Cara Menetapkan Corak Diet untuk Wanita Hamil

Jakarta - Peningkatan berat badan adalah perkara semula jadi, bahkan bagi wanita yang sedang hamil. Semasa mengandung, wanita biasanya akan menambah berat badan sehingga 16 kilogram. Bagi ibu-ibu muda, peningkatan angka pada skala akan menjadi "kejutan". Tidak jarang, calon ibu sanggup melakukan apa sahaja untuk memulihkan berat badan, termasuk menjalani diet.

Sebenarnya, diet semasa mengandung tidak digalakkan. Daripada mengurangkan berat badan, dengan sengaja mengurangkan bahagian yang anda makan semasa mengandung sebenarnya boleh membahayakan ibu dan janin. Kerana janin memerlukan pengambilan nutrisi yang mencukupi untuk dapat berkembang dengan baik. Begitu juga, tubuh ibu memerlukan makanan yang sihat untuk kekal cergas semasa kehamilan.

Seperti yang diketahui, jenis diet telah berkembang dan menjadi sangat pelbagai. Sebilangan daripada mereka malah boleh menyebabkan ibu dan bayi masa depan tidak mendapat pengambilan zat besi, asid folik, dan nutrien penting lain yang sangat diperlukan oleh tubuh.

Wanita hamil sebenarnya tidak perlu terlalu risau dengan kenaikan berat badan yang berlaku. Kerana setelah melahirkan dan menyusu secara aktif, biasanya badan akan kembali normal, terutama jika ibu tidak terbiasa dengan pola makan yang buruk, seperti makan berlebihan.

Wanita hamil semestinya disyorkan untuk mengambil makanan yang mencukupi untuk diri mereka sendiri dan janin, tetapi itu tidak bermaksud berubah menjadi pemakan segalanya. Daripada menjalani diet, cubalah menyesuaikan diet anda untuk mengelakkan kenaikan berat badan yang berlebihan. Bagaimana untuk?

Mengatur Diet Semasa Kehamilan

Wanita hamil digalakkan makan secara teratur walaupun mereka tidak merasa lapar. Kerana pada beberapa wanita hamil, rasa mual dan muntah yang muncul sering menghilangkan selera makan. Wanita hamil digalakkan makan secara teratur tiga kali sehari dengan diet yang sihat dan seimbang. Kadang-kadang, ibu juga digalakkan untuk makanan ringan sihat. Kerana tidak dapat dinafikan, walaupun ibu tidak lapar, itu tidak bermaksud janin juga merasakan hal yang sama.

Semasa mengandung, ibu memerlukan pengambilan pelbagai nutrien untuk menyokong perkembangan janin. Antaranya ialah kalsium, zat besi, asid folik, protein, dan vitamin. Sebilangan besar nutrien ini dapat diperoleh daripada pengambilan makanan sihat oleh ibu.

(Baca juga: 5 Nutrien Terbaik yang Diperlukan Ibu Semasa Kehamilan )

Terlalu memaksa diri anda menjalani diet semasa hamil juga boleh mencetuskan kesan kekurangan zat makanan. Wanita hamil yang mengalami kekurangan zat makanan boleh menjadi sangat berbahaya bagi keadaan janin. Wanita hamil yang tidak mendapat cukup nutrien dapat mengalami pelbagai masalah sekitar kehamilan, mulai dari anemia, janin gagal berkembang, atau tumbuh dengan tidak sempurna.

(Baca juga: Berhati-hatilah, semasa anda mengandung anda mesti mempunyai nutrien yang mencukupi )

Salah satu nutrien yang paling penting bagi wanita hamil adalah asid folik yang berperanan dalam pertumbuhan plasenta dan bayi. Asid folik dikatakan dapat membantu mengurangkan risiko masalah jantung, preeklamsia, dan kecacatan kelahiran yang serius.

Daripada menjalani diet, wanita hamil digalakkan untuk meningkatkan pengambilan makanan sihat dan berkhasiat. Beberapa makanan yang disyorkan adalah telur, salmon yang dimasak, kacang, yogurt, susu, sayur-sayuran, dan buah-buahan.

Selain makanan, ibu juga dapat memenuhi keperluan asid folik dengan mengambil makanan tambahan. Lebih mudah membeli makanan tambahan, vitamin, dan produk kesihatan lain dalam aplikasi . Dengan perkhidmatan penghantaran, pesanan akan dihantar ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

(Baca juga: Mengetahui Makanan Tambahan yang Paling Sesuai untuk Wanita Hamil)


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found