Boleh menyerang kanak-kanak, ini adalah cara mencegah kudis

Jakarta - Sekiranya keadaan gatal muncul pada kulit anak, ibu tidak boleh memandang rendah masalah ini. Tidak ada yang salah dengan memperhatikan keadaan gatal pada kulit yang dialami oleh anak-anak. Sekiranya gatal yang dialami oleh kulit anak disertai lepuh pada kulit, anda harus segera membawa anak ke doktor. Ini boleh menjadi gejala kudis.

Kudis adalah penyakit kulit yang disebabkan oleh Tungau sarcoptes scabiei . Penyakit kudis boleh menyerang sesiapa sahaja, termasuk kanak-kanak. Tidak ada salahnya untuk mengelakkan beberapa faktor yang boleh meningkatkan risiko kanak-kanak mengalami kudis.

Baca juga: Hati-hati dengan Tungau Yang Menyebabkan Kudis dan Kulit Gatal

Elakkan Punca Kudis pada Kanak-kanak

Tungau sarcoptes scabiei adalah sejenis tungau yang sangat kecil dan tidak dapat dilihat dengan mata kasar. Biasanya, dari permukaan kulit, tungau memasuki lapisan kulit untuk membiak pada kulit manusia. Keadaan ini menyebabkan gatal.

Kudis adalah penyakit kulit yang mudah menular. Tungau yang menyebabkan kudis dapat disebarkan dengan mudah apabila orang yang sihat bersentuhan langsung dengan kulit dengan kudis, tidur bersama atau menggunakan peralatan peribadi seperti tuala atau pakaian dengan seseorang yang terkena kudis.

Ibu harus memperhatikan persekitaran tempat kanak-kanak bermain untuk mencegah penularan penyakit kudis. Berikut adalah cara untuk mencegah kudis pada kanak-kanak:

1. Basuh Barangan Kanak-kanak dengan bersih

Jangan lupa menjaga kebersihan barang-barang anak-anak supaya anak-anak terhindar dari penyakit kudis. Kami mengesyorkan agar anda mencuci barang-barang kanak-kanak yang dikongsi dengan orang lain, seperti sprei. Jangan biarkan kanak-kanak berkongsi tuala dengan orang lain, terutama yang menghidap kudis. Mencuci barang-barang kanak-kanak menggunakan air panas dapat menghilangkan tungau yang menyebabkan kudis.

2. Jaga Kebersihan Mainan Kanak-kanak

Ibu harus menjaga kebersihan persekitaran di mana anak-anak bermain atau melakukan aktiviti. Serpihan kulit mati yang mempunyai kudis dapat menyebarkan tungau yang menyebabkan kudis. Pastikan ibu sering menyapu atau membersihkan lantai menggunakan pembersih lantai.

3. Jaga Kebersihan Haiwan Peliharaan

Sekiranya anda mempunyai haiwan kesayangan, anda harus memperhatikan kebersihan haiwan dan juga kandang haiwan. Penyakit kudis dapat menular melalui haiwan dan tidak melewatkan masa untuk memvaksinasi haiwan peliharaan sehingga kesihatannya terjaga.

Baca juga: 4 Gejala Kudis yang Perlu Diperhatikan

Ketahui Gejala Kudis pada Kanak-kanak

Kotoran, air liur, dan telur yang dihasilkan oleh tungau yang menyebabkan kudis boleh menyebabkan gejala kudis pada kanak-kanak, seperti gatal yang agak parah dan bertambah buruk pada waktu malam. Biasanya, apabila gatal kelihatan tergores menyebabkan kegatalan dan luka.

Benjolan seperti lepuh pada kulit muncul pada kulit kanak-kanak dengan kudis. Benjolan yang muncul disebabkan oleh kutu atau tungau yang bersembunyi di bawah kulit. Ruam dan kemerahan pada kulit juga merupakan gejala kudis.

Doktor melakukan biopsi pada kanak-kanak untuk menentukan punca gejala yang muncul. Kudis pada kanak-kanak dapat dirawat dengan menggunakan ubat penurun gatal atau antibiotik untuk merawat jangkitan yang muncul. Anda harus segera memeriksa kesihatan kulit anda jika anda mengalami beberapa gejala kudis anak di hospital terdekat.

Rawatan kudis memerlukan masa yang lama, ibu bapa harus tetap sabar semasa tempoh penyembuhan kudis pada anak-anak. Tidak ada salahnya memberi sokongan kepada anak-anak sehingga anak-anak sentiasa bersemangat dan tidak memberi kesan psikologi kepada anak-anak.

Baca juga: Buat Gatal, Inilah Cara Mengubati Kudis