Ketawa banyak boleh membuat anda kelihatan lebih muda

, Jakarta - Melihat muda adalah impian hampir semua orang. Cara mendapatkan wajah awet muda harus memperhatikan diet dan mewujudkan gaya hidup sihat. Bukan hanya dari faktor pengambilan makanan atau rehat yang mencukupi, ketawa juga dapat membuat anda kelihatan muda, anda tahu!

Baca juga: Selamat tinggal Kemurungan

Ramai yang mengatakan bahawa senyuman dan tawa adalah rias wajah semula jadi yang menjadikan seseorang kelihatan lebih menarik dan ceria. Senyum dan ketawa juga merupakan salah satu faktor penting yang boleh dilakukan untuk mendapatkan wajah awet muda. Selain mudah dilakukan dengan selalu tersenyum pada orang di sekitar anda, anda juga dapat meningkatkan mood awak sendiri.

Ketawa dan Senyum Buat Diri Anda Tenang

Ketawa adalah salah satu cara untuk menjadikan badan anda santai dan tenang. Semasa kita ketawa, badan akan mengurangkan hormon tekanan yang dihasilkan oleh badan. Apabila anda ketawa dengan gembira, sangat berguna untuk mengurangkan tekanan yang anda rasakan, sehingga meningkatkan mood positif dan endorfin yang dihasilkan oleh tubuh mempunyai kualiti yang lebih baik.

Pengurangan tekanan dan kemurungan yang anda rasakan pasti akan memberi kesan kepada kesihatan kulit. Oleh itu, apabila anda gembira, ia boleh menjejaskan kesihatan kulit anda dan juga akan terjaga.

Ketawa dan Senyuman Menjadikan Wajah Anda Lebih Muda

Tubuh anda bukan sahaja menghasilkan hormon gembira ketika anda ketawa atau tersenyum, tersenyum dan ketawa membuat wajah anda kelihatan lebih muda daripada ketika anda memakai wajah yang muram atau sedih. Beberapa penyelidikan mendapati bahawa wajah sedih dianggap menjadikan wajah kelihatan lebih tua daripada usia sebenarnya.

Dilaporkan dari Psikologi Hari Ini Selain lebih muda, tersenyum dan ketawa juga membuat orang kelihatan lebih kurus daripada orang dengan wajah sedih atau muram. Selain mempunyai fungsi untuk membuat diri anda tenang dan santai, banyak senyuman dan ketawa akan membuat anda kelihatan lebih muda dari usia sebenar anda. Sudah tentu anda juga mendapat lebih ramai rakan kerana wajah kelihatan ceria dan menarik.

Menurut laman laman web The Huffington Post Sekiranya anda lebih banyak tersenyum, ini bermakna kebahagiaan anda juga akan meningkat. Keadaan ini tentunya mengurangkan risiko kematian mendadak sebanyak 35 peratus. Oleh itu, tidak ada salahnya untuk selalu menyebarkan senyuman kepada orang di sekitar anda!

Baca juga: Berasa gembira? Cuba Lakukan Ini

Manfaat Kesihatan Ketawa

Selain membuat anda kelihatan lebih muda, ketawa dan tersenyum juga mempunyai manfaat kesihatan yang lain, iaitu:

  1. Meningkatkan Kesihatan Jantung

Ketawa dan tersenyum sebenarnya boleh menjadikan jantung anda lebih sihat. Apabila seseorang ketawa terbahak-bahak, maka orang itu akan meningkatkan pengeluaran oksigen dalam aliran darah. Selain membuat peredaran darah lebih lancar, ketawa juga akan menjadikan jantung anda lebih sihat.

Namun, untuk menjaga jantung yang sihat, jangan lupa untuk memperhatikan diet dan rutin senaman anda. Sekiranya anda menemui simptom gangguan jantung, tidak ada salahnya untuk segera memeriksa keadaan kesihatan jantung anda di hospital terdekat. Buat temu janji dengan doktor terlebih dahulu melalui aplikasi untuk memudahkan pemeriksaan anda di hospital.

  1. Melegakan tekanan

Mempunyai rasa humor diyakini dapat meneutralkan semua bentuk perkara negatif yang dapat membuat anda merasa tertekan, tertekan, atau bahkan cemas. Dengan ketawa, kita dapat mengatasi tekanan yang anda rasakan dan anda tidak akan merasa kesunyian dan cenderung menjadi lebih positif. Dilaporkan dari Psikologi Hari Ini , tersenyum juga meningkatkan mood menjadi lebih baik.

  1. Meningkatkan Sistem Imun

Ketawa juga membantu anda meningkatkan sistem imun anda. Oleh itu, jika anda banyak ketawa, sudah tentu sistem ketahanan badan anda lebih kuat daripada orang yang mempunyai banyak pemikiran negatif. Jadi, tidak ada salahnya berkongsi senyuman anda hari ini!

Baca juga: 8 Faedah Ketawa untuk Kesihatan Tubuh

Menjaga kesihatan fizikal tentunya sangat penting, tetapi alangkah baiknya jika disertai dengan menjaga kesihatan mental anda. Ketawa kerana aktiviti ini mempunyai banyak faedah untuk anda.

Rujukan:
Psikologi Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. 9 Kekuatan Super Senyum Anda
The Huffington Post. Diakses pada tahun 2020. Senyum Dapat Membuat Wanita Tampak Lebih Muda Tiga Tahun, Mendedahkan Kajian
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Senyuman Membuat Anda Tampil Lebih Muda