Inilah Ujian untuk Mendiagnosis Gangguan Keperibadian Paranoid

, Jakarta - Gangguan keperibadian paranoid adalah gangguan yang dicirikan oleh ketidakpercayaan dan kecurigaan orang lain yang tidak wajar yang melibatkan menafsirkan motif mereka sebagai jahat.

Diagnosis untuk gangguan keperibadian paranoid berdasarkan kriteria klinikal. Manakala rawatan dilakukan melalui terapi tingkah laku kognitif. Seperti apa ujian untuk diagnosis gangguan keperibadian paranoid? Lebih banyak lagi ada di sini!

Ujian Diagnostik Gangguan Keperibadian Paranoid

Pakar perubatan akan bertanya mengenai gejala dan sejarah perubatan anda. Doktor juga akan melakukan penilaian fizikal untuk mencari keadaan perubatan lain yang mungkin anda alami. Proses ini akan melibatkan psikiatri, psikologi, atau profesional kesihatan mental yang lain untuk ujian selanjutnya.

Profesional kesihatan mental akan melakukan penilaian yang komprehensif. Mereka mungkin bertanya tentang masa kecil, sekolah, pekerjaan, dan hubungan anda dalam hidup anda.

Baca juga: Adakah benar bahawa wanita lebih terdedah kepada gangguan disosiatif?

Mereka juga mungkin bertanya kepada anda bagaimana anda akan bertindak balas terhadap situasi tertentu. Ini untuk mengukur bagaimana anda mungkin bertindak balas terhadap situasi. Pakar kesihatan mental kemudian akan membuat diagnosis dan membuat rancangan rawatan.

Untuk diagnosis gangguan keperibadian paranoid, seseorang biasanya akan melihat apakah dia mengalami atau merasakan:

1. Ketidakpercayaan dan kecurigaan yang berterusan terhadap orang lain

2. Menahan dendam untuk peristiwa yang tidak menyenangkan

3. Memikirkan bahawa watak atau reputasinya telah diserang dan bersedia untuk menyerang balas

4. Kecurigaan berulang dan tidak boleh dipercayai, contohnya pasangan itu tidak setia

5. Di samping itu, gejala harus bermula pada awal dewasa.

Oleh kerana kepercayaan adalah faktor penting dalam psikoterapi, rawatan adalah satu cabaran kerana orang dengan gangguan keperibadian paranoid mempunyai rasa tidak percaya yang kuat terhadap orang lain. Akibatnya, banyak orang dengan gangguan ini tidak mengikuti rancangan rawatan sebagaimana mestinya.

Baca juga: 5 Jenis Terapi yang Digunakan untuk Mengubati Gangguan Keperibadian

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai diagnosis gangguan keperibadian paranoid, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik. Caranya, muat turun sahaja permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Rawatan Gangguan Keperibadian Paranoid

Sebilangan besar orang dengan gangguan keperibadian paranoid mengalami kesukaran untuk menerima rawatan. Seseorang yang mengalami gangguan ini tidak melihat gejala mereka sebagai gangguan klinikal.

Sekiranya orang-orang dengan gangguan ini bersedia menerima rawatan, terapi bicara atau psikoterapi sangat membantu. Kaedah ini akan memberikan faedah berikut:

1. Bantu belajar bagaimana menangani gangguan tersebut.

2. Belajar bagaimana berkomunikasi dengan orang lain dalam situasi sosial.

3. Membantu mengurangkan perasaan paranoia.

Pengambilan ubat juga dapat membantu, terutamanya jika orang yang mengalami gangguan keperibadian paranoid mempunyai keadaan lain yang berkaitan seperti kemurungan atau gangguan kecemasan. Rawatan yang disediakan merangkumi:

1. Antidepresan.

2. Benzodiazepin.

3. Antipsikotik.

Menggabungkan ubat dengan terapi bicara atau psikoterapi boleh menjadi sangat berjaya. Bagaimana rawatan gangguan keperibadian paranoid berkembang bergantung pada bagaimana disiplin individu menjalani rawatan.

Orang dengan gangguan keperibadian paranoid yang menjalani rawatan intensif dapat menjaga pekerjaan mereka dan menjaga hubungan yang sihat. Namun, mereka mesti meneruskan rawatan sepanjang hidup, kerana tidak ada penawar untuk gangguan keperibadian paranoid ini sepenuhnya.

Baca juga: Takut ditinggalkan, gejala gangguan keperibadian bergantung

Punca gangguan keperibadian paranoid tidak diketahui. Walau bagaimanapun, penyelidik percaya bahawa gabungan faktor biologi dan persekitaran boleh menyebabkan gangguan keperibadian paranoid. Gangguan ini lebih kerap berlaku pada keluarga yang mempunyai sejarah skizofrenia dan gangguan khayalan. Trauma pada awal kanak-kanak boleh menjadi faktor pencetus.

Rujukan:
Versi Profesional Manual MSD. Diakses pada tahun 2020. Gangguan Personaliti Paranoid (PPD)
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Gangguan Keperibadian Paranoid
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Gangguan Keperibadian Paranoid