Mengendalikan Masalah Kencing di Kucing Haiwan Peliharaan

“Air kencing adalah bahagian saluran kencing pada kucing yang berguna untuk membuang air kecil. Walau bagaimanapun, apabila kucing mengalami masalah kencing, ia mungkin menyakitkan. Oleh itu, anda perlu mengetahui beberapa cara untuk menanganinya. "

, Jakarta - Kencing adalah salah satu perkara yang perlu dilakukan oleh manusia dan haiwan, termasuk kucing. Haiwan berbulu ini yang dipelihara di rumah biasanya kencing di pasir yang telah disediakan.

Sebagai pemilik kucing, anda perlu mengetahui sama ada haiwan ini terdedah kepada masalah dengan air kencing atau pundi kencingnya. Lalu, apakah rawatan yang berkesan? Dapatkan jawapannya di sini!

Baca juga: 4 Cara Mengatasi Sangkar Kucing Berbau

Cara Mengatasi Masalah Kencing pada Kucing Dengan Berkesan

Penyakit saluran kencing yang lebih rendah adalah masalah kencing biasa pada kucing. Gangguan ini disebabkan oleh keadaan yang mempengaruhi pundi kencing dan uretra kucing. Apabila kucing mengalami gangguan ini, gejala yang sering dilihat adalah kesukaran dan kesakitan ketika membuang air kecil, peningkatan kekerapan membuang air kecil, dan darah dalam air kencing.

Masalah kencing yang berlaku pada kucing juga boleh menyebabkan menjilat diri secara berlebihan dan kemungkinan membuang air kecil di luar kotak sampah. Selalunya ini berlaku pada permukaan yang sejuk dan licin, seperti lantai berjubin atau tab mandi.

Kucing yang lebih mudah terkena penyakit saluran kencing ini adalah kucing pertengahan umur, berat badan berlebihan yang jarang melakukan aktiviti fizikal, sering menggunakan kotak sampah di dalam rumah, jarang keluar rumah, atau kerap mengambil makanan kering.

Selain itu, tekanan yang berkaitan dengan emosi atau persekitaran serta perubahan rutin harian secara mendadak juga meningkatkan risiko penyakit ini.

Oleh itu, anda harus mengetahui beberapa cara untuk mengatasi masalah kencing pada kucing ini. Inilah yang boleh anda lakukan untuk menyelesaikannya:

1. Atasi Tekanan pada Kucing

Masalah kencing pada kucing boleh disebabkan oleh tekanan perasaan. Sekiranya ini berlaku, adalah idea yang baik untuk membuat lawatan ke doktor haiwan. Untuk mengatasinya, perlu mengenal pasti punca tekanan serta memberi ubat kucing dan / atau menyesuaikan diet. Kaedah ini cukup berkesan dalam membantu melegakan beberapa masalah kencing pada kucing sehingga mereka kembali sihat.

Baca juga: Ini Menyebabkan Kucing Haiwan Peliharaan Mendapatkan Penyakit Buah Pinggang

2. Pemakanan yang betul

Sebagai pemilik haiwan berbulu ini, anda juga perlu memastikan pemakanan agar masalah kencing pada kucing dapat diatasi. Walau bagaimanapun, diet terbaik mungkin bergantung pada keadaan haiwan kerana ia boleh berbeza-beza. Diet yang tinggi protein dan rendah karbohidrat adalah cara yang paling disyorkan. Untuk menentukan cara diet yang terbaik, lebih baik segera berjumpa pakar perubatan.

Anda juga boleh berbincang dengan doktor haiwan dari berkaitan dengan pelbagai nutrien yang perlu diberikan kepada haiwan peliharaan. Cukup dengan muat turun permohonan , semua kemudahan dalam berinteraksi dengan pakar perubatan sudah cukup dengan penggunaan telefon pintar dalam tangan. Muat turun aplikasinya sekarang!

3. Meningkatkan Penggunaan Air

Seperti semua makhluk hidup, kucing juga memerlukan banyak air di badannya. Ini dapat diperoleh dalam penyediaan cecair di dalam sangkar. Namun, banyak kucing tidak minum air jadi alternatifnya adalah memberi mereka makanan basah. Dengan begitu, pengambilan cecair di dalam tubuhnya terus meningkat walaupun dia jarang minum air.

Baca juga: Cara Menentukan Makanan untuk Kucing dengan Sakit Buah Pinggang

Itulah beberapa rawatan berguna untuk mengatasi masalah kencing pada kucing. Penting untuk melakukan semua cara yang disebut sebagai pencegahan sebelum masalah dengan saluran kencing berlaku. Dengan cara itu, kucing anda tetap sihat tanpa mengalami masalah yang berkaitan dengan saluran kencingnya.

Rujukan:
Persatuan Perubatan Veterinar Amerika. Diakses pada tahun 2021. Penyakit saluran kencing bawah kucing.
Haiwan peliharaan MD. Diperoleh pada 2021. Apa yang Perlu Dilakukan Mengenai Masalah Urin Biasa pada Kucing.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found