularan HIV kepada bayi dapat dikurangkan sekiranya ibu mendapat rawatan dengan segera.

Perlu diingat bahawa virus HIV tidak dapat ditularkan melalui kontak biasa. Ini bermakna anda tidak boleh mendapat HIV dengan memeluk, mencium, atau berjabat tangan dengan orang yang dijangkiti. HIV juga tidak menular melalui udara, air, atau gigitan serangga.

Cara Mencegah HIV

Sayangnya, hingga kini belum ada vaksin yang dapat mencegah jangkitan HIV. Itulah sebabnya anda digalakkan untuk melindungi diri dan orang lain dari jangkitan HIV dengan mengetahui cara penularan HIV di atas.

Berikut adalah cara yang boleh anda lakukan untuk mencegah penularan HIV:

  • Gunakan kondom baru setiap kali anda melakukan hubungan seks

Gunakan kondom baru setiap kali anda melakukan hubungan seks, baik dubur atau faraj. Untuk wanita, anda boleh menggunakan kondom wanita. Sebagai tambahan, jika anda ingin menggunakan pelincir, gunakan yang berasaskan air. Ini kerana pelincir berasaskan minyak boleh merosakkan kondom.

Baca juga: 7 Faedah Menggunakan Kondom untuk Kesihatan

  • Beritahu Pasangan Seksual Anda Sekiranya Anda Menghidap HIV

Penting untuk memberitahu pasangan seksual semasa dan masa lalu anda bahawa anda positif HIV. Ini supaya pasangan juga dapat menjalani ujian HIV.

  • Gunakan Jarum Bersih

Sekiranya anda ingin menggunakan picagari untuk tujuan apa pun, seperti mendapatkan tatu atau yang lain, pastikan jarum itu steril dan jangan membaginya dengan orang lain.

  • Gunakan Profilaksis Pasca Pendedahan (PEP) Sekiranya Anda Pernah Terkena HIV

Sekiranya anda mengesyaki bahawa anda baru-baru ini dijangkiti atau dijangkiti virus HIV, misalnya, setelah melakukan hubungan seks dengan seseorang dengan HIV, segera berjumpa doktor. Doktor boleh memberi PEP yang dapat mengurangkan risiko anda mendapat HIV jika anda mengambilnya secepat mungkin dalam 72 jam pertama. Anda perlu mengambil ubat selama 28 hari.

Baca juga: Tanpa Gejala Khas, Ketahui Tanda-Tanda Awal Penularan HIV

Itulah cara penularan HIV yang tidak boleh anda abaikan. Untuk bertanya lebih lanjut mengenai bagaimana HIV ditularkan, cukup gunakan aplikasinya . Melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual , anda boleh menghubungi doktor dan bertanya apa sahaja mengenai kesihatan pada bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. HIV / AIDS
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses pada tahun 2020. Mengenai HIV