Kenakalan Anak sebagai Remaja Kerana Kurangnya Peranan Bapa

, Jakarta - Keadaan rumah yang tidak baik sering mencetuskan kenakalan remaja. Suasana rumah yang tidak selesa ditambah dengan kurangnya perhatian ibu bapa boleh mempengaruhi minda dan badan anak yang seterusnya menentukan tingkah lakunya. Anak lelaki biasanya belajar berkelakuan daripada bapa mereka. Atas sebab ini, peranan bapa sangat penting untuk pertumbuhan fizikal dan mental anak lelaki.

Bukan hanya anak lelaki, anak perempuan juga memerlukan sosok ayah untuk merasa dilindungi. Apabila peranan bapa tidak diperoleh daripada anak, mereka mungkin bersikap nakal dan tidak terkawal.

Baca juga: 5 Tanda Remaja Ini Perlu Perhatian Lebih

Kekurangan Peranan Bapa Mencetuskan Kenakalan Remaja

Ibu bapa, terutamanya bapa, merupakan role model pertama bagi anak-anak di rumah. Selain bekerja untuk mencari nafkah, seorang ayah juga ditugaskan untuk mengajar tingkah laku yang baik dan memberikan perhatian yang memadai. Tanpa semua ini, anak mungkin menjadi introvert, tidak peduli terhadap orang lain, tidak menyedari tanggungjawab sosialnya, mementingkan diri sendiri, dan tidak peduli.

Seorang kanak-kanak juga mesti diajar nilai dan norma yang berlaku dalam masyarakat. Selain ibu, seorang ayah juga berperanan menanamkan nilai dan norma ini. Apabila seorang kanak-kanak benar-benar bersikap nakal ketika remaja, ini mungkin disebabkan oleh pengasuhan ibu bapa yang tidak betul dan kurangnya nilai dan norma yang baik.

Pada hakikatnya, ada sebab di sebalik kenakalan remaja. Malangnya, ibu bapa inilah yang menjadi pencetus utama masalah ini. Kurangnya perhatian atau kawalan ibu bapa dan kurangnya kasih sayang ibu bapa terhadap anak-anak adalah penyebab utama. Oleh itu, pastikan anak mendapat perhatian, kasih sayang, dan diajar moral yang baik dari usia muda.

Baca juga: Pubertas Remaja, Inilah Yang Harus Tahu Ibu Bapa

Bagaimana Mengatasi Kenakalan Remaja?

Pengaruh ibu bapa atau orang dewasa adalah faktor terpenting dalam mencegah kenakalan. Apabila ibu bapa atau orang dewasa lain berinteraksi dengan anak dan menunjukkan kepada mereka tingkah laku apa yang boleh diterima dan apa yang dianggap salah, kanak-kanak itu cenderung untuk bertindak dengan cara yang kurang nakal.

Sangat penting bagi seorang anak untuk mempunyai ikatan dengan ibu bapanya. Kerana dapat mempengaruhi tindakan mereka dan menunjukkan perbezaan antara yang benar dan yang salah. Walaupun anak-anak telah melakukan perbuatan kenakalan, mereka berhak untuk memperbaiki diri dan mendapat perhatian dan kasih sayang yang sangat diperlukan.

Baca juga: Ini adalah Kaedah Kuat untuk Mendisiplinkan Remaja

Bapa dan ibu, sebagai pengasuh utama kanak-kanak mempunyai peluang untuk mengubah kehidupan mereka dan menunjukkan kepada mereka bagaimana mengubah tingkah laku mereka. Sekiranya ibu dan ayah menghadapi masalah menangani kenakalan remaja, hubungi pakar psikologi di . Ahli psikologi profesional akan membantu ibu dan bapa mengenai cara menangani kenakalan remaja dengan betul. Tidak perlu bersusah payah pergi ke hospital atau klinik, lulus Ibu dan Ayah boleh menghubungi ahli psikologi bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video .

Rujukan:
Jurnal Undang-undang Jenayah dan Kriminologi. Diakses pada tahun 2020. Faktor-faktor yang Menyumbang kepada Kenakalan Remaja.