Sakit Dada Selepas Berlari? Inilah Sebabnya

, Jakarta - Sukan adalah aktiviti yang sangat baik untuk badan. Oleh itu, semakin banyak orang mempraktikkannya untuk menjaga kesihatan dan kecergasan mereka. Berlari tidak terkecuali. Berlari adalah sukan yang bahkan terkenal sejak peradaban manusia kuno. Sekiranya seseorang berlari dan merasa sakit di dada setelah berlari, apa yang menyebabkannya?

Baca juga: Petua, Faedah dan Masa yang tepat untuk Larian Pagi

Ya, lari adalah sukan tertua di dunia. Berlari adalah salah satu jenis senaman yang berkesan untuk membakar lemak bagi orang yang berusaha menurunkan berat badan. Kerana keberkesanannya, banyak orang telah mencubanya dan berjaya kelihatan lebih menarik dengan bentuk dan ukuran badan yang ideal. Namun, bagi sebilangan orang yang masih dalam peringkat permulaan sukan ini, mereka pasti akan cepat habis.

Perlu membiasakan diri dalam kes ini. Kerana jika tidak, dada anda akan sakit kerana degup jantung anda semakin laju. Dengan latihan yang kerap, sakit dada akan menjadi kurang kerap. Beberapa sebab lain yang boleh menjadi faktor kesakitan dada ketika berlari, termasuk:

  • Menghidap Penyakit Perut

Anda mungkin tidak menyedari bahawa asid perut boleh menyebabkan sakit dada. Keadaan ini boleh berlaku kerana tekanan pada sistem pencernaan yang menyebabkan asid perut naik ke kerongkongan atau kerongkong, menyebabkan sakit dada. Untuk itu, ada baiknya jika anda makan sedikit makanan sebelum bersenam dan jangan biarkan perut anda kosong.

Baca juga: 5 Faedah Berjalan Pagi untuk Kesihatan

  • Mengalami Masalah Paru-paru atau Asma

Asma adalah gangguan sistem pernafasan yang menyebabkan sakit dada. Selain asma, pneumothorax juga boleh menjadi penyebab sakit dada kerana cecair memasuki paru-paru. Untuk itu, anda boleh mengambil langkah berjaga-jaga agar keadaan ini tidak berlaku semasa anda bersukan.

  • Kekejangan Otot Dada

Bukan hanya otot kaki, otot di dada juga boleh mengalami kekejangan dan sukar untuk bergerak. Otot-otot ini dipanggil intercostals dan boleh sesak ketika anda mengalami dehidrasi atau dehidrasi. Untuk itu, pastikan anda mengambil cukup air di dalam badan anda, sehingga tidak menimbulkan masalah ini semasa anda bersenam.

Sekiranya dada anda sakit selepas anda berlari, anda boleh melakukan beberapa perkara seperti berehat secukupnya, memampatkan dada dengan ais atau air suam, mengambil lebih banyak air daripada biasa, memanaskan dan menyejukkan badan sebelum dan selepas bersenam, menjauhi rokok, dan mengambil makanan yang mengandungi banyak nutrien dan nutrien.

Sekiranya dengan kaedah di atas kesakitan anda dapat diselesaikan, anda tidak perlu bersusah payah untuk melakukan pemeriksaan lebih lanjut. Walau bagaimanapun, jika anda merasa sakit yang memancar ke rahang anda, dan tangan kiri atau belakang anda terasa seperti ditekan oleh sesuatu yang berat di dada anda, inilah masanya anda membincangkannya lebih lanjut dengan doktor anda.

Baca juga: Berlari, Sukan yang Dapat Mengatasi Tekanan

Di samping itu, sakit dada yang berbahaya juga disifatkan oleh rasa mual, muntah, sakit kepala, pernafasan cepat, berpeluh besar, sesak nafas, demam, menggigil, dan kesukaran menelan. Sekiranya keadaan seperti ini berlaku, anda tidak boleh meneka, OK! Anda lebih baik membincangkannya secara langsung dengan doktor pakar dalam aplikasi tersebut melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video. Dengan , anda boleh membeli ubat yang telah ditetapkan oleh doktor secara langsung, dan pesanan anda akan dihantar dalam masa kurang dari satu jam. Ayuh, muat turun aplikasi di Google Play atau App Store!