Lupus menyerang otak, inilah bahayanya

, Jakarta - Sistem kekebalan tubuh adalah perlindungan semula jadi tubuh yang berguna untuk mengatasi penyakit berbahaya yang menyerang. Walaupun begitu, ternyata terdapat gangguan yang menyebabkan sistem ketahanan badan anda berpusing melawan tubuh anda sendiri. Satu penyakit yang boleh berlaku adalah lupus.

Gangguan ini dapat menyerang semua organ penting dalam tubuh, oleh itu ia memerlukan rawatan awal. Otak juga merupakan salah satu organ yang boleh terkena gangguan tersebut. Inilah bahaya yang berlaku sekiranya lupus menyerang otak!

Baca juga: 4 Komplikasi Akibat Lupus Yang Perlu Diperhatikan

Bahaya Lupus Ketika Menyerang Otak

Lupus adalah penyakit autoimun sistemik di mana sistem ketahanan badan menyerang tisu dan organnya sendiri. Gangguan ini dapat menyebabkan keradangan sehingga beberapa sistem tubuh dapat terjejas, seperti sendi, kulit, ginjal, jantung, paru-paru, ke otak.

Penyakit autoimun ini boleh membahayakan jika menyerang otak dan bahagian saraf lain, seperti saraf tunjang. Gangguan ini juga dikenali sebagai lupus erythematosus sistemik neuropsikiatrik (NPSLE). Keadaan ini boleh menyebabkan masalah bagi penghidapnya.

NPSLE adalah penyakit yang sukar diubati kerana boleh menyebabkan gangguan serius dan tidak difahami sepenuhnya. Di samping itu, sangat sukar untuk melihat gejala yang timbul jika orang itu mengalami lupus kerana ciri-ciri yang timbul terlalu umum.

Namun, lama-kelamaan penyakit ini akan menyebabkan gangguan yang lebih teruk. Oleh itu, anda mesti mengetahui kesan buruk yang boleh berlaku ketika seseorang menghidap lupus. Berikut adalah beberapa kemungkinan bahaya:

  1. Sakit Kepala yang berterusan

Salah satu bahaya yang boleh berlaku ketika seseorang menderita lupus adalah sakit kepala yang agak berterusan. Pada mulanya terasa seperti sakit kepala biasa yang dari masa ke masa semakin teruk. Apabila ia berlaku, seseorang yang menderita akan mengalami gangguan aktiviti.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai lupus yang berlaku di otak, doktor dari sedia menolong. Sangat mudah, anda hanya perlukan muat turun permohonan dalam telefon pintar yang anda gunakan. Di samping itu, anda juga boleh memerintahkan pemeriksaan fizikal secara peribadi di talian di beberapa hospital yang bekerjasama dengan .

Baca juga: Hati-hati, Penyakit Lupus Boleh Menyebabkan Perikarditis

  1. Hilang ingatan

Orang dengan lupus yang menyerang otak mungkin mengalami kehilangan ingatan. Secara amnya, ini akan sukar didiagnosis pada seseorang yang lebih tua kerana mungkin disebabkan oleh usia penuaan boleh terjadi. Ini mungkin disebabkan oleh adanya gumpalan darah yang sangat kecil di otak.

  1. Perubahan Mood Tiba-tiba

Gangguan yang boleh berlaku pada seseorang dengan lupus di otak mengalami perubahan mood secara tiba-tiba. Doktor yang mengetahui orang yang mereka rawat akan melihat perubahan, seperti dalam mood. Penghidapnya mungkin mengalami kemurungan, pengambilan keputusan yang tidak biasa, dan kesukaran untuk merasa senang.

Walau bagaimanapun, ini masih harus ditafsirkan oleh ujian darah objektif, seperti penurunan pelengkap dan peningkatan DNA helai dua (dsDNA) yang berkaitan dengan lupus. Secara amnya, keluarga juga akan melihat perubahan tingkah laku yang tiba-tiba dan mungkin berkaitan dengan gangguan sistem imun.

  1. Gangguan pada saraf tunjang

Gangguan yang agak jarang berlaku pada orang dengan lupus adalah gangguan pada saraf tunjang. Gejala yang boleh timbul adalah kelemahan dan hilangnya rasa sakit, yang biasanya di kaki, punggung, hingga ke pelvis. Walau bagaimanapun, ini memerlukan pemerhatian yang teliti.

Baca juga: Ini adalah jenis lupus yang perlu anda ketahui

Itulah beberapa bahaya yang boleh berlaku ketika seseorang mengalami lupus di otak. Oleh itu, jika anda mengalami simptom awal, seperti sakit kepala yang sering berulang, ada baiknya anda diperiksa. Dengan cara itu, pencegahan awal dapat dilakukan untuk mengelakkan perkara serius berlaku.

Rujukan:
HSS.edu. Diakses 2019. Neuropsychiatric SLE: Lupus and the Brain
Lupus UK. Diakses pada tahun 2019. Lupus dan Otak

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found