4 Petua Merawat Rambut Berwarna

Jakarta - Untuk menyokong penampilan anda, anda mesti mengetahui trend pewarnaan rambut. Di samping itu, wanita yang akhirnya memilih untuk mewarnai rambut mereka biasanya sangat bosan dengan gaya rambut dan warna yang sama. Anda bahkan tidak perlu pergi ke salon untuk mewarnai rambut anda, kerana sekarang terdapat banyak produk pewarna rambut segera yang boleh anda lakukan di rumah. Hasilnya tidak kalah dengan kualiti salun.

Namun, apa gunanya jika anda sudah mempunyai rambut dengan warna yang indah dan kontemporari tetapi keadaannya kotor dan tidak dijaga? Terdapat beberapa perkara asas yang perlu anda fahami dalam merawat rambut berwarna. Inilah petua untuk merawat rambut berwarna yang sangat mudah dilakukan:

  1. Ubah Jadual Syampu

Sekiranya ini adalah kali pertama anda mewarnakan rambut anda, syampu di salun akan mencukupi. Anda tidak perlu mencucinya lagi setelah anda pulang kerana ia boleh menyebabkannya terlalu banyak mencuci . Ia juga untuk mengelakkan warna rambut cepat pudar.

Ada yang mengalami orang yang mewarnai rambut mereka, warna rambut akan pudar hingga 50 peratus setelah 10 hingga 12 kali mencuci rambut. Oleh itu, adalah idea yang baik bagi anda yang mempunyai rambut berwarna untuk mencucinya setiap 2 hingga 3 hari. Di samping itu, anda juga mesti menggunakan syampu khas, iaitu menjelaskan syampu supaya warnanya tahan lebih lama.

Baca juga: Kesalahan Umum dalam Penjagaan Rambut

  1. Elakkan Aktiviti Tertentu

Apabila anda mempunyai rambut berwarna, terdapat beberapa jenis aktiviti yang harus anda hindari, atau paling tidak sering dilakukan. Aktiviti ini termasuk berenang, melakukan aktiviti tanpa pelindung kepala, dan menggunakan besi rata ketika suhu terlalu panas. Sekiranya anda ingin melakukan aktiviti luar untuk jangka masa yang panjang, cubalah memakai topi atau selendang di kepala.

Sekiranya anda suka berenang, cubalah mencuci rambut anda segera selepas itu, kerana klorin dalam air kolam renang akan menjadikan rambut anda lebih kering. Sekiranya perlu, ganti perapi yang biasanya anda gunakan penyaman dalam. Sementara itu, bagi anda yang suka menggunakan pelurus rambut, pengering rambut , atau tongkat keriting , gunakan selalu semburan perlindungan setelah menggunakan alat tersebut di atas.

  1. Mencuci Dengan Menggunakan Air Sejuk

Sentiasa basuh dengan air sejuk untuk memastikan warna rambut masih terpelihara dengan baik. Ini kerana air panas akan menjadikan rambut anda kehilangan minyak dan kelembapan semula jadi, menyebabkan rambut menjadi kering dan memudar warna pewarna rambut dengan lebih cepat. Mencuci dengan air panas sepanjang masa juga boleh menyebabkan keguguran rambut yang teruk, kerana akar rambut kehilangan kelembapan.

  1. Gunakan Serum dan Topeng Rambut

Salah satu risiko rambut yang dirawat adalah rambut kering. Oleh itu, serum rambut sangat berguna. Serum boleh menjadi cara merawat rambut kering dan cara mengurangkan keguguran rambut dengan memberikan vitamin pada rambut sehingga tidak kehilangan nutriennya kerana terdedah kepada bahan kimia dari pewarna rambut. Selain itu, anda juga perlu menggunakan topeng rambut untuk mengatasi pelbagai masalah seperti keguguran rambut, kekeringan, kelemumur, berminyak, dan mencegah pudar warna rambut.

Baca juga: Kekurangan Vitamin Mempengaruhi Kesihatan Rambut

Itulah beberapa petua yang boleh anda lakukan untuk merawat rambut berwarna. Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai penjagaan rambut berwarna, gunakan saja aplikasinya . Kerana melalui aplikasi tersebut , anda boleh bertanya kepada doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual dan Panggilan Suara / Video . Jadi jomlah muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found