Ketahui Kecederaan Sprain Yang Sering Dialami oleh Pemain Bola Sepak

Jakarta - Tidak ada jaminan yang pasti bahawa pemain bola sepak dapat menghindari risiko cedera setiap kali mereka bertanding di gridiron. Nah, selain dari kecederaan hamstring (otot hamstring berpusing), cedera taburkan juga sering dialami oleh pemain bola sepak ketika bertanding. Contohnya, bintang pasukan kebangsaan Brazil dan kelab Paris Saint-Germain, Neymar da Silva, yang telah ketinggalan dalam Liga Juara-Juara kerana kecederaan taburkan yang dia derita.

Lalu, seperti apa kecederaannya? taburkan Apa yang sering dialami pemain bola sepak?

Bengkak di pergelangan kaki

Kecederaan taburkan juga biasa dikenali sebagai keseleo atau keseleo. Menurut laman web FIFA, kecederaan ini adalah salah satu kecederaan yang paling biasa dialami oleh pemain bola semasa meragut. Pakar mengatakan, kecederaan ini boleh berlaku di bahagian luar pergelangan kaki, apabila kedudukan telapak kaki berubah secara tiba-tiba ke dalam, atau di bahagian dalam kerana telapak kaki menghala ke luar. Menurut pakar, keseleo adalah kecederaan pada ligamen, tisu penghubung yang menghubungkan tulang dan menyokong sendi.

Baca juga: Ini adalah 4 kecederaan yang dilanggan oleh pemain bola sepak

Kecederaan taburkan Dalam dunia bola sepak, ini boleh disebabkan oleh pertembungan yang tidak dapat dielakkan antara badan pemain, posisi lari yang salah, atau jatuh ke posisi yang salah. Sekiranya pemain mengalami kecederaan ini, gejalanya akan membengkak dan sakit di pergelangan kaki. Selain itu, kecederaan ini juga boleh menyebabkan lebam, pergerakan kaki yang terhad, dan ketidakstabilan pergelangan kaki.

Lancarkan Klinik Mayo, Kecederaan keseleo yang tidak dirawat dengan baik boleh menyebabkan pelbagai komplikasi. Sebagai contoh, ia menyebabkan sakit kronik pada pergelangan kaki, artritis sendi pergelangan kaki, dan ketidakstabilan kronik sendi pergelangan kaki. Oleh itu, atlet profesional mesti dinilai oleh pakar perubatan profesional untuk menentukan langkah rawatan yang sesuai, bermula dari rawatan dan pemulihan.

Mengendalikan dengan Kaedah BERAS

Menurut pakar sukan, masa pemulihan kecederaan taburkan Rawatan ringan biasanya memerlukan dua hingga empat minggu. Tetapi, sekiranya berlaku taburkan cukup parah, memerlukan sekurang-kurangnya enam minggu untuk kecederaan sembuh.

Cedera yang satu ini biasanya dirawat dengan kaedah RICE, alias rehat, ais, mampatan, dan ketinggian. Nah, inilah ulasan penuh.

1. Pecah (Rehat)

Pakar berkata, seseorang yang cedera taburkan harus mengelakkan melakukan pelbagai aktiviti selama 48-72 jam selepas keseleo. Ini penting, tujuannya adalah agar kawasan yang dijangkiti dapat berehat dan mendapat masa rawatan dan pemulihan yang mencukupi. Selain itu, lindungi kawasan yang dijangkiti dari kemungkinan keseleo atau keseleo yang berulang.

Baca juga: Berkenalan dengan Ujian Perubatan Pemain Bola Sepak Sering Beraksi

2. Kompres dengan Ais (Ais)

Menyapu ais ke kawasan yang terseliuh dapat mengurangkan keradangan, lebam, dan sakit. Anda boleh memampatkan kawasan yang dijangkiti selama 10-30 minit dengan rehat 15 minit selama dua jam. Balut ais dalam tuala sebelum meletakkannya di kawasan yang dijangkiti. Tujuannya adalah untuk mengelakkan kerosakan kulit akibat luka bakar ais. Yang mesti diingat, jangan tinggalkan bungkusan ais semasa anda tidur.

3 Balut dengan Pembalut (Pemampatan)

Setelah memampatkan dengan ais, langkah seterusnya adalah membungkus pergelangan tangan dengan pembalut elastik bertekanan untuk mengurangkan bengkak. Anda boleh melakukannya dalam 48 jam pertama. Namun, ketika membungkusnya, pastikan pembalut tidak terlalu ketat sehingga tidak menyekat aliran darah. Sama dengan langkah kompres di atas, jangan lupa melepaskannya sebelum anda tertidur.

4. Tetapkan Kedudukan (Ketinggian)

Untuk membantu mengurangkan pembengkakan, cuba jaga pergelangan tangan pada ketinggian minimum, atau ketinggian yang sama dengan pinggul ketika anda duduk. Pakar memanggil langkah kenaikan ini. Anda boleh meletakkan kaki yang cedera di kerusi, bantal, atau lengan sofa.

Baca juga: Demam Piala Dunia, 6 Pemain Ini Mempunyai Ritual yang Unik

Keseleo semasa bersenam? Tidak perlu panik, anda boleh mendapatkan maklumat pertolongan cemas dalam kes terseliuh dari doktor melalui aplikasi . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found