Ini adalah Aktiviti Fizikal di Rumah yang Boleh Dilakukan Kanak-kanak mengikut Umur

Jakarta - Adakah anda bersedia untuk percutian panjang? Namun, di tengah-tengah wabak seperti ini, lebih baik menolak keinginan untuk pergi ke tempat yang sesak untuk mengelakkan COVID-19. Tidak ada salahnya menghabiskan cuti panjang di rumah dengan keluarga, sehingga kesihatan keluarga terjaga dan juga mengeratkan hubungan emosi antara ahli keluarga.

Baca juga: Berikut adalah 4 Latihan Rumah yang Boleh Anda Cuba Bersama Anak Anda

Jangan risau anak anda akan merasa bosan semasa berada di rumah. Ibu boleh mengajak anak-anak melakukan pelbagai aktiviti fizikal yang menyeronokkan dan sesuai dengan usia anak. Ayuh, ketahui aktiviti fizikal yang dapat dilakukan oleh kanak-kanak mengikut usia mereka, di sini untuk mengisi percutian panjang di rumah!

Ini adalah Aktiviti Fizikal Yang Boleh Dilakukan Mengikut Zaman Kanak-kanak

Selain mengisi cuti panjang pada hujung minggu, aktiviti fizikal adalah aktiviti yang mempunyai banyak faedah untuk anak-anak. Aktiviti fizikal adalah sebarang aktiviti yang boleh melibatkan pergerakan badan pada kanak-kanak. Bermula dari aktiviti harian, permainan aktif yang melibatkan aktiviti fizikal, hingga bersenam.

Aktiviti fizikal yang kerap menjadikan sistem imun kanak-kanak bertambah baik, terutamanya apabila kes positif COVID-19 masih meningkat. Bukan hanya itu, aktiviti ini dapat membantu mengoptimumkan kesihatan mental anak-anak, menjaga kesihatan otak, meningkatkan kekuatan badan, dan membantu anak-anak tumbuh dan berkembang menjadi lebih baik.

Berikut adalah aktiviti fizikal yang boleh dilakukan mengikut usia kanak-kanak.

1. Umur 3–5 Tahun

Dianjurkan pada usia 3-5 tahun kanak-kanak harus mempunyai aktiviti fizikal yang mencukupi setiap hari. Aktiviti fizikal yang kerap dapat membantu anak-anak menguatkan tulang dan badan dan mengekalkan berat badan yang sihat sejak usia dini. Bukan hanya aktiviti untuk bergerak, balita memerlukan pelbagai pergerakan untuk menjadikan aktiviti ini menyeronokkan.

Pada usia ini, ibu dapat mengajak anak-anak untuk meniru pelbagai pergerakan haiwan yang disukai oleh anak-anak mereka, menari dengan lagu-lagu kegemaran mereka, atau mengajak anak-anak bermain di halaman sambil mengenali tanaman.

Baca juga: 5 Aktiviti yang Disyorkan untuk Kanak-kanak Mengisi Cuti

2. Umur 6-8 Tahun

Pada usia ini, perkembangan anak-anak lebih optimum sehingga ibu dapat mengajak anak-anak bermain balingan dan menangkap bola di halaman rumah. Bukan hanya itu, ibu juga dapat mengajak anak mereka untuk melakukan sukan ringan, seperti gimnastik atau yoga yang boleh dilakukan oleh anak-anak. Pastikan kanak-kanak melakukan gimnastik atau pergerakan yoga mengikut usia mereka untuk mengelakkan kecederaan.

3. Umur 9-11 Tahun

Pada usia ini, ibu dapat mengajak anak mereka melakukan pelbagai aktiviti fizikal dengan intensiti yang lebih tinggi daripada usia yang lain. Ibu boleh mula mengajak anak-anak mereka untuk bersenam secara teratur, misalnya dengan berjalan-jalan di rumah, bermain basikal pegun, atau melakukan tali lompat.

Itulah beberapa aktiviti fizikal yang dapat dilakukan oleh ibu di rumah bersama anak-anak mereka. Sekiranya anak tidak menyukai aktiviti sukan, ibu boleh mengajak anak untuk melakukan aktiviti di rumah. Pelbagai aktiviti rumah yang dapat dilakukan oleh anak-anak, seperti menyapu halaman, merapikan mainan, membantu ibu bapa mencuci kenderaan, hingga berkebun. Ibu boleh melakukan aktiviti ini secara rutin selama 1-3 jam setiap hari bersama anak-anak.

Baca juga: 5 sukan yang boleh diajar kepada kanak-kanak sejak mereka boleh berjalan

Yang perlu diingat, aktiviti ini akan lebih seronok jika dilakukan bersama-sama seisi keluarga. Dengan cara itu, anak-anak akan lebih teruja untuk melakukan pelbagai aktiviti fizikal. Jangan memaksa aktiviti ini jika anak mengalami keluhan kesihatan, seperti demam kelas rendah, pening, atau mual.

Segera gunakan aplikasi dan tanyakan terus kepada doktor supaya ibu dapat melakukan rawatan pertama yang tepat untuk anak. Ayuh, muat turun permohonan melalui App Store atau Google Play sekarang!

Rujukan:
Kesihatan Ibu Bapa. Diakses pada tahun 2020. Kecergasan dan Latihan untuk Kanak-kanak.
Aktif untuk Hidup. Diakses pada tahun 2020. 49 Aktiviti Fizikal yang Menyeronokkan untuk Dilakukan dengan Kanak-kanak Berumur 2 hingga 4 Tahun.
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses pada tahun 2020. Aktiviti Fizikal.
Membesarkan Anak. Diakses pada tahun 2020. Aktiviti Fizikal untuk Bayi dan Kanak-kanak: Mengapa dan Berapa Banyak.