Perlu mengetahui tentang Ileus dan Melena dan bagaimana menangani mereka

, Jakarta - Sebagai sebahagian daripada sistem pencernaan manusia, peranan usus sangat penting untuk menyerap air dan nutrien dari makanan yang masuk ke dalam badan sebelum akhirnya diekskresikan sebagai tinja. Namun, apa yang berlaku apabila usus yang menahan semua makanan tersumbat?

Apa itu Ileus dan Melena?

Ileus adalah keadaan di mana usus terganggu dalam bentuk penyumbatan, menyebabkan kandungan dalam usus tersekat atau tidak dapat disalurkan. Akibatnya, pergerakan usus berhenti, sehingga makanan tidak dapat masuk ke saluran pencernaan. Sementara itu, melena adalah istilah untuk membuang najis hitam atau najis seperti tar kerana pendarahan gastrointestinal atas.

Ileus dan melena boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, termasuk kanak-kanak. Sekiranya anda tidak mendapatkan rawatan dengan segera, keadaan ini boleh bertambah buruk.

Punca Ileus

Penyakit Ileus disebabkan oleh beberapa perkara, termasuk ketidakseimbangan elektrolit, keadaan gastroenteritis, iaitu radang perut atau usus, apendiks atau apendisitis dan pankreatitis, yang merupakan keradangan pankreas. Akibatnya, otot usus mengalami kelumpuhan, memperlahankan pergerakan makanan ke saluran pencernaan atau peristalsis.

Sebagai tambahan kepada keadaan di atas, berikut adalah beberapa penyebab penyakit ileus lain:

 • Jangkitan di perut.
 • Atherosclerosis, radang saluran darah yang menyebabkan pengurangan aliran darah ke usus.
 • Kelainan yang berlaku di luar usus, seperti kegagalan buah pinggang.
 • Mengambil terlalu banyak ubat tertentu.
 • Kelenjar tiroid yang tidak aktif.
 • Kesan selepas pembedahan pada perut.

Gejala Ileus

Orang dengan ileus mengalami simptom yang berbeza, bergantung pada betapa teruknya keadaan usus. Walau bagaimanapun, secara amnya ileus selalu dicirikan oleh sakit perut dan kekejangan. Berikut adalah gejala ileus lain:

 • Sembelit.
 • Tidak dapat menghantar gas sama sekali.
 • Kekejangan perut yang datang dan pergi
 • Selera makan berkurang.
 • Pening dan muntah.
 • Perut bengkak.
 • Cirit-birit.

Segera berjumpa doktor jika setiap pergerakan usus, anda selalu membuang najis bercampur darah, kerana ini adalah gejala ileus dan mesti segera dirawat.

Cara Mengatasi Ileus Melena

Sekiranya terdapat gejala ileus, doktor biasanya akan melakukan endoskopi terlebih dahulu. Prosedur ini menggunakan endoskopi, tiub fleksibel dengan kamera yang terpasang pada satu hujungnya. Peranti kemudian akan dimasukkan ke dalam badan dan kamera akan mengambil gambar bahagian dalam saluran pencernaan. Oleh itu, doktor dapat melihat keadaan saluran pencernaan dengan melihat gambar melalui skrin televisyen yang disambungkan ke endoskopi.

Sekiranya endoskopi didapati mempunyai keadaan ileus, doktor akan memasukkan alat lain melalui endoskopi untuk mengubatinya.

Namun, sebelum melakukan endoskopi, biasanya anda akan diminta membuat beberapa persiapan, termasuk:

 • Jaga diet

Anda tidak dibenarkan makan selama 6-8 jam sebelum endoskopi dilakukan. Ini kerana untuk menyokong pemeriksaan usus besar, semua tinja mesti dibersihkan beberapa jam sebelum prosedur. Oleh itu, anda akan diberi julap sehari sebelum endoskopi yang dijadualkan.

 • Penenang

Di samping itu, anda akan diberi ubat penenang untuk memastikan anda selesa semasa menjalani prosedur. Kesan dari ubat tersebut ialah anda akan merasa tenang dan tidur selama satu jam, semasa prosedur. Apabila anda bangun, anda mungkin akan ingat sedikit atau tidak sama sekali jika anda menjalani endoskopi.

 • Anestesia

Anestesia dilakukan ketika pesakit sangat muda atau ketika prosedur yang lebih rumit diperlukan.

Dengan mengambil tindakan awal, potensi penderita untuk sembuh akan menjadi lebih besar (Baca juga: Asdkan, The Brave Against Ileus Melena Torn Usus ) . Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai penyakit usus ini, anda boleh meminta doktor yang pakar dan dipercayai melalui aplikasi tersebut . Hubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual untuk mendapatkan nasihat kesihatan dan cadangan ubat. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.