Alahan Alam Sekitar Boleh Mencetuskan Rambut Gugur Anjing

, Jakarta - Gatal mendadak pada wajah, kaki, dada dan perut anjing boleh menunjukkan alergi terhadap persekitaran. Keadaan ini boleh dicetuskan apabila anjing bersentuhan dengan perengsa. Alergi persekitaran jenis ini disebut 'atopy', apabila gejalanya serupa dengan demam tetapi disertai dengan kerengsaan, kulit gatal, dan bersin.

Alahan persekitaran boleh didiagnosis dengan ujian darah. Prosedur diagnostik akan memberitahu sama ada anjing anda alah kepada rumput, tungau debu dan debunga, yang merupakan antara penyebab alahan anjing yang paling biasa. Alahan persekitaran boleh dirawat dengan syampu, ubat, dan melalui suntikan yang diberikan oleh doktor haiwan.

Baca juga: Bukan Hanya Anjing, Kucing Juga Boleh Menyebabkan Rabies

Gejala Umum Alahan Alam Sekitar pada Anjing

Alahan persekitaran biasanya berlaku antara usia satu hingga tiga tahun. Tanda-tanda bahawa anjing anda mengalami alahan persekitaran termasuk menggaru, menjilat, mata berair, dan masalah kulit.

Alahan persekitaran boleh disebabkan oleh bahan yang menjengkelkan di persekitaran anjing. Beberapa alergen biasa adalah habuk dan rumput. Serbuk sari adalah alahan udara yang paling biasa dan boleh merebak.

Alahan juga boleh datang dari makanan anjing. Anda perlu mengelakkan makanan tertentu dari anjing. Walau bagaimanapun, alahan persekitaran sukar dielakkan. Alahan persekitaran pada anjing biasanya bermusim. Anjing mungkin berasa sangat gatal pada musim panas.

Gejala alahan biasa pada anjing termasuk:

 • Gatal dan menggaru;
 • Gatal-gatal;
 • Jangkitan telinga;
 • Keguguran rambut;
 • Menggigit atau menjilat kaki.

Baca juga: Cara merawat kucing peliharaan sehingga tidak mendapat toksoplasmosis

Sekiranya anjing anda menunjukkan gejala alahan persekitaran, maka penting untuk segera meminta doktor haiwan melalui aplikasi untuk mengkaji sejarah perubatan anda dan membincangkan gejala anda.

Biasanya doktor haiwan juga akan mengesyorkan beberapa tindakan, seperti:

 • Ujian alergi intradermal pada anjing. Sebilangan kecil alergen biasa disuntik ke dalam anjing, dan doktor haiwan melihat tindak balas alergi terhadap satu atau lebih alergen. Setelah alergen ditentukan, terapi hyposensitizing mungkin merupakan langkah seterusnya.

Prosedur ini memerlukan suntikan alergi kecil pada anjing untuk menensensasikan sistem imun. Terapi ini memerlukan masa enam bulan hingga setahun untuk berfungsi. Berdasarkan kajian, ia akan berkesan 60 hingga 70 peratus.

 • Berikan antihistamin atau kortikosteroid untuk membantu mengurangkan gatal dan rasa tidak selesa. Semburan atau krim over-the-counter tersedia untuk mengurangkan gejala gatal.

Menguruskan Gatal yang Disebabkan oleh Alahan Alam Sekitar

Alahan persekitaran adalah keadaan kronik, jadi anda perlu menguruskannya seumur hidup anjing anda. Terdapat beberapa cara untuk membantu anjing anda tetap selesa, termasuk:

 • Lakukan pemeriksaan rutin dengan doktor haiwan anda secara berkala.
 • Sekiranya debunga atau rumput adalah alergen, kami mengesyorkan menggunakan penghawa dingin pada musim panas.
 • Mandi anjing anda setiap tiga hingga tujuh hari dengan syampu hypoallergenic atau ubat.
 • Bawa anjing keluar dari bilik semasa anda mengosongkan.
 • Apabila anjing anda masuk dari luar, lap badannya untuk menghilangkan habuk, debunga, rumpai, atau rumput.

Baca juga: Cara merawat kucing peliharaan sehingga tidak mendapat toksoplasmosis

Beberapa doktor haiwan juga mengesyorkan dos omega-3 biasa, yang merupakan makanan tambahan yang bagus untuk kulit dan mantel yang sihat. Tanya doktor haiwan anda jika itu adalah pilihan yang baik untuk anjing anda.

Alahan persekitaran yang berlaku pada anjing sangat menjengkelkan dan menyebabkan kesakitan dan juga jangkitan. Sekiranya anda mengesyaki anjing anda mempunyai alahan persekitaran, segera hubungi doktor haiwan anda untuk mendapatkan nasihat rawatan.

Rujukan:
Dogsters. Diakses pada tahun 2020. Apakah Alergi Alam Sekitar pada Anjing dan Bagaimana Anda Melayannya?
Kesihatan Haiwan Revival. Diakses pada tahun 2020. Alahan Alam Sekitar pada Anjing dan Kucing

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found