Mitos dan Fakta Tentang Cara Menghilangkan Kaki Berbau

, Jakarta - Tidak ada yang selesa dengan kaki yang berbau. Keadaan ini jelas menjadikan anda tidak selesa, tidak selamat, malah mengganggu hubungan. Sebenarnya, jika anda mengetahui muslihat untuk mengatasinya, masalah bau kaki tidak lagi menjadi masalah yang ketara.

Namun, sebelum mengetahui pelbagai cara untuk menghilangkan bau kaki, anda harus terlebih dahulu mengetahui beberapa mitos palsu mengenai bau kaki. Dengan cara ini, anda diharapkan dapat memperoleh pengetahuan yang lebih lengkap dan tidak sesat lagi.

Baca juga: 3 Trik Mengatasi Kaki Buruk Yang Mengganggu Aktiviti

Mitos: Peluh Menyebabkan Kaki Berbau

Ramai orang berpendapat bahawa keringat keringat atau peluh berlebihan adalah penyebab bau kaki. Ini sama sekali tidak salah, kerana kaki mempunyai kelenjar peluh yang paling banyak daripada bahagian badan yang lain. Walau bagaimanapun, semua bau badan sebenarnya disebabkan oleh bakteria.

Apabila bakteria ini bercampur dengan peluh, ia bertindak sebagai media untuk mengalihkan bau. Memakai stoking yang membolehkan kaki anda bernafas, seperti yang dibuat dari bahan semula jadi, membantu peluh menguap lebih cepat. Dengan cara itu, ia juga akan membawa bakteria bau.

Mitos: Lelaki Mempunyai Bau Lebih Buruk Daripada Wanita

Mitos ini mungkin berpunca dari gambaran stereotaip bilik persalinan gimnasium atau bahawa lelaki pada umumnya lebih cerdik daripada wanita. Tetapi tidak ada asas mengapa kaki lelaki mungkin berbau lebih teruk daripada wanita. Wanita sebenarnya mempunyai lebih banyak kelenjar peluh daripada lelaki, tetapi sebilangan lelaki lebih aktif sehingga mereka berpeluh lebih kerap.

Mitos: Serbuk Bayi Akan Menghilangkan Keringat pada Kaki

Serbuk bayi biasanya mempunyai aroma yang dicampur dengan talc, serbuk yang sangat halus yang diperbuat daripada magnesium silikat. Ia mempunyai kesan ganda untuk menyerap kelembapan dalam jumlah yang terhad serta menyekat tisu badan luar sementara, menjadikan kulit terasa lembut dan kering. Sebilangan serbuk dapat membantu menyerap peluh, tetapi ini tidak menghentikan penumpukan bakteria yang menyebabkan kaki berbau atau bau badan yang lain.

Mitos: Pencuci Mulut atau Rawatan Rumah Lain Dapat Merawat Kaki Berbau

Sebilangan orang percaya bahawa bahan kimia dalam produk rumah atau bilik mandi tertentu seperti ubat kumur atau minyak kayu putih dapat 'membunuh' bau pada kaki mereka. Malangnya, tidak ada produk yang dirancang khusus untuk kaki, ia sebenarnya boleh merosakkan kulit kaki atau menimbulkan lebih banyak masalah di kemudian hari.

Baca juga: Aduh, Waspadalah terhadap Bau di 5 Bahagian Tubuh Ini

Cara Semula jadi untuk Menghilangkan Kaki Berbau

Kebersihan kaki yang baik adalah faktor utama dalam merawat dan mencegah bau kaki. Ini termasuk mencuci kaki setiap hari dengan sabun antibakteria dan memperhatikan kawasan di antara jari kaki. Lancarkan Berita Perubatan Hari Ini , beberapa ubat rumah lain yang dapat mengatasi bau kaki, iaitu:

  • Pengelupasan Kaki. Anda boleh menggunakan scrub atau batu apung untuk menghilangkan sel kulit mati yang boleh dimakan oleh bakteria. Seseorang yang mempunyai kaki berbau boleh menggunakan batu apung 2-3 kali setiap minggu untuk mengelakkan penumpukan sel kulit mati.

  • Rendam Kaki dengan Air Garam . Merendam kaki di dalam air garam berpotensi berguna sebagai sebahagian dari pengelupasan kulit mati secara berkala pada kaki. Ambil mangkuk atau tab air suam dan larutkan setengah cawan garam Epsom di dalamnya. Rendam kaki selama 10-20 minit, kemudian keringkan dengan kain bersih.

  • Rendam Kaki dengan Cuka . Anda juga boleh menambah 2 bahagian air suam dan 1 bahagian cuka (sari apel atau cuka putih berfungsi) di dalam tab mandi dan rendam kaki anda selama 15-20 minit. Namun, seseorang tidak boleh menggunakan rendaman cuka jika ada luka, luka, atau goresan, kerana cuka berpotensi merengsakan kawasan kulit yang terdedah.

  • Gunakan Antiperspirant . Deodoran digunakan untuk menutup bau kaki. Walaupun digunakan secara tradisional untuk ketiak, penggunaan antiperspirant pada kaki dapat mengurangkan peluh.

Baca juga: Adams juga perlu melakukan perawatan kulit

Sekiranya beberapa kaedah di atas tidak membantu, anda boleh meminta doktor anda di . Anda boleh menggunakan ciri sembang di untuk mendapatkan penyelesaian bagi setiap masalah kesihatan yang anda alami. Mudah, bukan? Apa tunggu lagi, cepatlah muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:
Amope Kanada. Diakses pada tahun 2020. Mitos Pencegahan Bau Kaki.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Sepuluh Cara Menghilangkan Kaki Berbau.