6 Petua Mengekalkan Daya Tahan Tubuh pada Musim Peralihan

, Jakarta - Musim peralihan selalu identik dengan kehadiran pelbagai penyakit. Sebut saja demam denggi, demam kepialu, cirit-birit, dan selesema adalah penyakit yang sering terjadi pada pergantian musim ini. Apabila memasuki perubahan musim, cuaca menjadi tidak menentu. Pada waktu siang matahari boleh terik, maka hujan tiba-tiba turun dengan lebat pada waktu petang atau petang. Belum lagi intensiti angin yang akan bertiup lebih kuat daripada biasa.

Hasilnya, badan mesti mempunyai daya tahan yang optimum. Sekiranya tidak, badan mengalami kesukaran untuk menyesuaikan diri dengan perubahan cuaca. Anda mudah dijangkiti penyakit. Inilah petua untuk mengekalkan daya tahan semasa musim peralihan.

Baca juga: Penyakit yang biasanya muncul semasa peralihan

Makan Makanan Berkhasiat

Pahlawan sistem imun kita memerlukan makanan yang baik untuk melawan penyakit. Oleh itu, makan makanan berkhasiat yang seimbang akan sangat membantu.

Lancarkan Sekolah Perubatan Harvard , para saintis juga telah lama mengakui bahawa orang yang hidup dalam kemiskinan dan kekurangan zat makanan lebih rentan terhadap penyakit berjangkit. Mulai sekarang, anda mesti makan banyak sayur dan buah, dan mengelakkan makanan segera atau tinggi lemak.

Jangan lupa minum secukupnya

Selain makan makanan berkhasiat, anda juga harus menjaga pengambilan cecair harian anda. Jangan biarkan anda kekurangan cairan, kerana akan membuat tubuh mudah mengalami dehidrasi. Terus minum sebanyak lapan gelas setiap hari. Kurangkan pengambilan minuman ringan, tinggi gula, atau kafein, kerana perut anda akan mudah kembung.

Cukup tidur

mengikut Kesihatan Harvard Salah satu cara yang paling tepat untuk menjaga kesihatan badan adalah dengan tidur yang cukup. Ini bermakna anda harus tidur selama 7 hingga 9 jam setiap malam. Semasa anda tidur, badan anda akan menggunakan masa itu untuk melakukan pemulihan kritikal dan memperbaiki fungsi penting, termasuk sistem imun.

Penyelidikan juga mendapati bahawa seseorang yang tidak cukup tidur untuk satu malam dapat mengurangkan kekebalan mereka hingga 70 persen.

Baca juga: 5 Tanda Kekurangan Tidur Yang Perlu Anda Ketahui

Urus Tekanan dengan Baik

Tekanan juga boleh memberi perbezaan besar kepada sistem kekebalan tubuh, terutama ketika ada kejadian yang membimbangkan atau tidak menentu yang berlaku di dunia di sekitar anda. Cuba lakukan perkara yang menenangkan anda, seperti membaca, meditasi, yoga, mendengar muzik, makan makanan yang anda suka, menonton filem, bermain dengan haiwan peliharaan atau bersantai dengan pasangan anda.

Sekiranya kaedah sebelumnya tidak membantu, mungkin anda memerlukan bantuan ahli psikologi di . Cuba gunakan telefon pintar anda dan hubungi ahli psikologi melalui ciri sembang di . Anda boleh menghubungi ahli psikologi untuk membantu mengurangkan tekanan.

Sukan

Senaman juga dapat mengekalkan fungsi badan dengan baik. Ini kerana senaman mengurangkan keradangan dan menyokong sel yang melawan jangkitan. Sekiranya anda bekerja dari rumah, terdapat banyak cara untuk tetap berpeluh.

Cuba lakukan gerakan seperti burpees, lunges, push-up, dan banyak lagi untuk senaman badan yang cepat tanpa peralatan. Sebagai bonus tambahan, endorfin dari senaman juga mengurangkan tekanan.

Jaga Kebersihan Diri dan Alam Sekitar

Anda juga berkewajiban menjaga kebersihan diri dan persekitaran di sekitar anda untuk menguatkan sistem imun. Anda boleh menggunakannya dengan kerap mencuci tangan dengan sabun selama 20 saat, dan membersihkan kawasan tempat anda tinggal.

Sekiranya masih ada sampah yang menumpuk di selokan, bersihkan segera. Jangan lupa mengikat semua tong sampah dengan rapat dan menutup takungan air agar tidak menjadi sarang nyamuk. Tempat yang kotor akan menjadi rumah bagi haiwan yang membawa virus dan bakteria. Ini tentu menjadikan anda mudah diserang penyakit.

Baca juga: Mana yang lebih baik, basuh tangan anda atau gunakan pembersih tangan?

Itulah beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mengekalkan sistem imun anda di pertengahan musim peralihan ini. Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai kesihatan, jangan ragu untuk menghubungi doktor di aplikasi , ya!

Rujukan:
Orang dalam. Diakses pada tahun 2020. Cara Meningkatkan Sistem Imun Anda.
Kesihatan Harvard. Diakses pada tahun 2020. Cara Meningkatkan Sistem Imun Anda.