5 Jenis Ikan Betta Cantik

"Ikan Betta dengan bentuknya yang indah sering menjadi pilihan kebanyakan orang untuk tinggal di rumah, terutama jika mereka tidak mempunyai ruang yang cukup besar. Terdapat banyak jenis ikan betta dengan bentuk yang indah untuk dilihat. "

, Jakarta - Ikan betta boleh menjadi salah satu haiwan peliharaan yang boleh anda pilih untuk mengisi masa lapang semasa wabak ini. Haiwan dengan bentuk yang tidak sedap dipandang ini tentu dapat meningkatkan mood, sehingga mereka teruja untuk aktif di rumah semasa wabak ini. Nah, mungkin anda perlu mengetahui beberapa jenis ikan betta berbentuk cantik yang boleh disimpan.

Beberapa Jenis Ikan Betta dengan Bentuk Cantik

Bettas adalah salah satu ikan yang paling popular dan telah dibiakkan secara selektif selama bertahun-tahun untuk membuat pelbagai jenis ikan. Walaupun pada dasarnya sama, terdapat banyak variasi yang dihasilkan dari pembiakan ini, sehingga penampilannya dapat berbeza antara satu sama lain.

Baca juga: Ketahui 6 Jenis Ikan Betta yang Sesuai untuk Dijaga di Rumah

Terdapat banyak jenis, corak dan warna sirip yang sangat berbeza akibat pembiakan ini. Dipercayai terdapat sekitar 73 jenis ikan betta dengan bentuk yang berbeza. Nah, anda perlu mengetahui beberapa jenis ikan betta dengan bentuk yang cantik yang boleh menjadi pilihan untuk memelihara. Berikut adalah beberapa cadangan:

1. Separuh Bulan

Ikan betta pertama dengan bentuk badan yang cantik adalah separuh bulan. Sirip ekor ikan ini menyerupai bulan setengah dengan ciri khas 180 darjah, menyerupai huruf D. Sirip punggung dan ekor juga lebih besar daripada rata-rata betta. Walaupun begitu, ikan betta jenis ini cenderung menyebabkan masalah kerosakan ekor.

2. Plak

Jenis ikan betta lain yang sesuai disimpan adalah plak. Ikan jenis ini mempunyai ekor pendek yang bentuknya lebih dekat dengan yang terdapat di alam liar. Dengan pembiakan selektif, terdapat dua jenis plak hari ini, bulan sabit dan ekor mahkota. Bulan sabit jenis ini seperti bulan setengah. Kemudian, jenis ekor mahkota mempunyai jari memanjang menyerupai mahkota tetap dengan ekor pendek.

Baca juga: Trend Memelihara Ikan Betta, Ketahui Cara Yang Betul untuk Menjaganya

3. Butiran sekop

Ikan betta spadetail atau ekor spade juga boleh menjadi pilihan untuk memelihara. Ikan ini mempunyai ekor bulat menyerupai sekop pada kad bermain. Ekor sekop ini harus disebarkan secara merata di kedua-dua belah ekor, jika tidak, ia boleh masuk ke jenis ikan betta yang lain.

Sekiranya betta anda tidak kelihatan baik, anda boleh meminta doktor haiwan secara langsung dari untuk mendapatkan jalan penyelesaian. Dengan muat turun permohonan , anda boleh berinteraksi secara langsung dengan doktor haiwan melalui ciri-ciri tersebut Berbual atau Panggilan Suara / Video dalam telefon pintar awak!

4. Rama-rama

Sekiranya anda lebih suka warna daripada bentuk, mungkin jenis corak rama-rama boleh menjadi pilihan. Ikan betta ini mempunyai satu warna pada badan yang memanjang hingga ke dasar sirip. Warna kemudian berhenti dalam garis yang jelas dan sirip lain pucat atau lut. Pembahagian warna di sirip terbahagi kepada dua tepat di tengah, jadi nampaknya terdapat dua warna yang berbeza pada badan.

Baca juga: Jenis Makanan Ikan Betta untuk Sirip Cantik

5. Pelbagai warna

Jenis corak warna pada ikan betta lain adalah pelbagai warna atau berwarna-warni. Ini dapat menggambarkan jika ikan ini mempunyai tiga atau lebih warna pada tubuhnya dan tidak sama dengan jenis corak lain. Pada hakikatnya, jika badan ikan betta lebih daripada tiga, maka haiwan itu termasuk dalam kategori pelbagai warna.

Itu adalah beberapa jenis ikan betta dengan bentuk cantik yang boleh anda simpan di rumah. Dengan haiwan peliharaan di rumah, tentunya anda dapat merasa lebih tenang dan mengurangkan keletihan kerana pekerjaan yang pernah terjadi pada masa lalu Bekerja dari rumah ini. Pastikan memberi makan secara berkala dan bersihkan habitatnya kerana haiwan ini cukup sensitif.

Rujukan:
Ini Masalah Ikan. Diakses pada tahun 2021. 37 Jenis Ikan Betta: Keturunan, Corak, Warna & Ekor.