Pertimbangan ketika bersenam di gim semasa pandemik

"Ketika pusat kecergasan atau gimnasium dibuka semula, ramai di antara kita tertanya-tanya adakah selamat atau bijak untuk kembali bersenam di tempat-tempat ini? Bagi anda yang masih ingin bersenam di gim, ada beberapa perkara penting yang perlu dipertimbangkan, untuk mengelakkan penularan virus korona. "

, Jakarta - Blok halaman COVID-19 berterusan hingga ke hari ini. Salah satu cara untuk meningkatkan sistem imun untuk menghindari virus korona adalah dengan melakukan senaman secara teratur.

Tidak sedikit orang yang memilih untuk bersenam di pusat kecergasan seperti Gim semasa wabak. Berolahraga secara teratur memang dapat digunakan sebagai cara untuk meningkatkan sistem kekebalan tubuh agar lebih prima.

Bersenam secara teratur akan menghasilkan badan yang lebih kuat untuk menangani jangkitan virus. Namun, bagaimana anda boleh bersukan Gim berlaku dengan selamat walaupun wabak itu masih berterusan? Sudah tentu, ada beberapa perkara yang perlu anda perhatikan. Ini adalah ulasan.

Baca juga: Ini adalah sukan yang selamat untuk dilakukan semasa Wabak Corona

Petua untuk Latihan Selamat di Gim semasa Pandemik

Ada banyak perkara yang dapat dipertimbangkan jika anda ingin bersenam di Indonesia Gim semasa wabak. Berikut adalah beberapa petua selamat yang perlu diketahui, iaitu:

1. Perhatikan cara membuat tempahan

Ketahui jika Gim memerlukan tempahan dalam talian atau mempunyai sistem daftar masuk. Sekiranya ada, gunakan tempahan ini jika boleh. Tujuannya adalah untuk mengelakkan barisan atau orang ramai semasa membuat tempahan.

Kemudian, sahkan semula untuk datang ke Gim pada tarikh yang dikehendaki. Tujuannya adalah agar anda tidak bertemu orang ramai dalam perjalanan ke atau semasa bersenam di Gim.

2. Elakkan Waktu Rush

Bila biasanya tempat Gim yang biasa anda kunjungi ramai pada waktu-waktu tertentu, cuba pilih waktu lain. Contohnya, pada waktu sibuk Gim sekitar jam 7-8 pagi, anda dapat mencari masa lain untuk mengelakkan orang ramai.

3. Pakai Topeng

Terus memakai topeng semasa berada di gimnasium dan jarakkan jarak sekurang-kurangnya dua meter dari orang-orang di sekitar anda. Perkara yang perlu digarisbawahi, beberapa pakar berpendapat bahawa memakai topeng ketika melakukan aktiviti fizikal yang berat, dapat menyekat aliran udara dan meningkatkan degupan jantung dengan cepat. Ini boleh menjadikan badan cepat letih hingga sukar bernafas.

Oleh itu, cuba tanya doktor anda mengenai keadaan ini. Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan . Tidak perlu meninggalkan rumah, anda boleh menghubungi doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja. Praktikal, bukan?

4. Perhatikan Kebersihan Alat

"Cuci, semburkan, tunggu, lap, ulangi. " Itulah nasihat yang diberikan oleh salah seorang pemilik Urban Body Fitness di Amerika Syarikat. Pakar bersetuju bahawa anda perlu membasmi kuman dan permukaan yang sering anda sentuh semasa dalam perjalanan Gim.

Selain itu, Gim mesti juga diisi dengan botol semburan yang mengandungi disinfektan yang memenuhi piawaian terhadap virus korona. Lain daripada itu, Gim juga mesti menyediakan kain atau tisu yang bersih untuk membersihkan permukaan peralatan sukan.

5. Bawa Botol Air Sendiri

Bawa botol air peribadi, atau elakkan botol atau gelas yang disediakan di Gim. Sekiranya anda memerlukan tikar untuk meregangkan, jangan lupa membawa alat tersebut.

6. Perhatikan perkara lain

Sebagai tambahan kepada lima perkara di atas, agar sukan dapat Gim berlangsung dengan selamat, perhatikan perkara di bawah:

  • Ketahui peraturan mengenai penggunaan bilik mandi atau bilik persalinan.
  • Basuh tangan atau gunakan pembersih tangan sebelum dan selepas bersenam.
  • Hadkan aktiviti intensiti tinggi semasa di dalam rumah.
  • Elakkan memberi anak yang tinggi atau memukul siku dengan orang lain.
  • Jangan datang ke Gim apabila anda merasakan badan anda tidak cergas.

Itulah beberapa perkara yang perlu anda perhatikan sebelum memutuskan untuk bersenam Gim di tengah-tengah wabak COVID-19.

Baca juga: 6 Pilihan Sukan Semasa Jarak Sosial

Bersenam di Rumah Tinggal Lebih Selamat

Senaman memang boleh digunakan sebagai cara pasti untuk meningkatkan sistem imun. Walau bagaimanapun, senaman tidak selalu harus dilakukan di Gim. Anda masih boleh mendapatkan faedah bersenam walaupun anda melakukannya di rumah, walaupun tanpa peralatan sukan.

Sukan di Gim tidak mengapa di tengah-tengah wabak COVID-19, selagi tempat itu Gim cukup bersih, dan melaksanakan semua peraturan atau protokol kesihatan untuk mencegah penularan virus korona.

Namun, ingatlah bahawa di tengah-tengah wabak ini kita tidak disarankan untuk pergi ke tempat-tempat yang sesak, kecuali jika ada keperluan mendesak. Baiklah, tempat awam ini juga disertakan Gim atau gimnasium.

Ingat, senaman boleh dilakukan di mana sahaja. Contohnya, jika anda tinggi di kompleks perumahan, anda boleh berjoging pagi di sekitar kompleks setiap pagi. Di samping itu, anda juga boleh bersenam di dalam atau di halaman rumah anda. Contohnya, yoga ponteng, push up, atau sukan lain.

Perkara yang perlu diingat, jika anda ingin bersenam di luar (seperti taman bandar atau trek joging), penting untuk menjauhkan diri dari orang ramai dan mengikuti protokol kesihatan.

Menurut pakar di Harvard T.H. Sekolah Kesihatan Awam Chan, bersenam di luar lebih selamat daripada gim semasa pandemik COVID-19. Bersenam di luar adalah pilihan yang lebih selamat daripada bersenam di gim, menurut I-Min Lee, profesor di Jabatan Epidemiologi di Harvard T.H. Sekolah Kesihatan Awam Chan.

Baca juga: 6 Latihan gaya Gim yang Boleh Dilakukan di Rumah

Dia mengatakan kemungkinan besar virus itu merebak di udara. Namun, Lee mengatakan mereka yang bersenam di luar rumah harus tetap mematuhi garis panduan keselamatan seperti memakai topeng, menjauhkan diri dari orang lain dan kerap mencuci tangan.

Lee mempunyai beberapa cadangan untuk mereka yang memilih untuk bersenam di dalam rumah seperti gimnasium. Dia berkata, cubalah mengetahui keadaannya dengan baik Gim yang. Sebagai contoh mengetahui seberapa kerap kawasan latihan dibersihkan, berapa banyak pembasmi kuman yang disediakan, atau sama ada peserta memakai topeng atau tidak.

Kesimpulannya, walaupun sukan di Gim Tidak apa-apa melakukannya di tengah wabak penyakit, tetapi bersenam di luar rumah atau di rumah jauh lebih selamat.

Rujukan:
Harvard T.H. Sekolah Kesihatan Awam Chan. Diakses pada tahun 2021. Latihan di luar lebih selamat daripada gim semasa pandemik COVID-19
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Keselamatan COVID-19: Petua untuk restoran, salun dan gimnasium
Dunia Pelari. Diakses pada tahun 2021. Cara Tetap Selamat ketika anda kembali ke Gim
New York Times. Diakses pada tahun 2021. Adakah Selamat Kembali ke Gim?