Adakah selamat untuk memberi makanan segera kepada bayi berusia 1 tahun?

, Jakarta - Pemakanan pada bayi benar-benar harus dipertimbangkan agar pertumbuhannya sesuai dengan usia mereka. Salah satu cara untuk memastikannya adalah dengan menyediakan makanan pelengkap yang baik (MPASI). Bayi boleh diberi makanan pelengkap ketika mereka mencapai usia 6 bulan. Walaupun begitu, sebilangan ibu yang sibuk memilih untuk memberi makanan segera kepada bayi mereka. Adakah selamat untuk memberikannya kepada bayi? Inilah ulasan penuh!

Keselamatan Makanan Segera Bayi untuk Kesihatan

Sebelum bayi berusia enam bulan, pengambilan nutrisi yang paling ideal hanya berasal dari susu ibu kerana dapat memenuhi semua nutrien yang diperlukan untuk pertumbuhan. Pada usia enam bulan, makanan tambahan untuk susu ibu harus diberikan agar dapat menyokong pertumbuhan dan perkembangan badan yang normal. Sebilangan besar ibu bapa membuat bubur dengan campuran buah dan sayur untuk memaksimumkan pertumbuhan.

Baca juga: Adakah selamat untuk bayi mengambil makanan pejal segera?

Walaupun begitu, sesetengah ibu kadang-kadang menghadapi kesukaran menguruskan masa untuk membuat makanan olahan mereka sendiri sehingga mereka memilih makanan segera. Banyak persoalan dan juga perbahasan yang berkaitan dengan keselamatan makanan segera pada bayi. Ada yang berpendapat bahawa pemakanan yang disediakan dari makanan segera sangat kurang untuk memastikan pertumbuhan si kecil. Namun, adakah ini benar?

Apa yang harus diketahui oleh setiap ibu bapa adalah bahawa semua makanan segera bayi yang dimakan sebagai makanan pelengkap seperti bubur sudah mempunyai standard dan keperluan tersendiri. Semua ini diatur dalam peraturan Standar Nasional Indonesia dan lebih ketat untuk makanan segera bayi secara keseluruhan. Sudah pasti kandungan nutrien dan kebersihan makanan segera dapat memenuhi keperluan pemakanan anak-anak dan menjauhkannya dari semua penyakit.

Walaupun kandungan nutrien makanan segera tidak setinggi sesuatu yang organik, keperluan pemakanan anak-anak masih dapat dijaga. Ini kerana nutrien di dalamnya telah diperkaya, yang bermaksud bahawa vitamin dan mineral telah ditambahkan. Walau bagaimanapun, ibu juga disarankan untuk memberikannya setiap hari, perlu mengubah jenis makanan untuk mendorong selera anak supaya mereka tidak menyukai satu jenis makanan.

Ibu juga dapat memastikan pemakanan anak mereka dengan melakukan pemeriksaan berkala dengan doktor yang pakar dalam pakar pemakanan. Cukup dengan muat turun permohonan , ibu boleh membuat janji temu dengan doktor berpengalaman di hospital pilihan atau berdekatan dengan rumah. Hanya dengan menggunakan alat , janji dapat dibuat dengan serta-merta!

Baca juga: Mulakan MPASI, Pilih Bubur Bayi yang Diproses atau Buatan Sendiri

Cara Memilih Makanan Segera Bayi Terbaik

Perkara utama memilih makanan segera yang dimakan oleh anak anda ialah ia mengandungi sedikit gula dan garam. Kedua-dua penambah rasa ini sering dijumpai dalam sejumlah besar makanan bungkusan. Sekiranya gula disenaraikan dalam tiga senarai ramuan teratas, kemungkinan banyak gula tambahan telah digunakan. Tetapi, jika gula berasal dari laktosa atau fruktosa, maka lebih baik.

Anda harus benar-benar memperhatikan beberapa nama gula lain dalam senarai makanan, seperti glukosa, sirap glukosa, molase, tekel, dan madu. Memastikan penggunaan gula halus dalam makanan segera bayi sangat penting dan mestilah dalam dos minimum.

Mengenai natrium atau garam, ibu mesti memastikan bahawa kandungan ini tidak melebihi 100 miligram per 100 gram dalam makanan yang mengandungi daging, sayur-sayuran, dan buah. Kemudian, dalam biskut bayi, kandungan natrium tidak boleh melebihi 300 miligram per 100 gram. Akhir sekali, tidak lebih daripada 350 miligram setiap 100 gram roti berkulit.

Baca juga: Ini adalah jenis makanan yang sesuai untuk permulaan makanan pejal

Sekarang ibu tahu perkara apa yang perlu dipertimbangkan untuk memastikan makanan segera yang dimakan oleh bayi selamat. Adalah sangat penting untuk selalu memastikan kesihatan anak-anak melalui makanan yang mereka makan. Selain itu, cubalah menyediakan pelbagai makanan agar anak-anak tidak cepat bosan.Rujukan:
Agensi POM. Diakses pada tahun 2020. MP-ASI yang Selamat, Berkualiti, dan Berkhasiat Meningkatkan Mutu Generasi Muda Bangsa.
Tempat Kanak-kanak. Diakses pada tahun 2020. Seberapa sihat makanan bayi yang dibungkus?

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found