Ini adalah Makanan Sihat yang Harus Dimakan Semasa Sarapan

, Jakarta - Sarapan merupakan bahagian penting dari rutin harian kerana sarapan dapat mengisi bekalan glukosa untuk meningkatkan tahap tenaga dan berjaga-jaga sepanjang hari. Sarapan juga menyediakan nutrien penting lain yang diperlukan untuk kesihatan yang optimum.

Melihat kelebihan sarapan pagi, perkara yang perlu diketahui ialah tidak semua jenis makanan sesuai untuk sarapan. Jadi, jenis makanan sihat apa yang harus dimakan untuk sarapan pagi? Baca maklumat di sini!

Makanan yang Disyorkan untuk Sarapan yang Sihat

Sarapan pagi adalah kunci untuk memanfaatkan sepenuhnya hari anda. Walau bagaimanapun, sarapan yang berkhasiat dan seimbang dapat memberi tenaga dan mengelakkan anda makan berlebihan sepanjang hari. Berikut adalah cadangan sarapan pagi yang sihat!

Baca juga: Penting untuk Kesihatan Tubuh, Inilah 4 Kelebihan Sarapan

1. Telur

Makan telur semasa sarapan akan meningkatkan rasa kenyang, mengurangkan pengambilan kalori pada makanan seterusnya dan membantu mengekalkan kadar gula darah dan insulin yang stabil. Selain itu, kuning telur mengandungi lutein dan zeaxanthin. Antioksidan ini membantu mencegah gangguan mata seperti katarak dan degenerasi makula. Selain itu, telur juga merupakan salah satu sumber kolin terbaik, nutrien yang penting untuk kesihatan otak dan hati.

2. Yogurt

Yogurt lembut, sedap dan berkhasiat. Protein dalam yogurt terbukti dapat mengurangkan rasa lapar dan mempunyai kesan haba yang lebih tinggi daripada lemak atau karbohidrat. Istilah kesan terma merujuk kepada peningkatan kadar metabolisme yang berlaku selepas makan.

Yogurt dan produk tenusu lain juga dapat membantu mengawal berat badan kerana meningkatkan kadar hormon yang meningkatkan rasa kenyang. Yogurt mengandungi asid linoleat konjugasi (CLA), yang dapat meningkatkan kehilangan lemak dan menurunkan risiko barah payudara.

3. Kopi

Kafein dalam kopi terbukti dapat meningkatkan mood, kewaspadaan, dan prestasi mental. Kafein juga terbukti dapat meningkatkan kadar metabolisme dan pembakaran lemak. Selain itu, kopi kaya dengan antioksidan yang dapat mengurangi keradangan, melindungi sel-sel yang melapisi saluran darah, dan menurunkan risiko diabetes dan penyakit hati.

Baca juga: Mitos atau Fakta, Makan Selepas 8 Jam Menambah Berat Badan

4. Oatmeal

Serat dalam oatmeal mempunyai banyak manfaat kesihatan termasuk mengurangkan kolesterol. Beta-glukan dalam oat juga meningkatkan rasa kenyang. Oat juga kaya dengan antioksidan yang bermanfaat untuk kesihatan jantung dan menurunkan tekanan darah. Untuk meningkatkan kandungan protein sarapan oat, sajikan dengan susu atau sajikan dengan telur atau sepotong keju.

5. Buah

Buah boleh menjadi sarapan pagi yang berkhasiat. Semua jenis buah mengandungi vitamin, kalium, serat dan rendah kalori. Satu cawan buah cincang menyediakan kira-kira 80-130 kalori, bergantung pada jenisnya.

Buah sitrus juga sangat tinggi vitamin C. Sebenarnya, sebiji oren besar memberikan lebih daripada 100 peratus pengambilan harian yang disyorkan untuk vitamin C. Buah ini juga sangat kenyang kerana kandungan serat dan airnya yang tinggi.

Baca juga: Cara Mudah Mengecilkan Perut Anda Sebelum Tidur

6. Mentega Badam

Bagaimana jika anda tidak boleh makan telur atau produk tenusu? Mentega badam adalah pilihan sumber protein alternatif yang sangat baik, dan mengandungi lemak tak jenuh tunggal. Mentega badam Makanan ini sangat sedap apabila disebarkan pada roti gandum atau dipasangkan dengan pisang atau epal. secara berkhasiat, mentega badam Ia mengandungi sedikit lemak jenuh dan selamat bagi mereka yang mengalami alahan kacang tanah.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai kesihatan, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik. Ia cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Rujukan:
Terokai Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 20 Makanan Paling Sihat untuk Makan untuk Sarapan.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 12 Makanan Terbaik untuk Makan pada Pagi.
Saluran Kesihatan yang Lebih Baik. Diakses pada tahun 2020. Sarapan.