Inilah sebab mengapa dorongan seks boleh berubah

, Jakarta - Berhubungan seks memang menjadi keperluan seseorang. Hubungan seksual secara berkala boleh membawa faedah, bukan sahaja dari segi fizikal tetapi juga mental. Namun, itu tidak bermaksud semua orang sentiasa bersemangat untuk melakukan hubungan seks, anda tahu. Ada kalanya seseorang merasa bosan dan gairah seksualnya (libido) menurun.

Kehilangan libido adalah masalah biasa yang menimpa banyak lelaki dan wanita pada suatu ketika dalam kehidupan mereka. Pada dasarnya, dorongan seks setiap orang berbeza, dan dalam perubatan tidak pernah ada libido "normal". Namun, jika anda terus merasakan bahawa hasrat seksual anda sangat buruk dan mempengaruhi hubungan anda dengan pasangan anda, ada baiknya anda mendapatkan bantuan perubatan.

Baca juga: Pasangan Kehilangan Gairah Seks, Apa Penyelesaiannya?

Sebab-sebab Penurunan Libido

Lancarkan Perkhidmatan Kesihatan Nasional UK Berikut adalah faktor-faktor yang boleh menyebabkan gairah seksual lelaki atau wanita merosot, iaitu:

1. Masalah Hubungan

Salah satu perkara pertama yang perlu dipertimbangkan adalah adakah anda bahagia dalam hubungan anda? Libido rendah boleh disebabkan oleh beberapa keadaan dalam hubungan, seperti:

 • Menjalin hubungan jangka panjang;

 • Kehilangan daya tarikan seksual;

 • Konflik yang tidak dapat diselesaikan dan perbalahan yang kerap;

 • Komunikasi yang lemah;

 • Kesukaran saling mempercayai.

Seorang doktor boleh merujuk anda dan pasangan anda untuk kaunseling hubungan sekiranya anda menghadapi masalah ini. Atau anda boleh berjumpa dengan ahli psikologi di hospital untuk mendapatkan kaunseling dengan segera. Sekiranya anda tidak mahu giliran beratur, anda boleh menggunakan aplikasinya untuk membuat temu janji dengan ahli psikologi di hospital pilihan anda.

2. Disfungsi Seksual

Perkara lain yang boleh menyebabkan penurunan libido adalah masalah fizikal yang kemudian menjadikan hubungan seksual sukar atau tidak dipenuhi. Jika dilihat dari keadaan ini, beberapa perkara yang dapat mengurangkan libido termasuk:

 • Masalah ejakulasi;

 • disfungsi ereksi;

 • Kekeringan faraj;

 • Seks yang menyakitkan;

 • Ketidakupayaan untuk orgasme;

 • Mengetatkan faraj yang tidak disengajakan (vaginismus).

Baca juga: 7 Tabiat Yang Boleh Menurunkan Libido Lelaki

3. Tekanan, Kegelisahan dan Keletihan

Ketiga-tiga perkara ini juga menjadi alasan seseorang menghabiskan banyak masa dan kemudian memberi kesan besar kepada kebahagiaan, termasuk dorongan seks.

Sekiranya anda merasa selalu letih, tertekan atau cemas, anda mungkin perlu membuat perubahan gaya hidup atau berbincang dengan doktor anda untuk mendapatkan nasihat.

4. Kemurungan

Depresi berbeza dengan hanya merasa tidak bahagia, sengsara, atau muak untuk jangka waktu yang singkat. Depresi adalah penyakit serius yang mengganggu semua aspek kehidupan anda, termasuk kehidupan seks anda.

Selain libido rendah, tanda-tanda kemurungan boleh merangkumi:

 • Perasaan sedih yang luar biasa yang tidak hilang;

 • Rasa rendah diri atau putus asa;

 • Kehilangan minat atau keseronokan dalam melakukan perkara yang biasa anda nikmati.

5. Penuaan dan Menopaus

Dorongan seks yang menurun adalah bahagian penuaan yang tidak dapat dielakkan, tetapi ia adalah perkara biasa pada lelaki dan wanita ketika mereka meningkat usia. Terdapat banyak sebab mengapa libido menurun seiring bertambahnya usia, termasuk:

 • Tahap hormon seks (estrogen dan testosteron) yang lebih rendah tepat sebelum, semasa dan selepas menopaus pada wanita;

 • Tahap hormon seks (testosteron) yang lebih rendah pada lelaki;

 • Masalah kesihatan yang berkaitan dengan usia, termasuk masalah mobiliti;

 • Kesan sampingan ubat

6. Kehamilan, Melahirkan, dan Menyusu

Kehilangan libido dalam hubungan seks adalah perkara biasa semasa kehamilan, selepas melahirkan dan semasa menyusu. Penyebabnya bervariasi seperti mengubah tahap hormon, masalah dengan imej badan, dan keletihan dari fokus pada menjaga bayi. Seks yang menyakitkan disebabkan oleh kecederaan, seperti luka atau lusuh, semasa melahirkan juga dapat mengurangkan dorongan seks.

Baca juga: Petua Untuk Lelaki Warga Emas Yang Ingin Mempunyai Hubungan intim

Itulah perkara yang menyebabkan penurunan keinginan seksual. Salah satu perkara yang paling penting agar masalah penurunan hubungan seks tidak mengganggu keharmonian rumah tangga adalah dengan selalu menyampaikan semua aspek. Sekiranya pasangan itu saling terbuka mengenai hal ini, maka hubungan rumah tangga dijaga dengan baik.

Rujukan:
NHS UK. Diakses pada tahun 2020. Kehilangan Libido (Dorongan Seks Berkurang).
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Bagaimana Dorongan Seks Berubah Selama bertahun-tahun.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Pemacu Seks Rendah pada Wanita.