Inilah Yang Berlaku Pada Tubuh Anak Ketika Migrain Perut Terkena

, Jakarta - Sentiasa memperhatikan keadaan kesihatan anak-anak adalah kewajiban orang tua. Sekiranya anda mengalami gejala penyakit, anda mesti segera memberi rawatan. Salah satu penyakit yang mudah menyerang kanak-kanak adalah migrain perut atau dikenali sebagai migrain perut.

Ya, seperti namanya, migrain perut bukanlah sakit kepala tetapi menyerang perut dan menyebabkan sakit. Kanak-kanak yang mengalami migrain perut mempunyai risiko lebih tinggi terkena migrain atau sakit kepala ketika mereka bertambah tua. Biasanya, kanak-kanak yang mengalami keadaan migrain perut merasa sakit pada perut buncit. Selain itu, ada gejala lain yang berlaku di tubuh anak ketika mengalami migrain perut, jadi ibu perlu memperhatikan keadaan anak, iaitu:

  1. Kanak-kanak itu mengalami loya disertai dengan muntah.

  2. Terdapat perubahan pada kulit anak ketika perutnya sakit. Kulit anak kelihatan merah dan kemudian menjadi pucat.

  3. Anak kelihatan lemah sepanjang hari, mengantuk, dan tidak bersemangat dalam semua aktiviti.

  4. Hilang selera makan.

  5. Biasanya, kanak-kanak yang mengalami migrain perut mempunyai lingkaran hitam di sekitar mata mereka.

  6. Kanak-kanak itu mengalami sakit perut secara tiba-tiba di pusar. Sakit perut yang disebabkan oleh migrain perut dapat hilang dalam masa yang singkat tetapi juga boleh bertahan hingga 3 hari.

  7. Kejang boleh berlaku pada kanak-kanak. Lakukan pemeriksaan elektroensefalografi (EEG) dengan segera.

Faktor genetik dipercayai menjadi penyebab kanak-kanak mengalami migrain perut. Sebanyak 60 peratus kanak-kanak yang mengalami migrain perut, mempunyai keluarga yang juga mempunyai keadaan yang serupa.

Baca juga: Berikut adalah beberapa penyakit yang dicirikan oleh kembung

Selain itu, kanak-kanak yang mempunyai tahap kegelisahan dan tekanan yang berlebihan juga berisiko mengalami migrain perut. Keadaan ini mencetuskan penurunan kadar histamin dan serotonin. Jauhkan kanak-kanak dari tekanan dan kegelisahan yang berlebihan dengan memberi anak rehat yang cukup dan melakukan aktiviti yang menyeronokkan.

Makanan yang mengandungi nitrat tinggi juga boleh disyaki penyebab migrain perut yang dialami oleh kanak-kanak. Elakkan memberi makanan yang mengandungi nitrat atau pengawet. Sebaiknya, berikan anak-anak makanan yang sangat berkhasiat untuk menjaga kesihatan pencernaan seperti epal, yogurt, betik, tempe, alpukat, dan pisang.

Baca juga: 7 Buah untuk Meningkatkan Pencernaan

Sejumlah pemeriksaan dilakukan oleh doktor untuk mengetahui keadaan yang menyebabkan sakit perut pada kanak-kanak. Terdapat beberapa ujian yang boleh dilakukan oleh kanak-kanak, seperti ujian makmal dengan ujian darah atau ujian air kencing. Di samping itu, ujian pencitraan atau ultrasound juga boleh dilakukan.

Terdapat cara untuk merawat kanak-kanak dengan migrain perut. Rawatan pertama yang boleh diberikan adalah ubat penahan sakit seperti ibuprofen. Sekiranya pencetus keadaan ini disebabkan oleh makanan yang dimakan, doktor menasihatkan anak itu untuk mengelakkan makanan ini. Ajak anak-anak untuk melakukan aktiviti yang menyokong kesihatan seperti bersenam secara teratur, cukup tidur, mengajar anak-anak untuk mengawal emosi, dan menangani masalah untuk mencegah tekanan atau kegelisahan.

Mengatasi ubat juga boleh dilakukan di bawah pengawasan doktor. Untuk mengemukakan soalan mengenai kesihatan anak-anak, ibu boleh menggunakan aplikasi tersebut . Melalui aplikasi tersebut ibu boleh menggunakan ciri tersebut Bercakap dengan Seorang Doktor dan tanya doktor melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual . Ayuh, muat turun permohonan sekarang untuk pertolongan cemas mengenai kesihatan anak melalui App Store atau Google Play!

Baca juga: 4 Gangguan Perkembangan Kanak-kanak yang perlu diperhatikan


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found