5 Makanan Sihat Ini Ketika memasuki usia 40-an (Bahagian 1)

Jakarta - Sudah tentu, meningkatnya usia membuat seseorang harus lebih memperhatikan kesihatannya. Bermula dari aktiviti fizikal hingga diet yang dimakan setiap hari tentunya cara yang dapat dilakukan untuk menjaga kesihatan. Ini kerana peningkatan usia juga menyebabkan penurunan fungsi tubuh, otot, dan pencernaan.

Baca juga: 6 pantang larang makanan untuk orang tua

Penurunan fungsi ini dalam tubuh, organ, dan pencernaan menyebabkan metabolisme tubuh menurun. Keadaan ini meningkatkan risiko kegemukan atau masalah kesihatan lain, seperti kolesterol, diabetes, dan gout. Sudah tentu, orang-orang ini harus lebih mengetahui kesihatan mereka apabila mereka mempunyai sejarah keluarga mengenai gangguan kesihatan ini.

Dengan cara itu, senaman teratur dan diet yang sihat dapat menjadi salah satu cara yang dapat dilakukan untuk menjaga tubuh yang sihat. Berikut ini adalah makanan sihat yang dapat dimakan setelah memasuki usia 40 tahun, iaitu:

1. Biji rami atau biji rami

Flaxseed adalah salah satu biji-bijian yang sering dijadikan tepung sebelum diproses menjadi makanan. Biji rami adalah sumber asid lemak omega 3 yang baik untuk menjaga kesihatan jantung dan otak. Bukan hanya itu, memakan biji rami dapat mencegah anda dari berbagai gangguan pencernaan yang mungkin terjadi, seperti sembelit, kolitis, dan cirit-birit.

2. Salmon

Salmon adalah salah satu makanan yang mempunyai nutrien dan nutrien yang cukup tinggi. Lancarkan Garis Kesihatan Salmon mengandungi asid lemak omega 3 yang membantu anda menurunkan tekanan darah. Di samping itu, peningkatan usia juga menurunkan fungsi tulang dan otot, dengan memakan ikan salmon, tubuh mendapat pengambilan protein yang mencukupi. Protein dapat berfungsi untuk mengekalkan tulang dan otot yang sihat di dalam badan.

Baca juga: Bolehkah Warga Emas Berjalan Diet?

3. Alpukat

Bukan hanya baik untuk balita, alpukat juga mempunyai pelbagai manfaat untuk orang yang telah memasuki usia 40 tahun. Alpukat mampu mengekalkan kulit dan rambut yang sihat. Ini disebabkan oleh vitamin dan mineral yang terdapat dalam alpukat.

Selain itu, alpukat mempunyai kandungan karotenoid yang cukup tinggi sehingga baik untuk kesihatan mata. Selain itu, alpukat adalah buah yang dapat dimakan dengan pelbagai cara, sehingga dijamin tidak akan bosan memakan buah yang satu ini.

4. Kacang

Tidak ada yang salah dengan menukar menu makanan ringan, menjadi makanan yang lebih sihat dengan kacang. Melancarkan dari halaman pencegahan, Kacang membantu meningkatkan berat badan. Metabolisme yang menurun kadang-kadang menyebabkan seseorang yang memasuki usia 40 tahun mengalami kesukaran untuk menambah berat badan. Selain kandungan nutrisi yang baik, makan kacang juga dapat membantu anda menghindari penyakit, seperti diabetes dan penyakit jantung.

5. Selada

Jangan lupa sayur-sayuran. Makan sayur setiap hari adalah penting untuk memenuhi keperluan pemakanan dan pemakanan badan. Tanda-tanda penuaan dapat dielakkan ketika anda selalu makan selada. Ini kerana selada memiliki banyak kandungan air, vitamin C, vitamin A, dan antioksidan yang dapat menangkal radikal bebas.

Baca juga: Menurunkan Berat Badan, Ketahui Kekurangan Carbo Diet Pertama

Itulah makanan yang harus dimakan ketika memasuki usia 40 tahun. Selain memakan makanan ini, jangan lupa untuk memenuhi keperluan air dalam badan. Sekiranya anda menghadapi masalah kesihatan, gunakan aplikasinya untuk mengetahui punca yang dialami dan tanyakan kepada doktor secara langsung melalui aplikasi tersebut, bila-bila masa dan di mana sahaja.

Rujukan:
Pencegahan. Diakses pada tahun 2020. 30 Makanan Terbaik untuk Wanita Lebih dari 40, Menurut pakar diet
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 11 Manfaat Kesihatan Salmon yang Kesan
Sedang. Diakses pada tahun 2020. 6 Manfaat Kesihatan Alpukat untuk Orang Tua yang Hebat