Ketahui Apa itu Kaki Diabetes

"Bagi penderita diabetes, ada sejumlah komplikasi yang harus diperhatikan. Salah satunya adalah kaki diabetes. Secara amnya, keadaan ini berlaku apabila terdapat luka atau bisul yang sukar disembuhkan pada salah satu atau kedua kaki orang yang menghidap diabetes. Adakah ada cara untuk mencegahnya? "

, Jakarta - Kaki diabetes adalah keadaan yang harus dihidapi oleh penghidap diabetes. Keadaan ini muncul sebagai komplikasi penyakit. Seperti yang dinyatakan dalam istilah, keadaan ini menyebabkan bisul atau luka di kaki. Jadi, apa sebenarnya kaki diabetes dan mengapa ini berlaku?

Orang yang menghidap diabetes harus mengelakkan komplikasi dalam bentuk bisul atau luka di kaki. Keadaan ini biasanya timbul kerana penghidap diabetes tidak menjaga kaki mereka dengan baik. Ini boleh menyebabkan luka menjadi lebih teruk lebih cepat. Secara amnya, keadaan ini disebabkan oleh peredaran darah yang lemah sehingga luka mudah merebak.

Baca juga: Inilah sebab mengapa luka sukar disembuhkan pada penghidap diabetes

Pengendalian dan Cara Mencegah Kencing Manis

Penjagaan kaki yang betul perlu dilakukan oleh penghidap diabetes, sama ada ketika luka muncul atau sebelum luka muncul di kaki. Sekiranya terdapat luka atau bisul pada kaki, biasanya rawatan perubatan harus dilakukan oleh doktor. Ini penting untuk mengelakkan luka merebak dan mengurangkan risiko kerosakan pada tisu tulang.

Kerana, komplikasi yang teruk dan tidak dapat dirawat dapat membuat penderita diabetes harus menjalani prosedur amputasi. Walaupun belum ada luka atau bisul, rawatan kaki diabetes masih harus dilakukan. Dengan cara itu, risiko munculnya luka yang sukar disembuhkan dapat dielakkan.

Petua penjagaan kaki yang boleh dicuba di rumah:

  • Sentiasa Periksa Keadaan Kaki

Penting untuk selalu memeriksa keadaan kaki, setiap hari. Ini akan membantu untuk mengetahui sama ada terdapat kelainan pada kaki. Dengan pemeriksaan harian, anda boleh mengetahui sama ada terdapat kemerahan, lepuh, atau bengkak.

  • Basuh Kaki Secara Berkala

Menjaga kebersihan kulit kaki juga dapat mengurangkan risiko keluhan pada kaki penghidap diabetes. Anda boleh mencuci kaki dengan air suam dengan kerap. Namun, pastikan airnya tidak terlalu panas. Lakukan ini sekali sehari, kemudian keringkan kaki anda dengan tuala atau kain. Selepas itu, sapukan krim pelembap untuk merawat dan mengekalkan kelembutan kulit.

Baca juga: Gimnastik Kaki Diabetes, Latihan untuk Orang yang Menghidap Diabetes

  • Elakkan berkaki ayam

Elakkan tabiat berjalan tanpa alas kaki tanpa memakai kasut atau selipar. Penting untuk memakai kasut atau sandal, walaupun di rumah, untuk mengelakkan objek yang boleh mencederakan kaki anda.

  • Potong Kuku dengan berhati-hati

Pemotongan kuku secara berkala mesti dilakukan. Namun, jangan memotong kuku terlalu dalam kerana ini boleh menyebabkan luka. Minta pertolongan dari ahli keluarga untuk melakukan ini.

  • Kasut Sepadan

Mencegah keadaan ini juga dapat dilakukan dengan selalu memakai kasut, bentuk dan ukuran yang betul. Cuba pakai kasut yang mempunyai bantalan pada tumit atau lengkungan kaki. Sebaliknya, penghidap diabetes harus mengelakkan memakai kasut yang terlalu sempit atau bertumit tinggi. Selain itu, pakai stoking yang selesa dan mudah menyerap peluh.

  • Berhati-hati dalam Merawat Luka

Kemunculan luka atau bisul pada kaki kadang-kadang tidak dapat dicegah. Sekiranya terdapat luka di kaki, jangan cuai dalam merawatnya. Untuk sentiasa selamat, pastikan anda selalu berbincang dengan doktor mengenai pilihan rawatan dan jenis ubat yang selamat digunakan.

Baca juga: Ketahui lebih lanjut mengenai 4 jenis neuropati diabetes

Untuk mempermudahnya, anda boleh bertanya kepada doktor mengenai diabetes atau komplikasi yang boleh timbul dalam aplikasi . Ceritakan keluhan yang dialami dan dapatkan cadangan rawatan dari pakar. Ayuh, muat turunpermohonan sekarang di App Store atau Google Play!

Rujukan:
perubatan. Diakses pada tahun 2021. Penjagaan Kaki Diabetes.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Diabetes dan penjagaan kaki.
CDC. Diakses pada tahun 2021. Diabetes dan Kaki Anda.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found