Langkah Rawatan Kanser Kolorektal

, Jakarta - Menjaga kesihatan usus sangat penting kerana organ ini berperanan penting dalam sistem pencernaan. Sekiranya anda mengalami sakit perut, anda tidak boleh mengabaikannya. Selain usus buntu, masalah usus lain yang harus anda perhatikan adalah barah usus besar atau barah kolorektal. Jangan tunggu sehingga barah semakin teruk. Lakukan pemeriksaan segera untuk mengesan barah kolorektal lebih awal, sehingga rawatan dapat dilakukan dengan segera untuk mencegah penyebaran barah. Ayuh, ketahui rawatan yang boleh dilakukan untuk merawat barah kolorektal di sini.

Baca juga: Faktor Risiko Seseorang Boleh Menghidap Kanser Kolorektal

Mengenal Kanser Kolorektal

Kanser kolorektal adalah sejenis barah yang tumbuh dan menyerang usus besar (usus besar). Bukan hanya di usus besar, barah ini juga dapat menyerang bahagian bawah usus besar yang bersambung dengan dubur (rektum). Itulah sebabnya barah ini juga dapat disebut barah usus besar atau barah rektum bergantung pada lokasi barah tersebut.

Sebilangan besar barah kolorektal bermula dengan pembentukan polip usus atau tisu yang tumbuh di dinding dalaman kolon atau rektum. Namun, tidak semua polip akan berkembang menjadi barah kolorektal. Kemungkinan polip berkembang menjadi barah bergantung kepada jenis polip itu sendiri. Terdapat dua jenis polip yang boleh terbentuk di usus besar, iaitu:

  • Polip adenomik. Ini adalah jenis polip yang boleh berubah menjadi barah. Itulah sebabnya adenoma juga disebut keadaan pra-barah.

  • Polip hiperplastik. Jenis polip ini lebih biasa dan biasanya tidak berubah menjadi barah.

Selain jenis polip, ada beberapa faktor lain yang juga dapat mencetuskan perubahan polip menjadi barah kolorektal, iaitu ukuran polip yang lebih besar dari 1 sentimeter, terdapat lebih dari 2 polip di usus besar atau rektum , dan kehadiran displasia (sel tidak normal) setelah polip dikeluarkan.

Baca juga: Perlu diketahui, ini adalah gejala barah kolorektal

Rawatan untuk Kanser Kolorektal

Semakin cepat barah kolorektal dikesan dan dirawat, semakin tinggi harapan pesakit untuk menyembuhkan. Namun, jika barah dikesan terlambat dan telah berkembang pada tahap lanjut, langkah-langkah rawatan akan diambil untuk mencegah penyebaran barah serta melegakan gejala yang dialami oleh penghidapnya.

Sama seperti rawatan barah pada umumnya, rawatan barah kolorektal juga merangkumi pembedahan, kemoterapi, dan radioterapi. Walau bagaimanapun, gabungan ketiga-tiga langkah rawatan bergantung pada keadaan kesihatan pesakit dan tahap penyebaran barah.

1. Operasi

Prosedur perubatan ini adalah rawatan utama untuk barah kolorektal. Pertama sekali, doktor akan melakukan reseksi, iaitu memotong bahagian usus besar atau rektum yang ditumbuhi barah. Selain itu, tisu dan kelenjar getah bening di sekitar bahagian usus yang terkena barah juga akan dikeluarkan. Selanjutnya akan dilanjutkan dengan langkah anastomosis, yang merupakan sambungan setiap hujung saluran gastrointestinal yang dipotong dengan jahitan.

Walau bagaimanapun, dalam kes barah di mana hanya beberapa bahagian yang sihat, anastomosis sukar. Jadi, untuk mengatasi keadaan ini, kolostomi biasanya akan dilakukan, iaitu membuat lubang (stoma) di dinding perut. Stoma dibuat disambungkan ke hujung usus yang telah dipotong, tujuannya adalah untuk membuang kotoran melalui dinding perut. Kotoran yang keluar akan dimasukkan ke dalam beg yang melekat di bahagian luar dinding perut.

2. Kemoterapi dan Radioterapi

Kedua-dua terapi bertujuan untuk membunuh sel barah dan menghentikan percambahannya. Kemoterapi boleh diberikan dalam bentuk tablet (mis capecitabine atau menyuntik ( 5-fluorouracil, irinotecan, oxaliplatin ). Sementara radioterapi adalah terapi yang menggunakan sinar radiasi berkuasa tinggi yang dapat diberikan secara luaran atau dalaman, dengan memasukkan kateter atau wayar yang mengandung radiasi ke kawasan tubuh yang terkena barah.

Kemoterapi dan radioterapi juga biasanya dilakukan sebagai terapi sebelum atau selepas pembedahan. Ketika dilakukan sebelum pembedahan, tujuannya adalah mengecilkan tumor agar lebih mudah dikeluarkan. Walaupun kemoterapi dan radioterapi dilakukan selepas pembedahan, bertujuan untuk membunuh sisa-sisa sel barah yang telah merebak ke kawasan lain.

Baca juga: Adakah Selamat Mengubati Kanser dengan Perubatan Nuklear?

Nah, itulah langkah rawatan yang akan diambil untuk merawat barah kolorektal. Sekiranya anda mengalami simptom yang mencurigakan di perut anda, anda harus segera berjumpa doktor atau cuba bercakap dengan doktor di . Melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual , anda boleh bercakap dan meminta nasihat kesihatan dari doktor yang dipercayai kapan saja dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini (Diakses pada tahun 2019). Kanser kolorektal: Gejala, rawatan, faktor risiko, dan penyebabnya.
Klinik Mayo (Diakses pada tahun 2019). Kanser usus besar - Gejala dan penyebabnya.