Talasemia boleh menyebabkan kegagalan jantung, berikut penyebabnya

"Thalasemia atau gangguan darah dapat menyebabkan komplikasi serius, salah satunya adalah kegagalan jantung. Keadaan ini disebabkan oleh kelebihan zat besi yang mencetuskan kardiomiopati atau kelainan pada otot jantung. Sekiranya tidak dirawat, keadaan ini boleh menyebabkan kegagalan jantung. "

, Jakarta - Talasemia adalah gangguan darah yang disebabkan oleh faktor yang diwarisi, alias genetik. Keadaan ini boleh menyebabkan protein dalam sel darah merah (hemoglobin) tidak berfungsi secara normal. Sebenarnya, hemoglobin memainkan peranan penting dalam membawa oksigen ke seluruh bahagian badan.

Nah, keabnormalan hemoglobin di atas menyebabkan kemusnahan sel darah merah yang membuat seseorang mengalami keadaan anemia atau kekurangan darah. Hati-hati, talasemia yang tidak dirawat dengan baik dapat menyebabkan komplikasi serius pada penderita, salah satunya adalah kegagalan jantung.

Baca juga: Kenali Perbezaan dalam setiap Jenis Talasemia

Talasemia Mencetuskan Gagal Jantung, kenapa?

Dalam kebanyakan kes, gejala talasemia biasanya muncul dalam dua tahun pertama kehidupan. Menurut halaman Ikatan Pediatrik Indonesia (IDAI), gejala talasemia pada anak-anak adalah pucat akibat penurunan kadar hemoglobin (Hb), penampilan kuning, penyakit kuning akibat hemolisis yang teruk dan mungkin disertai dengan tanda-tanda gangguan fungsi jantung.

Nah, fungsi jantung yang terganggu ini boleh menyebabkan kegagalan jantung pada penghidapnya. Masih menurut IDAI, komplikasi pada penderita talasemia terjadi disebabkan oleh beberapa faktor, seperti anemia kronik, kelebihan zat besi (dapat disebabkan oleh proses transfusi, atau jika transfusi selalu rendah pada kadar Hb), atau batasan dalam penggunaan obat khelasi besi .

Zat besi yang berlebihan akan menyebabkan pengumpulan di pelbagai organ, terutamanya kulit, jantung, hati dan kelenjar endokrin. Apabila terbentuk di jantung, ia boleh menyebabkan masalah serius seperti kardiomiopati.

Kardiomiopati adalah gangguan otot jantung yang mengurangkan keupayaan jantung untuk mengepam darah. Sekiranya dibiarkan secara berterusan kardiomiopati ini boleh menyebabkan kegagalan jantung.

Pendapat serupa juga boleh didapati dalam jurnal Jurnal Persatuan Jantung Amerika dengan tajuk "- kardiomiopati talasemia ”. Menurut jurnal, kegagalan jantung biasanya berkembang di kalangan pesakit dengan terapi khelasi yang tidak mencukupi. Kegagalan jantung kanan biasanya muncul lebih awal atau lebih kerap, semasa kegagalan jantung kiri.

Baca juga: 5 Tabiat Buruk Yang Boleh Menyebabkan Gagal Jantung

Komplikasi Berbahaya yang Lain

Hati-hati, menurut penumpukan besi IDAI pada organ seperti hati dan jantung boleh mengakibatkan kematian. Selain itu, pengumpulan zat besi juga merupakan media yang baik untuk pertumbuhan kuman, sehingga anak-anak dengan talasemia rentan terhadap penyakit berjangkit.

Inilah komplikasi talasemia yang dapat menghantui penghidapnya:

  • Pendarahan kerana kerosakan hati.
  • Gangguan pertumbuhan seperti perawakan pendek, hipogonadisme, atau ciri wajah yang berubah dikenali sebagai Facies Cooley.
  • Gangguan tulang seperti osteoporosis.
  • Kemandulan
  • Pembesaran limpa dan hati

Bukan main-main, bukankah kesan komplikasi dari talasemia pada kanak-kanak?

Kabar baiknya adalah bahawa walaupun tidak ada penawar untuk penyakit ini, pengelolaan yang tepat dapat membuat penderita menjalani kehidupan yang lebih baik. Rawatan talasemia boleh berbeza-beza pada setiap pasien. Umumnya rawatan yang paling optimum adalah pemindahan darah.

Baca juga: Kepentingan Mendampingi Kanak-kanak dengan Talasemia

Nah, bagi anda yang ingin mengetahui lebih lanjut mengenai talasemia atau, atau mempunyai aduan kesihatan yang lain, anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui aplikasi tersebut. .

Di samping itu, anda juga boleh membeli ubat atau vitamin untuk merawat pelbagai aduan kesihatan dengan menggunakan , jadi tidak perlu bersusah payah meninggalkan rumah. Sangat praktikal, bukan?

Rujukan:
Institut Kesihatan Nasional - MedlinePlus. Diakses pada tahun 2021. Talasemia
IDAI. Diakses pada tahun 2021. Mengenal Talasemia
Jurnal Persatuan Jantung Amerika. Diakses pada tahun 2021. -Talassemia Cardiomyopathy
Kementerian Kesihatan Indonesia. Diakses pada tahun 2021. Pengurusan Talasemia