Koma Boleh Berlaku Kerana Kecederaan Otak, Inilah Penjelasannya

Jakarta - Sekiranya anda menonton filem, sudah tentu anda biasa dengan keadaan perubatan yang disebut koma, bukan? Secara perubatan, koma digambarkan sebagai keadaan atau tahap terdalam ketika seseorang tidak sedarkan diri. Perkara itu disebut kerana orang yang berada dalam keadaan koma tidak dapat bertindak balas terhadap apa yang berlaku di sekitar mereka sama sekali.

Koma boleh berlaku akibat kerosakan pada satu bahagian otak, baik sementara atau kekal. Kerosakan otak ini boleh berlaku kerana banyak faktor. Salah satunya adalah kerana kecederaan otak. Seperti namanya, kecederaan otak adalah keadaan kecederaan yang berkaitan dengan otak dan mempengaruhi seseorang secara fizikal, tingkah laku dan emosi.

Baca juga: 6 Latihan yang Sihat untuk Otak

Lebih lanjut mengenai Kecederaan Otak

Berdasarkan penyebabnya, kecederaan otak terbahagi kepada dua, iaitu kecederaan otak traumatik dan bukan trauma. Kecederaan otak traumatik berlaku apabila terdapat daya luaran (seperti pukulan atau pukulan), yang boleh mengakibatkan luka tertutup (tidak menembusi) atau terbuka (menembusi). Sementara itu, kecederaan otak bukan trauma berlaku disebabkan oleh faktor dalaman, atau dari dalam badan.

Sebagai tambahan kepada dua kategori ini, kecederaan otak sebenarnya boleh dibahagikan kepada beberapa jenis lain, seperti:

  • Kecederaan axonal yang meresap. Berlaku kerana putaran kepala yang kuat, seperti sindrom bayi yang digegarkan (sindrom bayi yang terguncang) atau kemalangan kereta.
  • Gegar otak atau kecederaan otak kecil. Ia boleh disebabkan oleh pukulan langsung ke kepala, luka tembak, atau gegaran kepala yang ganas.
  • Kecederaan Coup-Contrecoup. Cedera otak jenis ini boleh berlaku ketika intensiti hembusan kuat. Keadaan ini bukan sahaja menyebabkan lebam, tetapi juga menyebabkan perpindahan tempat kecederaan ketika otak menghantam ke arah yang berlawanan.
  • Sindrom impak kedua. Berlaku apabila seseorang mengalami kesan kedua sebelum kecederaan sebelumnya sembuh.
  • Kecederaan menembusi. Kecederaan otak yang disebabkan oleh lapisan kepala ditembusi oleh objek tajam, seperti tusukan pisau, tembakan peluru, atau objek lain yang menembus tengkorak ke otak.
  • Sindrom terkunci. Keadaan neurologi yang jarang berlaku di mana seseorang tidak dapat menggerakkan bahagian badannya secara fizikal selain melalui mata.
  • Kecederaan kepala tertutup. Berlaku kerana pukulan yang tidak menyebabkan penembusan tengkorak.

Baca juga: Ketahui Perbezaan Antara Trauma Kepala Yang teruk dan Trauma Kepala Kecil

Pelbagai keadaan kecederaan otak boleh menyebabkan gangguan pada tubuh, termasuk koma, hingga mati. Walau bagaimanapun, ia bergantung kepada betapa teruknya keadaan atau kecederaan.

Sekiranya anda atau orang yang berdekatan dengan anda mengalami kecederaan kepala, anda harus segera datang ke unit kecemasan hospital terdekat untuk mendapatkan rawatan segera.

Pelbagai Cara untuk Mencegah Kecederaan Otak

Kecederaan otak traumatik sebenarnya dapat dicegah dengan melakukan beberapa usaha seperti:

  • Sentiasa memakai tali pinggang keledar semasa memandu. Anak-anak harus selalu duduk di bahagian belakang kereta dan memakai tali pinggang keledar kereta dan tali pinggang keledar yang sesuai dengan usia atau saiz mereka.
  • Elakkan memandu di bawah pengaruh alkohol atau dadah. Ini termasuk ubat preskripsi yang boleh mengganggu kemampuan memandu.
  • Pakai topi keledar semasa menunggang basikal, motosikal, papan selaju, atau kenderaan lain. Pakai juga pelindung kepala yang betul semasa bermain sukan baseball atau bersentuhan, bermain ski, meluncur, luncur salji, atau menunggang kuda.

Baca juga: Menunggang Motosikal Tanpa Helmet Boleh Mengalami Trauma Kepala Kecil

Itu sedikit penjelasan mengenai koma dan kecederaan otak. Sekiranya anda mempunyai soalan lain mengenai keadaan ini, anda boleh muat turun permohonan untuk bertanya kepada doktor, bila-bila masa dan di mana sahaja.

Rujukan:
NHS UK. Diakses pada tahun 2020. Kesihatan A-Z. koma.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Apa yang Menyebabkan Koma?
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Kecederaan otak traumatik.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Kecederaan Kepala: Punca dan Rawatan.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found