Kateterisasi Jantung dan Otak, Adakah Kesan Sampingan?

, Jakarta - Kateterisasi atau angiografi adalah prosedur perubatan untuk menggambarkan aliran darah di dalam badan. Prosedur ini biasanya dilakukan untuk merawat penyumbatan dan gangguan lain, terutama yang mempengaruhi jantung dan otak. Seperti prosedur perubatan, ada kemungkinan kesan sampingan atau komplikasi dari angiografi.

Melancarkan dari Kesihatan Sangat Baik, dianggarkan hanya terdapat dua peratus kemungkinan komplikasi berlaku dan tidak membawa maut, jadi tidak ada sekumpulan faktor risiko khusus untuk mencegah seseorang mengalami angiogram. Walaupun begitu, masih terdapat kemungkinan kesan sampingan dari prosedur ini.

Baca juga: Mengapa Kateterisasi Jantung dan Otak Dilakukan?

Kesan Sampingan Kateterisasi Jantung dan Otak

Kesan sampingan boleh berlaku jika terdapat prosedur, alergi, atau keadaan perubatan yang salah yang berlaku bersamaan. Tindak balas alahan boleh berlaku kerana sejumlah bahan yang digunakan dalam prosedur. Menghidap asma atau mengambil penyekat beta-adrenergik juga meningkatkan kemungkinan tindak balas alergi yang serius.

Pergerakan mekanikal alat semasa prosedur juga boleh menyebabkan masalah seperti pendarahan dan pembekuan, yang boleh menyebabkan komplikasi yang lebih serius seperti pendarahan, aneurisma otak, strok , serangan jantung hingga mati. Walau bagaimanapun, risiko prosedur selalu ditimbang dengan kemungkinan faedah yang secara amnya lebih tinggi.

Persediaan Sebelum Prosedur Kateterisasi

Sebelum prosedur, doktor perlu mengambil sejarah perubatan dan melakukan pemeriksaan fizikal untuk memberitahu pesakit mengenai tujuan, risiko, dan faedah angiogram.

Apabila gejala atau masalah kesihatan yang berkaitan dengan penyumbatan aliran darah atau kerosakan saluran darah tidak dapat diatasi dengan MRI, CT-Scan atau elektrokardiogram, doktor akan mengesyorkan kateterisasi.

Setelah itu, pesakit diminta untuk menyelesaikan kertas kerja, menukar menjadi gaun hospital dan memasukkan kateter intravena. Sebelum prosedur, pesakit akan dihantar ke bilik di mana prosedur angiogram dilakukan. Bergantung pada intervensi, prosedur mungkin berlangsung sejam atau lebih bergantung pada intervensi yang dilakukan.

Baca juga: 9 Keadaan Dilarang Melakukan Kateterisasi Jantung

Prosedur Kateterisasi Jantung dan Otak

Sebelum prosedur, pesakit mungkin diberi anestetik tempatan untuk menenangkan pesakit dan mati rasa saraf di titik akses kateter intravena. Apabila keadaan pesakit cukup tenang, doktor akan membuat sayatan kecil diikuti dengan memasukkan sarung ke dalam saluran darah yang membolehkan wayar panduan dan kateter dimasukkan, serta suntikan ubat kontras.

Kawat panduan kemudian dapat dilihat pada sinar-X dan dikesan melalui sistem peredaran darah. Kateter akan dimasukkan ke atas wayar panduan. Pesakit mungkin merasa sengatan, tekanan, atau ketidakselesaan ringan di tempat penyisipan. Prosedur ini mungkin memakan masa satu jam atau lebih, bergantung pada keadaan yang dialami.

Setelah prosedur berakhir, kateter akan dikeluarkan dan kakitangan perubatan akan memberi tekanan ke laman akses untuk memantau dan memastikan tidak ada pendarahan. Selalunya pesakit diminta untuk tetap rata untuk jangka masa tertentu.

Baca juga: Penjagaan Selepas Kateterisasi Jantung dan Otak

Itulah maklumat mengenai kateterisasi yang perlu anda ketahui, jika anda mempunyai pertanyaan lain, hubungi doktor melalui aplikasi tersebut hanya. Melalui aplikasi tersebut, anda boleh menghubungi bila-bila masa dan di mana sahaja melalui e-mel Berbual , dan Panggilan Suara / Video .

Rujukan:
Kesihatan yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2020. Apa itu Angiografi ?.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Apa yang perlu diketahui mengenai angiogram.