Ini adalah 3 kebaikan tomato untuk kecantikan kulit wajah anda

, Jakarta - Melakukan penjagaan kulit wajah adalah salah satu kaedah terbaik untuk menjaga kesihatan dan kecantikan keseluruhan. Tidak sedikit orang yang sanggup melakukan apa sahaja, malah mengeluarkan banyak wang untuk mendapatkan kulit wajah yang sihat dan cantik. Tetapi tahukah anda, menjaga kesihatan dan kecantikan kulit sebenarnya dapat dilakukan dengan bahan-bahan semula jadi, salah satunya adalah tomato.

Baca juga: 7 Kebaikan Menggunakan Topeng Muka Secara Berkala

Tomato termasuk dalam kumpulan buah-buahan dan telah lama terkenal dengan khasiatnya. Tidak hanya mengandungi vitamin dan mineral yang baik untuk kulit, buah-buahan juga dapat menjadikan kulit lebih bersih, lebih halus, berseri, dan sihat. Untuk menjadi jelas, pertimbangkan pelbagai faedah tomato untuk kesihatan kulit wajah di bawah!

1. Jauhkan Radikal Bebas

Dalam satu tomato, ia mengandungi banyak vitamin A, vitamin C, dan vitamin E. Buah ini, yang sering disalah anggap sebagai sayur, juga mengandungi banyak jenis mineral, seperti kalium dan garam. Tomat juga kaya dengan flavonoid yang bertindak sebagai bahan anti-radang dan likopen sebagai antioksidan. Semua kandungan dalam tomato dapat membantu melindungi tubuh, terutama kulit wajah dari radikal bebas, agar kesihatan dan kecantikan terjaga.

2. Ubat Jerawat

Buah tomato juga sering digunakan sebagai ubat jerawat. Salah satu jenis gangguan kulit yang paling biasa adalah penampilan jerawat. Tomato sering digunakan atau dijadikan masker untuk mengatasi masalah yang timbul pada kulit wajah.

Tomato mengandungi asid salisilat yang terkenal sebagai ubat jerawat semula jadi. Selain itu, kandungan asam pada tomato juga dapat menyerap minyak yang berlebihan, sehingga jerawat tidak mudah muncul.

3. Anti-penuaan

Membuat topeng tomato atau memakannya secara langsung dapat mencegah penuaan awal kulit wajah. Kerana banyak mengandungi sebatian yang baik untuk tubuh, tomato adalah salah satu jawapan untuk melambatkan penuaan kulit. Penggunaan tomato sebagai rawatan wajah juga dapat menjadikan kulit lebih lembut dan bercahaya.

Baca juga: 3 Topeng Muka Asli untuk Kulit yang Cerah

Cara Mudah Membuat Topeng Tomato untuk Kulit Muka

Sekiranya anda melakukan banyak aktiviti di luar rumah, terutama di bawah sinar matahari langsung, maka rawatan wajah menggunakan topeng tomato sangat digalakkan. Kandungan lycopene dalam tomato dapat membantu kulit menyerap lebih banyak oksigen, dan dapat melindungi kulit dari sinar UV yang berbahaya.

Selain kaya dengan faedah, membuat topeng tomat juga cukup mudah. Anda hanya perlu tumbuk sebiji tomato, kemudian campurkan dengan madu atau yogurt. Selepas itu, sapukan campuran di wajah anda dan biarkan selama kira-kira 5 minit.

Setelah topeng tomato terasa kering, bilas wajah anda dengan air suam dan tepuk kulit dengan lembut menggunakan tuala. Oleh kerana ia semula jadi, topeng tomato semestinya cukup selamat untuk digunakan. Namun, berhati-hati dan perhatikan sama ada terdapat reaksi yang ditunjukkan oleh kulit kerana penggunaannya.

Selain membuat topeng, manfaat tomato yang sihat juga dapat diperoleh dengan memakannya secara langsung. Tomato juga sering dimasak dengan bahan makanan lain, sehingga dapat mengoptimumkan manfaatnya untuk kesihatan tubuh, termasuk kesihatan kulit wajah.

Baca juga: Topeng yang Disyorkan untuk Lelaki

Selain rawatan dengan topeng tomat, kecantikan kulit juga dapat dicapai dengan menjaga kesihatan tubuh secara keseluruhan. Pastikan untuk sentiasa menjaga tubuh yang sihat dengan menjalani gaya hidup yang sihat, bersenam, dan mengambil vitamin atau makanan tambahan. Lebih mudah membeli makanan tambahan atau produk kesihatan lain dalam aplikasi . Dengan perkhidmatan penghantaran, pesanan akan dihantar ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!