Ketahui Kesan Negatif Menghilangkan Kuku Kucing

"Banyak orang sering tersalah anggapan bahawa mencabut kuku kucing adalah penyelesaian segera untuk mengelakkan calar yang tidak diingini. Malangnya, tidak banyak orang yang menyedari bahawa mendeklarasi boleh menghalang kucing daripada menggunakan kotak sampah atau menggigit lebih kerap. Menghukum juga boleh menyebabkan masalah fizikal yang berterusan pada kucing. "

Jakarta - Sebenarnya, mendeklamasi Kuku kucing telah dilarang di banyak negara. Persatuan Humane Amerika Syarikat menentang ini, kecuali dalam kes yang jarang berlaku. Contohnya apabila diperlukan untuk tujuan perubatan tertentu, seperti penyingkiran tumor katil kuku barah.

Orang yang bimbang akan tergores, terutama mereka yang mengalami kekurangan imun atau gangguan pendarahan, salah faham bahawa kesihatan mereka akan dilindungi dengan melakukan mendeklamasi. Walau bagaimanapun, pakar penyakit berjangkit tidak mengesyorkannya.

Sebabnya, risiko menggaru sebenarnya lebih kecil daripada risiko gigitan, sampah kucing, atau kutu yang dibawa oleh kucing. Sebenarnya, banyak pakar kesihatan haiwan mengatakan bahawa mendeklamasi kuku kucing sebenarnya akan mencetuskan kesan negatif.

Baca juga: Adakah Kuku Kucing Perlu Dihapus Secara Berkala?

Kesan Negatif Menghukum Kuku Kucing

Selalunya, orang berfikir bahawa mendeklamasi adalah operasi mudah yang sama seperti memotong kuku. Malangnya, ia tidak semudah itu. Menghukum secara tradisional melibatkan amputasi tulang terakhir setiap jari kaki. Sekiranya dilakukan pada manusia, ia seperti memotong setiap jari pada buku jari terakhir.

Walaupun, mendeklamasi adalah operasi yang benar-benar tidak perlu dan tidak memberi faedah perubatan kepada kucing. Pemilik harus dapat melatih kucing dengan mudah menggunakan kaki mereka dengan cara yang betul. Sebaliknya, berikut adalah beberapa kesan negatif dari melakukan mendeklamasi kuku kucing:

  • Jangkitan

Setiap kali ada prosedur pembedahan, jangkitan selalu menjadi kesan sampingan yang mungkin. Biasanya, doktor haiwan anda akan memberi ubat antibiotik untuk mengurangkan kemungkinan jangkitan. Bukan hanya itu, pemiliknya juga harus mengetahui tanda-tanda jangkitan selepasnya mendeklamasi, kerana jangkitan yang tidak terkawal boleh menjadi sangat serius.

Baca juga: Mitos atau Fakta, Kutu Kucing Menyebabkan Penyakit Gores Kucing

  • Menolak Menggunakan Kotak Pasir

Selepas mendeklamasi, kucing mungkin enggan kencing di dalam kotak sampah. Sebabnya mudah, kerana kucing mempunyai luka di kakinya. Semasa menggunakan kotak sampah, kucing cenderung menggali atau sekurang-kurangnya menutupi sisa-sisa.

Sekiranya sampah kucing masuk ke dalam luka, ia akan sangat menyakitkan. Oleh itu, kucing mengelakkan penggunaan kotak sampah mereka dan berfikir bahawa kaki mereka mungkin tidak terlalu sakit jika mereka pergi ke tempat lain untuk kencing.

  • Kerosakan Sakit dan Saraf di Kaki

Menghukum kuku kucing mengeluarkan semuanya hingga buku jari pertama di setiap kaki kucing. Malangnya, kadang-kadang doktor tidak mengeluarkan buku jari pertama sepenuhnya dan sebahagian tisu cakar masih ada.

Jaringan ini kemudiannya berusaha mengembangkan cakar baru. Walau bagaimanapun, sering terjadi bahawa ia membentuk cakar yang cacat di bawah kulit yang menyebabkan abses. Ia boleh menjadi sangat menyakitkan dan sukar disembuhkan jika tidak dirawat dengan baik.

Baca juga: Pertama kali membesarkan kucing, perhatikan 7 perkara ini

Proses terbalik juga cenderung berlaku, di mana doktor mengangkat terlalu banyak jari kaki secara tidak sengaja. Terdapat pad di sebelah cakar. Sekiranya ia rosak, ia boleh menyebabkan tisu parut terbentuk yang menyebabkan banyak kesakitan pada cakar kucing.

Sementara itu, kerosakan saraf boleh berlaku apabila doktor memilih teknik pembedahan yang salah atau kurang mahir. Tidak semua kucing betul-betul sama secara anatomi, akan selalu ada sedikit perbezaan. Sekiranya doktor tidak menyedarinya, sudah tentu ini akan mencetuskan timbulnya masalah baru.

  • Sakit belakang

Sakit belakang mungkin disebabkan oleh lemas, kerana gaya berjalan yang berubah bermakna kucing tidak membawa berat badannya sebagaimana mestinya. Menghukum akan mengubah postur kucing dan cara berjalan. Walau bagaimanapun, ini hanya akan membuat otot menjadi tegang yang menyebabkan kesakitan.

  • Perubahan Tingkah Laku Berlaku

Menggaru adalah tingkah laku naluri yang tidak hanya melemahkan cakar, tetapi juga berfungsi sebagai alat untuk kucing menandakan wilayahnya. Sekiranya mendeklamasi ketika kucing itu dewasa dan tertumpu pada tingkah laku, kemungkinan tingkah laku kucing akan berubah.

Jadi, pertimbangkan semula sebelum melakukan mendeklamasi kuku kucing. Lebih baik jika anda melatih kucing anda menggunakan cakarnya dengan betul di rumah. Tanya doktor anda apa risiko lain yang mungkin dihadapi kucing anda sekiranya anda menjalani prosedur ini.

Tidak perlu risau, sekarang bertanya dan menjawab dengan doktor haiwan tidak lagi sukar. Anda hanya perlukan muat turunpermohonan . Apabila anda mempunyai aduan kesihatan untuk diri sendiri atau haiwan kesayangan anda, cukup akses aplikasinya .

Rujukan:
PetMD. Diperoleh pada 2021. 7 Kesan Sampingan Negatif Menghukum Kucing Anda.
Persatuan Humane Amerika Syarikat. Diakses oleh lada 2021. Melarang kucing: Jauh lebih teruk daripada manikur.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found