Menu Sahur, Inilah Cara Memasak Sayur untuk Berkhasiat

Jakarta - Memasak menjadikan sayur lebih enak untuk dinikmati. Walaupun sebilangan sayur-sayuran lebih baik dimakan mentah atau sebagai lauk, memasak sayur boleh bermanfaat jika dimasak dengan cara yang betul.

Cara memasak sayur-sayuran yang betul diperlukan agar sejumlah nutrien, vitamin, dan mineral di dalamnya tidak hilang. Harap maklum bahawa beberapa vitamin tidak tahan panas, seperti vitamin C dan B. Kedua-dua vitamin tersebut termasuk dalam vitamin larut air, dan dapat larut bersama dengan proses memasak. Kemudian, bagaimana memasak sayur-sayuran agar tetap berkhasiat?

Baca juga: 5 Makanan Sihat Ini Ketika memasuki usia 40-an (Bahagian 1)

  • Basuh Sayuran Bersih

Sebelum memasaknya, anda perlu mencucinya terlebih dahulu dengan air mengalir untuk menghilangkan bakteria, kuman, atau racun perosak yang melekat. Basuh sayur-sayuran di bawah air yang mengalir, dan jangan sekali-kali merendamnya. Harap maklum bahawa rendaman sayur-sayuran hanya akan menyebabkan kandungan gizi hilang.

  • Potong Sayur Besar

Untuk sayur-sayuran yang mengandungi vitamin C, potong sayur-sayuran secara besar-besaran, atau masak sepenuhnya. Ini dilakukan supaya tidak banyak kandungan nutrien yang hilang semasa proses memasak, kerana semakin kecil potongan sayur-sayuran, semakin banyak nutrien akan hilang.

Sekiranya diperlukan untuk dipotong kecil, anda boleh melakukannya setelah memasak. Ini dapat dicontohkan dengan kentang, kentang rebus dengan kulit yang telah dicuci bersih. Kenapa kulit? Kerana kulit kentang mengandungi nutrien yang baik untuk tubuh. Setelah selesai memasak, potong kentang menjadi kepingan yang lebih kecil agar lebih senang dimakan.

Baca juga: 5 Makanan Sihat Ini Ketika memasuki usia 40-an (Bahagian 2)

  • Perhatikan Suhu dan Masa

Semasa proses memasak, jangan lupa memperhatikan suhu dan masa, serta jumlah air yang digunakan untuk memasak. Waktu memasak terlalu lama, suhu tinggi, dan terlalu banyak air akan menjadikan nutrien penting dalam sayur-sayuran hilang.

Sebaliknya, semakin sedikit air yang anda gunakan untuk memasak, nutrien yang lebih penting dapat bertahan. Oleh kerana itu, disyorkan untuk memasak sayur-sayuran dengan mengukus. Ini dibuktikan dengan sayur-sayuran brokoli. Dengan mengukus, terdapat sebanyak 80 peratus kandungan vitamin C yang diawetkan dibandingkan dengan kaedah memasak yang lain.

  • Kaedah Memasak yang Betul

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, memasak dengan kaedah yang betul dapat mengekalkan jumlah nutrien yang hilang dalam proses memasak. Inilah cara memasak sayur-sayuran yang disyorkan:

  • Mengukus. Kaedah ini paling sesuai untuk sayur-sayuran, seperti brokoli, wortel, kembang kol, kacang hijau, bayam, dan sayur-sayuran berdaun hijau yang lain. Mengukus dapat mengekalkan kandungan nutrien lebih banyak sayur-sayuran. Untuk memasaknya, anda boleh menggunakan periuk khas atau gelombang mikro.

  • Pembakar. Cara memasak sayur yang satu ini dilakukan di atas dapur atau di dalam ketuhar. Anda boleh memanggang sayur-sayuran sehingga berubah warna dan mempunyai tekstur yang rangup. Sayur-sayuran yang boleh dimasak menggunakan kaedah panggang adalah kacang buncis, asparagus, kacang, labu, wortel, atau bawang.

  • Tumis. Cara seterusnya untuk memasak sayur boleh dilakukan dengan sedikit minyak zaitun, untuk menjadikannya lebih sihat. Pengadukan mampu mengekalkan vitamin dan mineral, serta rasa dan warna sayur-sayuran. Untuk kaedah memasak sayur-sayuran ini, anda boleh melakukan asparagus, bawang, kacang polong, lada, atau cendawan.
  • Didih. Sekiranya anda ingin mengekalkan rasa dan tekstur sayur-sayuran, anda boleh menunggu air mendidih, kemudian masukkan sayur-sayuran. Cara memasak sayur yang satu ini boleh dilakukan untuk kacang, kentang, dan ubi atau sayuran akar yang lain.

Baca juga: Beet Boleh Mencegah Risiko Kecacatan Kelahiran Kongenital, Benarkah?

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai cara memasak sayur-sayuran yang baik untuk anda, sila berbincang secara langsung dengan doktor dalam aplikasi , ya! Ingat, cara memasak sayur adalah cepat, dengan suhu yang tepat, dan sedikit air untuk mengekalkan kandungan yang baik di dalamnya.

Rujukan:

Kehidupan Seharian Kita. Diakses pada tahun 2020. Cara Terbaik Memasak Sayuran untuk Memelihara Nutrien.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Cara Mengekalkan Nutrien dalam Sayuran.