Watak yang Membuat Ramai Orang Menjauh

Jakarta - Setiap orang mempunyai watak yang berbeza. Tetapi sayangnya, tidak semua watak dapat disukai oleh orang lain. Ada watak yang disukai kerana ia menyeronokkan, tetapi ada watak yang tidak disukai kerana menyakitkan hati. Jadi, apakah watak-watak yang membuat banyak orang menjauhi? Cari di sini, ayuh! (Baca juga: Wanita Berhati-hati 8 Kelakuan Yang Membuat Lelaki Ilfil)

1. Kerap Mengeluh

Mengeluh adalah perkara biasa. Tetapi jika terlalu kerap, ia boleh menjengkelkan, terutama jika perkara yang anda adukan itu remeh dan terus berulang. Bahkan di samping membuat orang yang mendengar merasa terganggu. Lebih buruk lagi, mengeluh juga berbahaya bagi kesihatan otak, anda tahu. Kerana tanpa menyedarinya, mengeluh selalu dapat membuat seseorang berpikir negatif, pesimis, meningkatkan tekanan, dan mengurangkan ingatan. Untuk mengelakkan kebiasaan mengeluh, anda dapat belajar menyesuaikan diri, mengubah pemikiran negatif menjadi positif, dan bersyukur dengan apa yang sudah anda miliki.

2. Suka Berbohong

Terdapat banyak sebab seseorang berbohong. Bermula dari menghindari perasaan buruk, takut menyakiti hati orang lain, dan lain-lain. Tetapi apa pun alasannya, kejujuran lebih disukai daripada kebohongan. Oleh itu, seboleh mungkin, elakkan berbohong kepada sesiapa sahaja. Kerana berbohong bukan sahaja merosakkan hubungan, tetapi juga mempengaruhi kesihatan seseorang. Kerana satu kajian mendapati bahawa kebiasaan berbohong dapat meningkatkan risiko kegelisahan, kemurungan, barah, dan juga kegemukan. Untuk mengelakkan kebiasaan berbohong, anda boleh berani mengatakan yang sebenarnya dan menerima risiko kejujuran anda. Dan selalu ingat bahawa walaupun kejujuran itu menyakitkan, banyak orang lebih menghargai kejujuran.

3. Sentiasa Menyalahkan Orang Lain

Setiap orang mempunyai cara yang berbeza untuk menangani kegagalan. Ada yang berpendapat bahawa semua yang berlaku bergantung kepadanya. Tetapi ada juga yang berpendapat bahawa semuanya berlaku kerana keadaan di luar diri mereka. Sebaik-baiknya, kegagalan perlu dinilai dari faktor dalaman dan luaran. Tetapi bagi sesetengah orang, kegagalan hanya dilihat sebagai kesalahan orang lain. Kebiasaan menyalahkan orang lain ini boleh membuat orang lain tidak selesa dan marah. Untuk mengelakkan tabiat ini, anda boleh belajar untuk bersikap toleran dalam menerima kegagalan dan menilai dari dalam dan luar.

4. Terlalu Narsisistik

Keyakinan dan narsisisme adalah dua perkara yang berbeza. Keyakinan diri adalah kepercayaan seseorang terhadap potensinya sehingga dapat digunakan secara optimum, sementara narsisme adalah sifat kebanggaan diri yang berlebihan untuk dikagumi oleh orang lain. Walaupun banyak yang menganggapnya remeh, narsisme atau narsisme boleh menjadi tanda gangguan keperibadian seperti gangguan narsisme. Orang dengan gangguan narsisis ini biasanya sukar menerima kritikan dan suka memperlekehkan orang lain untuk menjadikan diri mereka kelihatan lebih unggul. Itulah sebabnya orang yang terlalu narsis sering membuat orang lain di sekitar mereka tidak selesa.

5. Terlalu Nakal

"Kepo" bermaksud Mengetahui Setiap Objek Khusus, yang sifatnya ingin tahu tentang sesuatu secara terperinci. Tidak ada yang salah dengan mengetahui keadaan orang lain. Tetapi jika perasaan "nakal" hingga melanggar privasi, tentu ini menyebalkan. Kerana tidak kira seberapa dekat hubungan anda dengan seseorang, mereka masih memerlukan ruang peribadi yang tidak ingin diketahui oleh orang lain. Jadi, seboleh-bolehnya, kawal "kegusaran" anda supaya anda tidak mengganggu orang lain.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai gangguan keperibadian, anda boleh bertanya kepada doktor anda . Anda boleh memanfaatkan ciri tersebut Hubungi Doktor dalam aplikasi untuk meminta doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Sembang, Panggilan Suara , dan Panggilan video . Jadi jomlah muat turun permohonan di App Store dan Google Play. (Baca juga:5 Tanda Gangguan Keperibadian, Berhati-hati dengan Satu)