Hati lebih berat daripada biasa, hati-hati hati berlemak

, Jakarta - Hati berlemak atau steatosis hepatik ( lemak hati ) adalah keadaan apabila terdapat simpanan lemak berlebihan di hati. Lemak hati boleh menyebabkan kelainan fungsi hati yang tidak menjalankan fungsinya untuk memproses makanan dan minuman, serta menyaring bahan berbahaya dalam darah.

Sebenarnya, hati berlemak tidak menimbulkan bahaya. Namun, jika ia berulang kali berpotensi menyebabkan kerosakan dan sirosis. Selain itu, jika keadaan ini tidak dirawat, dapat menyebabkan radang hati yang dapat berkembang menjadi jaringan parut (fibrosis).

Hati berlemak berdasarkan penyebabnya dapat dibahagikan kepada dua, yaitu: lemak hati berkaitan dengan alkohol dan lemak hati tidak berkaitan dengan alkohol. Selain itu, keadaan hati berlemak boleh terjadi pada wanita hamil atau biasanya disebut sebagai hati berlemak pada kehamilan. Gangguan ini kebanyakannya dialami oleh orang berusia 40-60 tahun.

Punca Hati Berlemak

 1. Hati Berlemak Kerana Alkohol

Fungsi hati adalah memecah alkohol untuk keluar dari badan. Lemak hati Ia boleh berlaku pada seseorang setelah minum alkohol dalam jumlah besar. Ini juga boleh berlaku apabila seseorang minum banyak dalam masa yang singkat dan akhirnya mencederakan hati. Pada akhirnya, alkohol dapat menghalang proses pemecahan protein, lemak, dan karbohidrat.

Pada hati berlemak yang telah berkembang menjadi sirosis atau pengerasan hati, fungsi hati akan merosot dan boleh menyebabkan sesuatu terjadi. Contohnya, seperti pengekalan cecair, pendarahan dalaman, pembaziran otot, penyakit kuning (penyakit kuning), dan kegagalan hati.

 1. Hati Berlemak Bukan Kerana Alkohol

Di Amerika Syarikat hari ini, penyakit hati berlemak bukan alkohol adalah penyebab penyakit hati yang paling biasa. Dianggarkan bahawa 20 peratus populasi orang dewasa mengalami masalah kesihatan walaupun tidak ada gejala yang dapat dilihat. Semasa di Indonesia, lemak hati disebabkan bukan kerana alkohol yang paling banyak berlaku kerana sebahagian besar penduduk tidak menggunakan alkohol.

Ini boleh menyebabkan dua penyakit, iaitu hati berlemak normal dan hati berlemak Steatohepatitis Bukan Alkohol (NASH). Jenis ini boleh menyebabkan keradangan sel hati merosakkan yang membentuk tisu parut di hati. Sebab lemak hati yang bukan disebabkan alkohol disebabkan oleh kegemukan. Sementara penyebab lain adalah diabetes, kehamilan, dislipidemia, keracunan, ubat-ubatan, kekurangan zat makanan, dan diet rendah protein.

Diagnosis Hati Berlemak

Untuk mendiagnosis seseorang yang mempunyai hati berlemak, doktor akan bertanya mengenai gaya hidup dan sejarah perubatan seseorang. Kemudian, doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal, termasuk mengukur berat badan. Di samping itu, doktor juga akan melihat sama ada terdapat tanda-tanda masalah hati, seperti hati yang membesar atau kulit kuning.

Untuk mengesahkan diagnosis, diperlukan beberapa ujian lanjut. Perkara seperti ujian darah akan menunjukkan sesuatu sekiranya terdapat masalah dengan tahap enzim hati. Di samping itu, jika terdapat keadaan lain yang disyaki, doktor akan melakukan biopsi hati dengan mengambil sampel hati untuk menentukan sama ada terdapat kelainan lain.

Rawatan Hati Berlemak

Sebenarnya tidak ada rawatan khusus untuk merawat hati berlemak atau lemak hati . Rawatan ini bertujuan untuk menghilangkan penyebabnya, seperti:

 1. Sekiranya anda seorang yang mengalami kegemukan, cubalah menurunkan berat badan.

 2. Sekiranya hati berlemak disebabkan oleh alkohol, hentikan minum minuman beralkohol.

 3. Selamat menjalani diet.

 4. Elakkan ubat yang tidak perlu.

 5. Bersenam secara berkala.

 6. Mengawal kadar gula dalam darah dan kolesterol dalam badan.

Itulah sedikit perbincangan mengenai hati berlemak atau hati berlemak. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai hati berlemak, doktor dari sedia menolong. Satu-satunya cara adalah muat turun permohonan dalam telefon pintar awak! Anda juga boleh membeli ubat di , kamu tahu. Tidak perlu meninggalkan rumah, pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam.

Baca juga:

 • Bukan Alkoholik, Hati Berlemak Boleh Berlaku Pada Sesiapa Saja
 • Obesiti pada usia 20-an boleh Meningkatkan Risiko Hati
 • 4 Penyakit yang Sering Berlaku pada Organ Hati

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found