Adakah Anda Rajin Mencuci Muka Blackhead Masih Muncul? Inilah penyebabnya

, Jakarta - Sebenarnya, tidak peduli seberapa rajin anda mencuci muka, bintik hitam tetap muncul. Sekiranya itulah yang anda lalui, maka penting untuk mengkaji semula jenis gaya hidup yang anda jalani.

Secara umum, komedo boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, termasuk minyak berlebihan, sel kulit mati, bakteria yang menumpuk, dan perubahan hormon. Di samping itu, diet yang tidak sihat juga dapat menyebabkan pertumbuhan komedo. Maklumat lebih lanjut mengenai komedo boleh dibaca di bawah!

Terlalu Banyak Minyak Menyebabkan Komedo

Kemunculan komedo ditandai dengan pembukaan folikel rambut yang melebar, yang disebabkan oleh penumpukan sebum, yaitu minyak, bakteria P. Acnes yang merupakan bakteria utama yang bertanggungjawab untuk penampilan jerawat dan keradangan.

Pada dasarnya, bintik hitam terbentuk apabila folikel rambut terbuka menjadi tersumbat dengan minyak atau sel kulit mati. Dan walaupun minyak juga disebut sebum, ia dapat membuat kulit menjadi lembut. Walau bagaimanapun, terlalu banyak minyak juga dapat menyumbang kepada pertumbuhan komedo.

Apabila minyak dan kotoran masuk ke folikel, benjolan yang disebut komedon terbentuk di kulit. Blackheads terbentuk ketika kulit di atas benjolan terbuka dan sel minyak dan kulit di pori terbuka bertindak balas dengan oksigen di udara dan berubah menjadi hitam, membentuk cela.

Baca juga: Ubat Gigi Mitos atau Fakta Boleh Membersihkan Komedo

Komedo dan bentuk jerawat lain biasanya berlaku semasa akil baligh atau perubahan hormon yang lain. Walau bagaimanapun, perkara lain, seperti peluh alat solek bercukur, tekanan, atau keadaan kesihatan, seperti sindrom pramenstruasi (PMS) juga boleh mencetuskan komedo.

Anda tidak dilarang menggunakan alat solek dan produk pencuci muka. Namun, ada baiknya mencegah pertumbuhan bintik hitam, anda lebih mengetahui tentang produk yang anda pakai. Kerana sebilangan produk sebenarnya boleh mencetuskan pertumbuhan komedo.

Pastikan produk yang anda gunakan tidak bersifat komedogenik kerana jenis produk ini cenderung menyumbat liang. Kemudian, jenis produk lain yang perlu dielakkan adalah produk yang mengandungi petroleum, mentega shea , gliserin dan sebarang produk berasaskan minyak.

Tidak mudah menghilangkan komedo kerana bintik hitam juga boleh disebabkan oleh minyak berlebihan. Mengalami masalah komedo yang teruk dan memerlukan cadangan profesional, tanyakan terus ke aplikasi .

Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor, anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual , bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah.

Perubahan Gaya Hidup

Komedo boleh menyebabkan tekanan kerana rasa tidak selamat atau keinginan untuk menyingkirkannya dengan cepat. Keadaan ini boleh menjadikan keadaan komedo bertambah buruk kerana perubahan produk rawatan yang berterusan sehingga menyebabkan jangkitan.

Sekiranya anda mempunyai masalah kulit lain seperti eksim atau rosacea, ini boleh menjadikan rawatan komedo menjadi lebih sukar. Keadaan ini mesti dirawat sebelum anda merawat komedo anda. Kerana jika rawatan ini berjaya, secara automatik dapat membantu proses penyembuhan komedo.

Baca juga: Inilah perbezaan antara komedo hitam dan komedo putih

Rehat dan relaks sangat digalakkan untuk mengelakkan tekanan. Tekanan boleh mencetuskan pengeluaran sebum. Agar anda tidak tertekan, anda boleh bersukan. Senaman juga dapat membantu meningkatkan peredaran darah sehingga menjadikan kulit wajah cerah dan berseri.

Anda juga perlu meningkatkan diet anda. Diet yang sihat dan seimbang dengan banyak buah dan sayur segar bermanfaat untuk kesihatan keseluruhan. Ini dapat mengurangkan risiko terkena lesi kulit yang mencetuskan jangkitan.

Rujukan:
Senarai. Diakses pada tahun 2020. Kebenaran Mengenai Komedo.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Semua yang anda perlu tahu mengenai komedo.