Ini adalah 5 Prosedur Anak Angkat yang Perlu Anda Ketahui

, Jakarta - Ada banyak cara yang boleh dilakukan oleh suami dan isteri untuk memiliki anak. Salah satu cara yang telah banyak dilakukan di Indonesia adalah mengadopsi anak-anak. Memutuskan untuk mengambil anak atau mengambil anak bukanlah perkara baru. Walaupun begitu, sebilangan besar pasangan tidak memahami prosedur pengambilan atau pengangkatan yang betul dan sah menurut undang-undang negara.

Baca juga : Sebelum Mengadopsi Anak, Perhatikan 5 Perkara Ini

Di Indonesia sendiri, adopsi anak-anak telah diatur dalam Peraturan Pemerintah Republik Indonesia Nomor 54 Tahun 2007 tentang Pelaksanaan Anak Angkat, sehingga proses ini dapat dilakukan secara sah. Untuk itu, tidak ada yang salah dengan mengetahui beberapa prosedur yang perlu dilakukan untuk menjalankan proses adopsi atau adopsi sesuai dengan peraturan yang berlaku.

Keperluan Adopsi yang Ditentukan dalam Peraturan Pemerintah

Keputusan untuk mengadopsi anak kebanyakan dibuat oleh sebilangan pasangan. Bermula dari masalah kesihatan suami atau isteri, ingin menolong keluarga saudara-mara, ingin menjaga anak-anak untuk mengurangkan kadar putus sekolah, adalah beberapa pertimbangan yang dimiliki oleh pasangan yang sudah berkahwin sebelum memutuskan untuk mengadopsi anak.

Terdapat pelbagai syarat yang perlu dipertimbangkan oleh calon ibu bapa berdasarkan PP RI Bilangan 54 tahun 2007, seperti:

 1. Sihat secara fizikal dan mental.
 2. Umur minimum adalah 30 tahun dan tertinggi ialah 55 tahun.
 3. Mempunyai agama yang sama dengan calon anak angkat agama. Sekiranya asal usul anak tidak diketahui, maka agama tersebut disesuaikan dengan agama majoriti penduduk tempatan.
 4. Berkelakuan baik dan tidak pernah disabitkan dengan kesalahan.
 5. Status berkahwin sekurang-kurangnya 5 tahun.
 6. Bukan pasangan sesama jenis.
 7. Tidak mempunyai atau tidak mempunyai anak atau hanya mempunyai seorang anak.
 8. Mampu dari segi ekonomi dan sosial.
 9. Dapatkan persetujuan dan kebenaran bertulis daripada ibu bapa atau penjaga anak.
 10. Buat pernyataan bertulis bahawa pengangkatan adalah demi kepentingan kanak-kanak, kebajikan dan perlindungan anak.
 11. Terdapat laporan sosial dari pekerja sosial tempatan.
 12. Telah merawat calon anak angkat sekurang-kurangnya 6 bulan, sejak izin keibubapaan diberikan.
 13. Dapatkan kebenaran daripada menteri dan / atau ketua agensi sosial.

Baca juga: Ibu Bapa yang Bersedia Mental Dapat Membuat Anak-anak Tumbuh Bahagia

Prosedur Pengangkatan Anak yang Perlu Dilakukan

Lalu, apakah prosedur yang perlu dijalankan ketika memenuhi syarat ini? Terdapat beberapa prosedur rasmi yang perlu dijalankan, seperti:

 1. Pasangan yang sudah berkahwin perlu mengemukakan permohonan ke mahkamah di kawasan tempat calon anak itu tinggal.
 2. Setelah mengemukakan permohonan untuk diadopsi, pejabat khidmat sosial akan membuat lawatan ke rumah dan menilai beberapa keadaan, seperti kesihatan ekonomi, sosial, dan mental calon ibu bapa.
 3. Sekiranya syarat tersebut berjaya, calon ibu bapa akan diberi izin pengasuhan sementara dengan calon anak angkat selama 6-12 bulan. Proses ini akan terus dipantau oleh jabatan perkhidmatan sosial.
 4. Setelah melalui proses penjagaan sementara, calon ibu bapa akan menjalankan perbicaraan anak angkat dan membawa 2 saksi yang benar-benar memahami keadaan calon ibu bapa.
 5. Sekiranya keputusan perbicaraan berjaya, hasil perbicaraan akan didaftarkan di daftar sivil. Sementara itu, jika ditolak, calon anak akan dikembalikan ke institusi sosial.

Baca juga: Pasti, Adakah Anda Sedia Mempunyai Anak?

Sekiranya percubaan itu berjaya, sudah tentu ibu akan membawa anak pulang dan tinggal bersamanya. Untuk itu, tidak ada salahnya menyediakan keperluan anak-anak di rumah yang harus disesuaikan dengan usia mereka sehingga anak-anak merasa selesa dan selamat. Ibu juga boleh muat turun permohonan untuk bertanya secara langsung kepada doktor mengenai kesihatan anak ketika mengalami masalah kesihatan di rumah.

Rujukan:
IDAI. Diakses pada tahun 2020. Cara Mengadopsi Anak.
Rangkaian Adopsi. Diakses pada tahun 2020. Mengadopsi Bayi: Cara Mengadopsi Anak.
Ibu bapa. Diakses pada tahun 2020. Cara Mengadopsi Anak dalam 7 Langkah.