Kehamilan dan Penyakit Kongenital Merupakan Halangan untuk Vaksinasi Corona

, Jakarta - Setelah mendarat untuk pertama kalinya pada awal Desember 2020, vaksin Sinovac China kini telah mendapat izin penggunaan kecemasan di Indonesia. Setelah Presiden Joko Widodo menerima dosis pertama, tiba giliran tenaga perubatan di seluruh Indonesia untuk mendapatkan kesempatan untuk diberi vaksin korona.

Namun, rancangan Kementerian Kesihatan untuk menyediakan 1.2 juta dos vaksin kepada pekerja kesihatan (nakes) nampaknya mengalami masalah. Sebabnya, terdapat sekitar 15 peratus pekerja kesihatan ini yang tidak dapat menerima vaksin kerana keadaan kesihatan mereka. Seperti misalnya disebabkan oleh tekanan darah tinggi, penyakit komorbid atau kongenital, dan keadaan hamil. Ini juga menunjukkan bahawa keadaan kesihatan masyarakat Indonesia tidak begitu baik.

Baca juga: Mudah dijangkiti, Inilah Cara Pekerja Perubatan Dilindungi Dari Virus Corona

Punca Pekerja Kesihatan Tidak Mendapat Vaksin

Sebanyak 145 pekerja kesehatan di Kabupaten Madiun, Jawa Timur, dinyatakan dibatalkan dari tahap pertama vaksinasi COVID-19 kerana mereka ternyata mempunyai penyakit kongenital dan hamil. Angka ini sebenarnya cukup tinggi, terutama mengingat ketersediaan bilik rawat inap di pulau-pulau Jawa dan Bali sekarang semakin berkurang, sehingga dapat dikatakan bahawa semua pekerja kesihatan mesti mempunyai jadwal kerja yang sibuk.

Pejabat Kesihatan Daerah Madiun, Dr. Soelistyo Widyantono, mengatakan bahawa 145 pekerja kesihatan dibatalkan dan mereka dibatalkan kerana mereka mempunyai komorbiditi seperti hipertensi yang tidak terkawal, diabetes, barah, kegagalan buah pinggang, dan ibu-ibu yang hamil atau menyusui. Soelis juga mengatakan bahawa selain membatalkan suntikan, juga didapati bahawa sekitar 81 pekerja kesihatan telah ditunda untuk menerima dosis vaksin pertama kerana mereka mengalami penyakit sementara seperti selesema dan penyakit terkawal lain. Namun, jika penyakit ini disembuhkan, maka petugas kesihatan yang mengalami gejala selesema dapat mendapat vaksinasi COVID-19.

Pada masa ini terdapat 2,628 pekerja kesihatan dari Kabupaten Madiun yang terdaftar untuk mendapatkan vaksinasi COVID-19. Dari data ini, selama pelaksanaan vaksinasi dari hari Kamis (28/1/2021) hingga hari Minggu (31/1/2021), hanya ada 1.625 pekerja kesehatan yang telah menerima dosis vaksin pertama. Sejauh ini, hanya 61 peratus pekerja kesihatan di Kabupaten Madiun yang menerima vaksin COVID-19, dan kebanyakan pekerja kesihatan yang telah divaksin adalah pekerja kesihatan yang bekerja di hospital dan pusat kesihatan.

Pekerja kesihatan yang masih menunggu giliran untuk diberi vaksin adalah pekerja kesihatan yang bekerja di farmasi dan klinik swasta. Diharapkan vaksinasi pekerja kesihatan dapat diselesaikan secepat mungkin sesuai dengan arahan Menteri Kesihatan.

Baca juga: Ini adalah Syarat untuk Penerima Vaksin Corona di Indonesia

Langkah-langkah Persediaan Sebelum Vaksinasi

Menteri Kesihatan Budi Gunadi Sadikin mengatakan bahawa vaksinasi dijangka dilakukan dari Januari hingga April. Bermula dari pekerja kesihatan, pekerja awam, dan warga tua. Selepas itu, hanya komuniti yang lebih luas yang dapat vaksin COVID-19.

Mungkin anda masih tidak tahu kapan anda akan menerima dos pertama vaksin, tetapi ada beberapa perkara yang sepertinya perlu anda sediakan agar vaksin tidak ditangguhkan kerana keadaan kesihatan yang buruk sebelum diberi vaksin. Beberapa persiapan ini merangkumi:

  • Rawat Alahan. Beberapa reaksi alahan mungkin telah dilaporkan pada penerima vaksin. Oleh itu, jika anda mempunyai alergi terhadap ubat, atau mungkin komponen vaksin, maka lebih baik anda mula mengambil ubat alergi seperti antihistamin, dan jangan menghentikannya sebelum vaksinasi. Walaupun ubat-ubatan anti-alergi tidak sepenuhnya berkesan, tetapi ia dipercayai dapat mengurangkan. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai sejarah reaksi alergi yang teruk terhadap vaksin sebelumnya, atau apa-apa yang berkaitan dengan vaksin, anda harus membincangkannya dengan doktor anda.
  • Jangan Minum Alkohol Sebelum Vaksinasi. Dalam beberapa keadaan, alkohol dapat mempercepat reaksi alergi. Lebih-lebih lagi, kerana para pakar tidak cukup mengetahui tentang pengaruh alkohol terhadap reaksi alergi terhadap vaksin COVID-19, mereka mengesyorkan agar tidak minum alkohol selama 24 jam sebelum dan selepas vaksinasi.
  • Jangan Berolahraga Berat Sebelum Vaksin. Elakkan senaman yang berat 2 jam sebelum dan selepas vaksinasi. Elakkan juga mandi air panas 2 jam sebelum dan sesudah, kerana senaman dan pancuran mandian yang kuat boleh mencetuskan reaksi alergi pada sesetengah orang.
  • Memaksimumkan Sistem Imun. Mempunyai sistem kekebalan tubuh yang paling sihat sebelum mendapat vaksin adalah penting, dan pengambilan vitamin dan mineral yang betul dapat membantu menguatkannya. Namun, tidak ada data saintifik yang menunjukkan bahawa pengambilan vitamin, mineral, atau probiotik sebelum vaksinasi akan mencegah reaksi alergi atau meningkatkan tindak balas imun terhadap vaksin.
  • Tidur Cukup. Sebelum mendapat vaksin, anda juga mesti cukup tidur untuk menjaga kesihatan badan anda. Cadangan untuk tidur malam dan rehat yang baik pada keesokan harinya mungkin sangat penting juga selepas dos kedua. Kerana mungkin reaksi yang lebih kuat terjadi setelah dos kedua, seperti sakit badan, menggigil, dan demam rendah.

Baca juga: Aktiviti yang Diklaim Meningkatkan Keberkesanan Vaksin COVID-19

Namun, jika buat masa ini anda ingin mendapatkan vaksin selesema tahunan, anda juga boleh mendapatkannya di hospital yang sesuai dengannya . Anda juga boleh membuat temu janji secara langsung di hospital melalui , dan anda boleh datang ke hospital apabila tiba giliran anda untuk mendapatkan vaksin. Mudah bukan? Mari gunakan aplikasi sekarang untuk menikmati perkhidmatan kesihatan hanya dengan tangan!

Rujukan:
Kompas. Diakses pada tahun 2021. Mempunyai Penyakit Kongenital Hingga Hamil, 145 Pekerja Penjagaan Kesihatan Membatalkan Vaksinasi Covid-19
WebMD. Diakses pada 2021. Vaksin COVID-19: Cara Penyediaan Terbaik.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found