Ini adalah 8 tanda anak bahagia yang mesti anda ketahui

, Jakarta - Menjadi ibu bapa bukanlah perkara yang mudah. Ia memerlukan banyak kerja keras, kekuatan mental, dan kesabaran untuk membesarkan anak. Setiap ibu bapa harus memastikan bahawa mereka mendidik anak-anak mereka dengan betul. Sayangnya, setakat ini tidak ada petunjuk yang boleh dijadikan penanda aras. Kerana setiap ibu bapa mempunyai cara mereka sendiri untuk mendidik anak-anak mereka.

Namun, anak-anak yang bahagia adalah tanda bahawa ibu bapa mereka telah berjaya mendidik dan mengasuh mereka dengan baik. Melancarkan dari keibubapaan india, Berikut adalah tanda-tanda anak bahagia yang mesti diketahui oleh ibu bapa:

Baca juga: Berikut adalah 6 Jenis Corak Keibubapaan yang Boleh Diterapkan oleh Ibu Bapa

1. Jarang Tantrum

Setiap kanak-kanak pasti mengalami amukan. Ketika mengamuk, kanak-kanak sering mengamuk di rumah atau di khalayak ramai. Ini berlaku apabila anak kecil anda menginginkan sesuatu tetapi tidak mengikut kehendak mereka. Selain sukar ditangani, amukan kanak-kanak sering memalukan apabila ia berlaku di khalayak ramai. Sekiranya anak kecil anda tidak sering marah dan mempunyai alasan yang baik, ini bermakna ibu berada di landasan yang betul dalam pengasuhan.

2. Puas dengan Apa yang Dia Miliki

Kanak-kanak yang terlalu manja tidak pernah berpuas hati dengan apa yang mereka ada. Mereka sering menginginkan sesuatu yang dimiliki oleh orang lain dan menimbulkan kemarahan untuk mendapatkannya. Walau bagaimanapun, anak-anak gembira gembira dengan apa yang mereka ada.

3. Suka Membantu

Anak-anak yang suka menolong dengan tugas-tugas kecil seperti mengatur mainan dan perkara-perkara tanpa merasa terbeban adalah ciri-ciri anak yang bahagia. Sekiranya anak kecil anda bersedia menolong sedemikian rupa, itu adalah tanda bahawa ibu membesarkannya dengan betul.

4. Mampu Menghormati

Anak-anak gembira tahu menghormati rakan dan orang dewasa mereka. Dia memperlakukan mereka dengan hormat, mendengarkan mereka, dan tidak mengharapkan rakan dan orang dewasa mendengarkannya pada masa yang sama.

Baca juga: Inilah Cara Menghilangkan Kesan Negatif Internet terhadap Kanak-kanak

5. Tidak Berusaha Mendapat Perhatian

Sebilangan besar kanak-kanak suka perhatian. Mereka mahu dunia berpusat pada mereka. Namun, sebagai ibu bapa, anda mungkin juga harus memenuhi keperluan lain. Anak yang gembira memahami dan tidak akan berusaha mendapatkan perhatian yang tidak seharusnya dilakukan oleh anak-anak, sehingga memalukan ibu di khalayak ramai. Dia akan membuat dirinya sibuk sementara ini.

6. Ingin berkongsi

Berkongsi boleh menjadi sukar bagi anak-anak. Tetapi anak yang gembira sanggup berkongsi mainan, makanan ringan, dan lain-lain dengan orang lain atau adik-beradik dan rakannya. Dengan bimbingan dan penjagaan yang betul, konsep ini dapat dikuasai oleh anak-anak.

7. Ingin Mendengar

Sekiranya anda mendidik anak anda dengan betul, dia akan selalu mendengar apa yang anda katakan atau memintanya. Tidak seperti anak yang manja, ibu tidak perlu meminta anak mereka untuk melakukan sesuatu atau menyelesaikan tugas tertentu.

8. Tidak Mengabaikan atau Sombong

Anak-anak yang bahagia tidak mengabaikan ibu dan selalu memperhatikan apa yang ibu katakan. Apabila ibu membesarkannya dengan betul, dia tidak menjadi sombong dan tidak menganggap dirinya benar sepanjang masa. Dia akan terbuka terhadap cadangan dan perhatian setiap kali sesuatu diajar.

Baca juga: 6 Perkara yang Harus Dielakkan sehingga Anak-anak Tidak Mudah Tersinggung

Itulah ciri-ciri anak yang bahagia. Sekiranya ibu mempunyai masalah dalam membesarkan anak, hubungi doktor atau psikologi di klinik . Melalui aplikasi tersebut, ibu dapat menghubungi mereka bila-bila masa dan di mana sahaja melalui e-mel Berbual , dan Panggilan Suara / Video .

Rujukan:
Ibu Bapa India. Diperolehi pada tahun 2020. 10 Tanda bahawa Anda Membesarkan Anak Bahagia.
ibu bapa. Diakses pada tahun 2020. 7 Tanda-Tanda Anda Menjadi Orang Tua Menurut Ahli Psikologi Klinikal.