Ini adalah tanda bahawa tumor payudara tidak berbahaya

, Jakarta - Bagi wanita, menjaga kesihatan payudara cukup penting. Terdapat pelbagai masalah kesihatan yang berlaku pada payudara. Walaupun begitu, jangan segera panik sekiranya terdapat benjolan di payudara.

Baca juga: Benjolan di Payudara, Perlu Pembedahan?

Tumor jinak di payudara boleh membentuk ketulan, yang tidak selalu berbahaya. Wanita harus mengetahui tanda-tanda ketulan atau ketumbuhan pada payudara yang tidak berbahaya. Kemudian, bilakah wanita harus berjumpa doktor untuk mengesahkan benjolan yang muncul?

Kenali Tanda-Tumor Payudara Tidak Berbahaya

Rasa panik apabila anda menemui benjolan di payudara anda? Keadaan ini normal bagi wanita. Walau bagaimanapun, perhatikan tanda-tanda benjolan lain di payudara. Tidak semua benjolan di payudara adalah tanda penyakit atau barah yang mematikan. Umumnya, tumor payudara atau benjolan pada payudara yang tidak berbahaya mempunyai tanda, seperti:

  1. Sempadan benjolan yang jelas ketika berdebar;

  2. Benjolan yang muncul mempunyai tekstur kenyal dan terasa lembut;

  3. Malah benjolan payudara yang tidak berbahaya masih boleh digerakkan.

Sekiranya terdapat beberapa tanda di benjolan yang muncul di payudara, anda tidak perlu terlalu panik. Namun, untuk mengetahui punca benjolan tersebut, anda boleh melakukan pemeriksaan di hospital terdekat.

Dilaporkan dari Persatuan Kanser Amerika Anda boleh menemui penyebab munculnya benjolan atau tumor di payudara melalui pemeriksaan mamografi. Pemeriksaan ini mengesahkan tindakan yang akan anda lakukan untuk merawat benjolan yang muncul.

Baca juga: Terdapat benjolan payudara, adakah ia berbahaya?

Penyebab Ketumbuhan Payudara Tidak Berbahaya

Kemunculan ketulan atau ketumbuhan pada payudara yang tidak berbahaya disebabkan oleh pelbagai masalah kesihatan. Ini adalah penyebab kemunculan tumor payudara yang tidak berbahaya di dalam badan, iaitu:

  • Fibrocystic

Tidak hanya memperhatikan keadaan benjolan, anda juga harus memperhatikan setiap kali benjolan muncul di payudara. Sekiranya benjolan muncul sebelum dan sesudah kitaran haid, itu mungkin disebabkan oleh fibrocyst. Dilaporkan dari Berita Perubatan Hari Ini , setiap wanita mengalami simptom fibrocystic yang berbeza, biasanya benjolan disebabkan oleh pembengkakan fibrocystic ketika seorang wanita mengalami kitaran haid. Kadang-kadang ketulan yang disebabkan oleh fibrocyst menyebabkan ketidakselesaan di kawasan payudara.

  • Sista Payudara

Dilaporkan dari Klinik Cleveland , wanita boleh menghidap sista payudara. Kista payudara biasanya mengandungi cecair pada satu atau kedua payudara. Benjolan ini bukan permulaan barah payudara. Keadaan ini biasa berlaku pada wanita berusia 30-50 tahun.

  • Fibroadenoma

Dilaporkan dari WebMD Keadaan ini adalah penyebab umum ketulan tidak berbahaya pada payudara wanita. Biasanya, keadaan ini tidak menimbulkan rasa sakit dan sering berlaku pada wanita yang mempunyai lingkungan umur 20-30 tahun.

Baca juga: 6 Cara Mengatasi Ketumbuhan Payudara

Itulah penyebab munculnya benjolan payudara yang tidak berbahaya. Sekiranya terdapat benjolan di payudara yang disertai dengan penebalan kulit di kawasan payudara, perubahan bentuk payudara, dan cecair atau darah yang jelas dari payudara, segera berjumpa doktor untuk mengetahui punca keluhan kesihatan. Sekiranya anda ingin bertanya kepada doktor terlebih dahulu, anda boleh menggunakan aplikasi tersebut , bila-bila masa dan di mana sahaja.

Rujukan:
Web MD. Diakses pada tahun 2020.Breast Lumps
Klinik Cleveland.Diakses pada tahun 2020. Penyakit Payudara Benigna
Berita Perubatan Hari Ini.Diakses pada tahun 2020. Tanda dan Gejala Benjolan Payudara Dijelaskan
Persatuan Kanser Amerika. Diakses pada tahun 2020. Keadaan Payudara Bukan Kanser