Menunggu Iftar, Lakukan 5 Aktiviti Ringan ini

Jakarta - Tidak sedikit orang yang berpendapat puasa menjadikan badan mudah letih, jadi anda malas melakukan aktiviti. Sebenarnya, menahan lapar dan dahaga bukanlah satu-satunya tujuan berpuasa. Terdapat banyak faedah dari ibadah ini, terutama dalam menyokong kesihatan tubuh.

Biasanya, apa yang anda buat sementara menunggu waktu berbuka puasa? Ya, petang sebelum iftar terasa sangat lama. Lalu, mengapa anda tidak menggunakannya untuk melakukan sesuatu yang berguna atau aktiviti? Ini adalah aktiviti yang boleh anda lakukan:

  • Bersenam

Puasa tidak boleh dijadikan alasan untuk anda malas bersenam. Puasa tidak boleh berfungsi sendiri dalam badan yang sihat jika anda tidak mengimbangkannya dengan bersenam. Cuba lakukan pergerakan fizikal sebelum berbuka puasa, untuk meluangkan masa sehingga malam tiba. Hanya lakukan pergerakan ringan, anda boleh melakukannya di rumah.

Baca juga: Bahagian Yang Betul Ketika Iftar

Namun, untuk menjadikannya lebih bermanfaat, cubalah bersenam di luar rumah. Hanya berjalan, mengelilingi kompleks atau lorong rumah anda. Berjoging tidak apa-apa jika anda ingin mendapatkan lebih banyak peluh. Sekiranya anda mempunyai kemudahan treadmill di rumah, anda boleh menggunakannya.

  • Melakukan Hobi

Setiap orang, termasuk anda, mesti mempunyai hobi. Oleh itu, apa sahaja hobi anda, seperti membaca, menulis, atau memancing, mengapa anda tidak melakukannya sambil menunggu waktu berbuka puasa? Melakukan aktiviti ini dapat membuatkan masa nampaknya bergerak lebih pantas, anda tahu!

  • Menu Iftar Memasak

Bosan dengan menu takjil yang sama? Mengapa tidak memasak sendiri? Memasak untuk menu iftar itu sendiri adalah salah satu cara untuk membiasakan hidup sihat. Beli beberapa jenis buah dan potong untuk diproses menjadi ais buah. Anda boleh menggabungkan menu lain, sama ada anda menginginkan sesuatu yang sedikit berat seperti kompot, atau hanya makanan ringan. Namun, jangan memasak terlalu banyak, kerana boleh membuat anda terlambat untuk berbuka puasa.

Baca juga: Kesan Makan berlebihan ketika berbuka

  • Mendengar muzik

Sekiranya anda malas melakukan aktiviti di luar rumah kerana jalan raya pasti sesak sebelum waktu iftar, cubalah mengisi masa dengan mendengar muzik kegemaran anda. Anda boleh melakukan aktiviti ini pada bila-bila masa, tidak perlu menunggu bulan puasa. Namun, anda tidak dapat menafikan bahawa mendengarkan muzik boleh membuang masa, dan juga cara berehat yang baik.

  • Membersihkan rumah

Menunggu waktu iftar yang pendek tetapi panjang yang boleh anda gunakan untuk membersihkan rumah. Menyusun semula bilik, membersihkan buku yang tersebar, pakaian yang tidak dilipat dengan kemas, atau hanya membersihkan lantai sudah cukup. Aktiviti ini bukan sahaja menjadikan rumah lebih bersih, tetapi juga menjadikan tubuh anda lebih sihat, kerana secara tidak langsung, anda melakukan senaman ringan.

Baca juga: Iftar Menggunakan Makanan Sampah, Inilah Kesannya

Nampaknya, ada banyak aktiviti yang boleh anda lakukan sementara menunggu waktu untuk berbuka puasa. Jadi, mengapa duduk dan menunggu sementara menunggu masa? Sebaliknya, masa seolah-olah bergerak pantas dengan anda melakukan aktiviti yang berguna. Atau, anda boleh meluangkan masa dengan mengakses aplikasi . Terdapat banyak maklumat kesihatan baru setiap hari. Anda juga boleh menggunakan aplikasinya untuk bertanya kepada doktor mengenai penyakit atau petua kesihatan, atau membeli ubat dan vitamin tanpa perlu pergi ke farmasi. Ayuh. Muat turun sekarang!