Inilah Mengapa Pemeriksaan Fizikal Perlu Dilakukan

, Jakarta - Pemeriksaan fizikal adalah ujian rutin yang dilakukan oleh profesional perubatan untuk memeriksa kesihatan secara keseluruhan. Pemeriksaan fizikal dapat membantu anda menentukan status kesihatan anda.

Ini termasuk kemungkinan penyakit sehingga dapat dirawat lebih awal, mengenal pasti masalah yang mungkin merupakan perawatan medis di masa depan, mengemas kini imunisasi yang mungkin diperlukan, dan memeriksa kolesterol, tekanan darah, dan kadar gula darah. Maklumat lebih lanjut mengenai mengapa pemeriksaan fizikal perlu dilakukan boleh dibaca di bawah

Mengapa Pemeriksaan Fizikal Perlu Dilakukan

Seperti disebutkan sebelumnya, pemeriksaan fisik dilakukan dalam konteks pencegahan awal dan antisipasi untuk kesehatan masa depan. Berikut ini menjelaskan mengapa pemeriksaan fizikal diperlukan.

1. Mencegah komplikasi kesihatan di masa hadapan

Ini boleh dikatakan penjelasan utama mengapa pemeriksaan fizikal dilakukan. Kerana ini membolehkan doktor mengesan kesihatan dan dengan cepat mengenal pasti perubahan atau aktiviti tertentu.

Baca juga: Ketahui Fakta Mengenai Harus Berpuasa Sebelum Ujian Kesihatan

Pemeriksaan fizikal dapat memberi amaran awal mengenai penyakit jantung atau barah. Sebenarnya, pemeriksaan boleh menjadi bahagian rutin dalam ujian fizikal, terutama bagi orang dewasa yang lebih tua. Sekurang-kurangnya, doktor dapat mengesan gejala atau tabiat tidak sihat dan memberikan cadangan bagaimana merawatnya.

2. Pemeriksaan fizikal membantu mengurus dan mengekalkan gaya hidup sihat

Doktor anda boleh mengesyorkan perubahan penting untuk kesihatan anda, seperti berhenti merokok, makan makanan seimbang yang sihat, dan bersenam. Ini dilakukan untuk menyokong gaya hidup sihat anda.

3. Pemeriksaan fizikal menjimatkan wang

Pemeriksaan fizikal boleh dikatakan dapat menjimatkan kos kerana apabila pengesanan awal ditangani dengan cepat kerosakan yang disebabkan juga kurang dan ini secara tidak langsung dapat mengurangkan kos.

Baca juga: Bukan hanya asal, ini adalah 6 faedah ujian DNA

4. Dapatkan nasihat profesional

Selalunya anda tidak menyedari apa yang sebenarnya berlaku di dalam badan anda. Melalui pemeriksaan fizikal, anda akan mendapat nasihat profesional mengenai diagnosis perubatan dan cadangan rawatan untuk kesihatan yang lebih baik.

Bagaimana Pemeriksaan Fizikal Selesai

Seperti yang dilaporkan oleh Penjagaan Primer Barat Laut Pemeriksaan fizikal perlu dilakukan untuk mengetahui masalah kesihatan lebih awal. Maklumat mengenai sejarah perubatan dapat digunakan sebagai rujukan untuk perancangan kesihatan selanjutnya.

Pemeriksaan kesihatan biasanya dilakukan dengan prosedur berikut:

1. Soalan mengenai sejarah perubatan

Doktor anda akan bertanya mengenai gaya hidup dan tabiat kuat anda, termasuk merokok dan minum. Mengenai gaya hidup yang anda pakai, adalah idea yang baik untuk memberitahu doktor mengenai sebarang aduan kesihatan yang mungkin anda alami.

2. Memeriksa tanda-tanda penting

Ini termasuk tekanan darah, nadi, dan suhu badan yang semuanya akan diperiksa dan direkodkan.

3. Pemeriksaan jantung dan paru-paru

Dengan menggunakan stetoskop, doktor akan mendengar degupan jantung dan pernafasan anda.

4. Pemeriksaan kepala, leher dan perut

Doktor akan menggunakan tangan mereka untuk memberi tekanan pada leher, tekak, dan perut untuk memeriksa kepekaan dan kelainan. Pakar perubatan juga akan memeriksa bahagian dalam mulut dan tekak anda dengan meminta anda membukanya.

5. Pemeriksaan neurologi

Sistem saraf akan diuji dengan lutut dipukul dengan tukul kecil untuk memeriksa refleks. Doktor anda juga mungkin meminta anda mendorong atau menarik dengan tangan dan kaki anda untuk memeriksa kekuatan dan keseimbangan otot.

6. Pemeriksaan kulit

Walaupun mungkin tidak lengkap dengan lawatan ke ahli dermatologi, doktor akan memeriksa tahi lalat, luka, ruam, atau bintik-bintik pada kulit yang tidak normal.

7. Ujian Makmal

Doktor juga akan mengambil sampel darah untuk menganalisis kolesterol, gula darah, atau ujian lain.

Rujukan:
Pusat Kesihatan dan Kesihatan Premier. Diakses pada tahun 2020. Sebab Teratas untuk Memiliki Ujian Fizikal Tahunan Anda.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Pemeriksaan fizikal.
Penjagaan Barat Laut. Diperoleh pada tahun 2020. MASA UNTUK FIZIKAL TAHUNAN ANDA? APA PEREMPUAN YANG PERLU TAHU.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found