Laser Karbon Dioksida untuk Bartholin Cyst

, Jakarta - Salah satu penyakit sista yang juga perlu diperhatikan oleh wanita adalah kista Bartholin. Kista ini muncul di kelenjar Bartholin, yang terletak di setiap sisi bukaan faraj.

Kelenjar Bartholin adalah kelenjar yang mengeluarkan cecair yang membantu melincirkan faraj. Walau bagaimanapun, kadang-kadang pembukaan kelenjar ini tersumbat, menyebabkan cecair kembali ke kelenjar. Akibatnya, terdapat pembengkakan yang agak tidak menyakitkan yang disebut kista Bartholin.

Dalam beberapa kes, kista Bartholin dapat dirawat di rumah. Walau bagaimanapun, dalam kes lain, prosedur perubatan mungkin diperlukan untuk menghilangkan kista Bartholin. Nah, salah satu prosedur perubatan yang dianggap berkesan untuk merawat penyakit ini adalah laser karbon dioksida.

Baca juga: Adakah benar bahawa wanita berusia 40 tahun berisiko terkena sista Bartholin?

Peranan Laser Karbon Dioksida untuk Merawat Kista Bartholin

Rawatan kista Bartholin bergantung pada ukuran kista, betapa sakitnya kista, dan sama ada kista itu dijangkiti.

Sejumlah bakteria, seperti Escherichia coli (E.coli) dan bakteria yang menyebabkan jangkitan kelamin (gonorea dan klamidia), boleh menyebabkan kista Bartholin dijangkiti. Sekiranya cairan di kista dijangkiti, anda mungkin mengalami abses.

Karbon dioksida atau laser CO2 adalah prosedur perubatan yang boleh digunakan untuk merawat sista Bartholin. Prosedurnya dilakukan dengan membuat lubang pada kulit vulva, sehingga kista dapat dikeringkan. Kista boleh dikeluarkan menggunakan laser atau dibiarkan dengan membuat lubang kecil untuk membolehkan cecair mengalir sendiri. Prosedur pembedahan ini mudah dan cepat, tetapi mahal.

Satu kajian melaporkan 19 pesakit dengan kista Bartholin yang dirawat dengan pendekatan laser CO2 yang sedikit invasif, menunjukkan bahawa prosedur pembedahan adalah prosedur yang sangat mudah dan dilakukan dalam waktu yang singkat, rata-rata 7 minit. Kajian terbaru juga telah mengkaji keselamatan dan keberkesanan terapi laser karbon dioksida dalam merawat abses atau sista Bartholin.

Analisis 200 pesakit dengan kista Bartholin yang menjalani rawatan laser CO2 menunjukkan usia rata-rata pesakit adalah 32 tahun, dengan 1 kelahiran, dan 87 peratus pesakit menerima terapi antibiotik berganda. Didapati bahawa kadar penyembuhan dengan penggunaan laser tunggal adalah 95.7 persen dan penggunaan laser berulang berkesan dalam kes berulang semasa tindak lanjut.

Manakala kajian yang diterbitkan oleh Speck et al. menilai penggunaan laser pada 22 wanita. Pesakit disarankan untuk kembali dua hingga empat minggu setelah prosedur susulan.

Pada lawatan pertama, semua menunjukkan pembuangan mukoid, dan pemulihan sepenuhnya berlaku dalam 3-4 minggu. Hanya dua pesakit yang mengalami kekambuhan, yang memerlukan penggunaan semula laser.

Jadi, laser karbon dioksida nampaknya merupakan alternatif rawatan yang baik, kurang invasif, cepat dan selamat untuk kes sista Bartholin. Purata kadar berulang kurang dari 10 peratus dan pulih setelah prosedur laser baru selesai.

Baca juga: Kista Bartholin dapat dirawat dengan prosedur Marsupialisasi

Berhati-hati dengan Gejala

Sekiranya anda mempunyai kista Bartholin yang kecil dan tidak dijangkiti, anda mungkin tidak menyedarinya. Walau bagaimanapun, jika sista tumbuh, anda mungkin merasakan benjolan di dekat lubang faraj. Walaupun sista biasanya tidak menyakitkan, ia boleh menjadi lembut.

Jangkitan dengan sista Bartholin boleh berlaku dalam beberapa hari. Berikut adalah gejala sista Bartholin yang dijangkiti untuk diperhatikan:

  • Benjolan lembut dan menyakitkan berhampiran bukaan faraj.
  • Ketidakselesaan ketika berjalan atau duduk.
  • Sakit semasa hubungan seks.
  • Demam.

Kista atau abses Bartholin biasanya hanya berlaku pada satu bahagian bukaan faraj. Sekiranya anda mengalami simptom sista Bartholin, segera berjumpa doktor untuk mengesahkan diagnosis. Doktor boleh mengesyorkan jenis rawatan mengikut keadaan kista Bartholin anda, termasuk laser karbon dioksida.

Baca juga: Pencegahan Yang Boleh Dilakukan Untuk Mengelakkan Kista Bartholin

Sekiranya anda mengalami gejala kesihatan yang mencurigakan, anda juga boleh menghubungi doktor anda di tertanya-tanya. Doktor seorang pakar dan dipercayai dapat memberi anda diagnosis awal. Ayuh, muat turun Aplikasi ini kini juga terdapat di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Kista Bartholin.
Einstein (Sao Paulo). Diakses pada tahun 2021. Rawatan sista kelenjar Bartholin dengan laser CO2.